נחתם הסכם חשוב הנוגע לעובדים פלסטינים המועסקים באזורי התעשייה של ההתנחלויות בגדה המערבית, שהיו במשך עשרות שנים קורבן לניצול. מוסך צרפתי באזור מישור אדומים שבשטח סי, חתם עם ארגון העובדים מען על הסכם קיבוצי מפעלי, שמסדיר את תנאי העבודה של העובדים הפלסטינים.
ההסכם, שנחתם ב-14 בפברואר, כולל פיצוי כספי לעובדים ותיקים על התקופה ששכרם לא כלל את מלוא זכויותיהם החוקיות, אשר ישולם במשך 3 שנים. כמו כן מסדיר ההסכם את יחסי העבודה במוסך ל-4 השנים הבאות בהן יקבלו העובדים זכויות סוציאליות מלאות, כולל קידום שנתי בשכר ודירוג מקצועי. ההסכם גם מסדיר את דרכי התשלום עבור חגים יהודיים ומוסלמים, ויוצר מתווה לפתרון בעיות בעתיד.

עובדי מוסך צרפתי מאשרים את ההסכם הקיבוצי, באסיפה במוסך. צילום באדיבות ארגון העובדים מען.
על ההסכם חתמו מנהל המוסך מוריס צרפתי, מנכ"ל מען אסף אדיב, ויו"ר ועד העובדים חאתם אבו זיאדה. ההסכם נחתם במשכן הבוררויות בתל אביב, לאחר יותר משלוש שנים של עימותים, שביתות ותביעות משפטיות.
מוסך צרפתי העסיק החל משנות השמונים עשרות עובדים פלסטינים תושבי הרשות הפלסטינית שקבלו היתרי עבודה באזור. בעבר, רובם המכריע של אלפי העובדים הפלסטינים שהועסקו על ידי מעסיקים ישראלים באזורי סי, הועסקו בשכר נמוך משכר המינימום, ולעיתים קרובות ללא תלוש וללא זכויות סוציאליות. זאת מאחר ובאזורי התעשיה של ההתנחלויות אין פיקוח על תנאי העסקת עובדים פלסטינים. בעקבות החלטת "בג"צ גבעת זאב" משנת 2007, שקבע כי עובדים פלסטינים המועסקים בהתנחלויות זכאים לזכויות שוות לעובדים ישראלים, השתנה המצב המשפטי, והתאפשר לפועלים פלסטינים לתבוע את זכויותיהם על פי חוקי העבודה הישראלים.
בשנת 2013 החליטו עובדי מוסך צרפתי להתאגד בשורות ארגון העובדים מען, כאשר מעל 40 עובדים, שהיוו יותר ממחצית עובדי המוסך הצטרפו למען, ובספטמבר 2013 נפתח מו"מ בין הצדדים. בתוך חצי שנה, שיפרה הנהלת המוסך את תנאי העבודה באופן משמעותי, והחל מינואר 2014 החל מוסך צרפתי לשלם לעובדיו שכר מינימום לפי חוק, חופשות, ימי מחלה וחג, הפרשות פנסיוניות, דמי הבראה ונסיעות לפי הדין. אולם בעיות רבות נותרו בלתי פתורות, כמו פיצוי על חובות עבר בשל אי תשלום זכויות בסיס במשך זמן רב, דירוג עובדים לפי מקצועיות,ותוספות ותק המתחייבת מהסכם קיבוצי ענפי.
- צפו בכתבה על מאבקם של עובדי המוסך:
המו"מ נקלע למשבר קשה ביולי 2014. המוסך החליט לפטר את יו"ר ועד העובדים חאתם אבו זיאדה בטענת שווא שניסה לחבל ברכב צבאי שבו טיפל, והגיש נגדו תלונה במשטרה. עקב כך ניטש בין הצדדים עימות משפטי חריף, שהסתיים בפסק דין בפברואר 2016, שבו קבע השופט אייל אברהמי, המכהן כיום נשיא בית הדין האזורי לעבודה בירושלים, שעל המעסיק להחזיר את אבו זיאדה לעבודתו. צרפתי ערער על פסק הדין בבית הדין הארצי לעבודה, אך ערעורו נדחה, ובמאי 2016 חזר חאתם אבו זיאדה לעבודה במוסך אחרי 21 חודשי היעדרות. עם חזרתו לעבודה החלו מגעים בין הצדדים שנעזרו בהליך גישור, והמו"מ הבשיל לכלל הסכם קיבוצי שכולל את כל הסעיפים שהיו שנויים במחלוקת בשעתו.
הוספת תגובה לכתבה