ידיעה כתובה |

: איך אומרים "עודה" בעברית?

מדינה נכתב על ידי

איך אומרים "עודה" בעברית? כנס בתל אביב יעסוק בנושא שהציבור הישראלי מנסה בראש ובראשונה להדחיק: שאלת זכות השיבה.

פירוש המילה "עודה" הוא שיבה בעברית. עמותת "זוכרות" מארגנת כנס בנושא שיבת הפליטים הפלסטינים. זהו הכנס השלישי בנושא. בכנס לוקחים חלק ארגונים החברים בפרויקט "עודנא" (שבנו בעברית) כמו עמותת "זוכרות", עמותת "בלדנא", "האגודה הערבית לזכויות האדם" ו"ועד העקורים הפנימיים". הפרויקט "עודנא" מנסה לקדם את השיח על זכות השיבה ולהביא למימוש של זכות השיבה בפועל.

הטלוויזיה החברתית יצרה סדרת כתבות בנושא זכות השיבה (עודנא) שמטרתה להנגיש את הנושא לציבור הישראלי. שלוש כתבות התמקדו בפעילויות שונות הנוגעות למישוש זכות השיבה.

  • צפו בכתבה על צאצאי העקורים מאיקרית שעברו להתגורר במבנה היחיד בכפר שהצבא הותיר על כנו עם גירוש התושבים ב-48, הכנסייה:

עודנא פרק 3 – איקרית (לדף הכתבה »)(Available in English, French)

הם צעירות וצעירים פלסטינים אזרחי המדינה, הנפגשים כבר שלוש שנים, מדמיינים ומתכננים את השיבה לכפריהם שנמחקו. במסגרת פרויקט "עודנא" - שבנו בעברית, שמטרתו להגביר את מודעות הדור הצעיר לנכבה וליצור מודלים אפשריים של שיבה, עברו צאצאי העקורים מאיקרית להתגורר בכנסייה שבכפר, שהיא המבנה היחיד שהצבא הותיר על כנו עם גירוש התושבים ב48. קבוצת איקרית הם חלוצי הדרך לשיבה בפועל, והם מדגימים איך ניתן יהיה לממש את השיבה.
הופק ע"י: | עלה ב: 19/01/2016

אמנם מדובר בכנס בינלאומי, אך הוא מתקיים בתל אביב ומיועד בראש ובראשונה לקהל ישראלי. מבחינת הציבור הישראלי, שאלת זכות השיבה מהווה איום או שאלה בלתי מציאותית, שכבר מזמן ירדה מהפרק. גם בשמאל פעמים רבות נמנעים מלעסוק בזכות השיבה של הפליטים הפלסטינים. התקווה היא כי הכנס באמת ידבר גם אל הציבור הישראלי הרחב ויביא לדיון אמיתי בנושא.

ביום השני של הכנס יעסקו בהשלכות השיבה על האידיאולוגיה ועל הפרקטיקה הציונית. אחת הבעיות המשמעותיות ביחס של מדינת ישראל לזכות השיבה היא הפער בין הנרטיב הישראלי לנרטיב הפלסטיני. כאשר בלימודי ההיסטוריה יש דגש על נרטיב מסויים כבר מילדות, קשה למי שהתחנכו על ערכים ציונים להקשיב לטיעונים הנוגעים לזכות השיבה. רנין ג'רייס מעמותת "זוכרות" אמרה בראיון לטלוויזיה החברתית: "אני יכולה להבין את הפחד ואת החשש של המיינסטרים הישראלי. זה פחד שמלמדים אותו בבית ספר, זה פחד ששומעים אותו בטלוויזיה, זה פחד שבכל מקום שאתה נכנס ואיך שאתה קורא ומדבר הם מגדלים אותך על הפחד הזה, הפחד הזה הוא המטרה של המשטר הקיים כדי לשמר את המשטר ואת המציאות הקיימת."

הדובר המרכזי בכנס הוא ההיסטוריון פרופ' אילן פפה. פפה יעסוק בשאלה כיצד יראה המרחב אחרי שיבה. בכנס יעסקו גם בלמידה משיבת פליטים ברחבי העולם, בלקחים מרואנדה ובשיבה העצמאית בבוסניה-הרצגובינה. נושא יוצא דופן נוסף שיעסקו בו בכנס הוא הקשר בין הדיכוי המזרחי ליחס לפליטים הפלסטינים. יהודית אילני, כתבת בטלוויזיה החברתית, תשתתף בכנס ותדבר על הפעילות של החברה האזרחית בארץ בנושא זכות השיבה ועל הנראות של הנושא.

הכנס יתקיים בתאריכים 21-22.03.16, במוזיאון ארץ ישראל, תל אביב.

 
 

הוספת תגובה לכתבה

  כתבות ווידאו שחבל לפספס