ידיעה כתובה |

: מתאגדים נגד העסקה ללא תלושים וזכויות

חברה נכתב על ידי

עובדי נגריית "חיי אדם" במישור אדומים החליטו להתאגד דרך ארגון 'מען' לאחר שנים שהועסקו ללא תלושים, ללא זכויות וללא ביטוח. 

העובדים הפלסטינים ממישור אדומים החליטו לשים קץ לניצול ולהעסקה פוגענית שנמשכת שנים. רובם המכריע מועסק בשכר של 140 שקלים ליום הכולל 9 שעות עבודה, בעוד כשיעור שכר המינימום עומד על סך של 250 שקלים על 9 שעות עבודה כולל נסיעות. העובדים לא מקבלים תלוש שכר, לא דמי נסיעה, לא ביטוח נגד תאונות ולא פנסיה.
אסף אדיב, מנכ"ל מען, הודיע למנהלי הנגרייה כי 18 איש הצטרפו לארגון העובדים על מנת להשיג הסכם קיבוצי שיסדיר את תנאי עבודתם ויפצה על השנים בהם לא קיבלו את המגיע להם על פי חוק. מספר המצטרפים לארגון העובדים גדול בהרבה משליש מהעובדים, לכן על פי החוק חובה על המעביד לפתוח עימם מו"מ.

צילום: ארגון העובדים מען

מוחמד כנעאן, אחד מראשי ההתאגדות אומר: "החלטנו לא לחכות יותר ולדרוש את זכויותינו עכשיו, לאחר שהבטחות שנתן לנו המעביד במשך זמן רב לשפר את המצב לא מומשו, ובמיוחד לאחר שהוא החל להעסיק בחודשים לאחרונה קבלן משנה שמאיים על מקומות העבודה שלנו. לאחר שהמעביד דחק אותנו לפינה החלטנו שעדיף שנפעל יחד עם ארגון העובדים מען כדי להשיג את זכויותינו".
תגובת ההנהלה להתארגנות העבודים הייתה פיטורי מספר עובדי ללא כל הליך תקין אך כעת היא נאותה להחזירם לעבודה ואף הודיעה שתהיה מוכנה להציג תלושי שכר.
נגריית חיי אדם הוא לא המקום היחידי הבוחר להעסיק בצורה זו עובדים פלסטינים, רוב העובדים הפלסטינים מועסקים בצורה דומה באיזורי ההתנחלויות:

חוקי עבודה ירדניים בניצני שלום (לדף הכתבה ») ( Available in English » )

בית הדין הארצי לעבודה דן ביום ג' (14.7.2015), בערעורם של 3 עובדים פלסטינים שפוטרו ללא פיצויים וללא זכויות ממפעל ימית סינון באזור התעשיה ניצני שלום. הדיון העלה שאלות עקרוניות ותקדימיות בקשר למעמדם של עובדים פלסטינים בהתנחלויות. השופטים דחו את החלטתם למועד יותר מאוחר. עו"ד שילוני: "להחיל בבתי הדין לעבודה בישראל, על עובדים פלסטינים, את דיני העבודה הירדניים משנת 67' – זה אבסורד". לקריאה נוספת באתר "שיחה מקומית".
הופק ע"י: | עלה ב: 15/07/2015


בפברואר האחרון חתם ארגון העובדים מען הסכם קיבוצי במוסך צרפתי במישור אדומים, ההסכם הראשון של עובדים פלסטינים באיזורי ההתנחלויות וגם עובדי נגריית חיי אדם מייחלים לקבלת אותו הסכם.

  כתבות ווידאו שחבל לפספס