ידיעה כתובה |

: 56 ימים לשביתת הרעב של מוחמד אל-קיק

מדינה נכתב על ידי

מוחמד אל-קיק שובת רעב כבר 56 ימים. על פי דבריו, הצוות הרפואי לוחץ עליו לסיים את שביתת הרעב והוא נתון מעת לעת לטיפול רפואי ללא הסכמתו.

מוחמד אל-קיק שובת רעב 56 ימים במחאה על מעצרו המנהלי. עו"ד סאמר סמעאן ביקר את אל-קיק ביום שני, 18.01.16, מטעם הארגון "רופאים לזכויות אדם". מדבריו של אל-קיק ניתן להבין כי מופעלים עליו לחצים קשים מצד הצוות הרפואי להפסיק את שביתת הרעב בה הוא נוקט. בנוסף, אל-קיק נתון מעת לעת לטיפול רפואי בניגוד לרצונו ולהסכמתו. הדבר מנוגד לאתיקה הרפואית. בארגון קוראות\ים לצוות הרפואי בבית חולים העמק, בו מאושפז מוחמד אל-קיק, להפסיק את הטיפול הכפוי שניתן לו ואת הלחצים המופעלים עליו לסיים את שביתת הרעב. רופאים לזכויות אדם עתרו ביום שני, 18.01.16, בדרישה להפסיק את כבילתו של אל-קיק למיטה בטענה כי אל-קיק לא מהווה סכנה ואין סיכון לבריחה וכי אין הצדקה לכבילתו.

למידע נוסף על מצבו של מוחמד אל-קיק

אל-קיק סיפר כי ביום שישי, 15.01.16, בעת שאושפז בטיפול נמרץ הרופאים הציגו בפניו קופסה של מזון נוזלי והפעילו עליו לחץ לקבלו ובכך לשבור את שביתתו. רק בהתערבות עורכי דינו הדבר הופסק. כל זאת לאחר שכמה ימים קודם לכן, לדברי אל-קיק, הוחדר לו בניגוד לרצונו עירוי ובו מלחים וויטמינים, ונלקחו ממנו בדיקות דם באישור ועדת האתיקה של בית החולים. אל-קיק נקשר למיטה והוחזק בכוח על ידי סוהרים בעת שאיש צוות רפואי הכניס את העירוי. במשך ארבעה ימים נותר אל-קיק כשהוא קשור למיטה, מחובר לעירוי הנוזלים כשהוא מבקש להסירו אך ללא הואיל. רק ביום החמישי, לאחר בקשות חוזרות ונשנות, הותר לו לקום מהמיטה ולהתקלח. אז גם הוסר העירוי ולא הוחזר.

  • לצפייה בכתבה אודות סאמר עיסאווי ששבת גם הוא רעב במחאה על מעצרו:

הקיבה ככלי נשק (לדף הכתבה ») ( Available in English » )

סאמר עיסאווי בן ה-33 מהכפר עיסאוויה שבפאתי ירושלים, שוחרר מהכלא הישראלי במסגרת עסקת שליט ונעצר לפני מספר חודשים בחשד להפרת תנאי שחרורו. נגד סאמר לא הוגש כתב אישום והוא מוחזק במעצר מנהלי – ללא משפט וללא הגבלת זמן, כשהמדינה מבקשת לגזור עליו את עונשו הקודם - שלושים שנות מאסר. במחאה על מעצרו הלא חוקי והלא לגיטימי פתח סמאר בשביתת רעב. לדרך המחאה שבחר סאמר יש מחיר כבד מאוד, הוא שובת כבר 200 ימים ונמצא בסכנת חיים. עצרות מחאה ותמיכה במאבקו של סאמר התקיימו בכיכר השעון ביפו ומול כלא איילון ברמלה, בו מוחזק עיסאווי.
הופק ע"י: | עלה ב: 06/02/2013

הפעולות של הצוות הרפואי לא שוברות את שביתת הרעב של אל-קיק אך הן חמורות ומהוות הפרות משמעותיות של האתיקה הרפואית. פעולות אלו מנוגדות להצהרות של ההסתדרות הרפואית העולמית כלפי שובתי הרעב, להן מחוייב הצוות הרפואי בישראל, בהן הצהרת מלטה האוסרת על הפעלת לחץ לסיום שביתת הרעב, כמו גם על מתן טיפול בכפייה. בנוסף, הצהרת טוקיו אוסרת על השתתפות רופאים בעינויים ובכלל זה האכלה או טיפול בכפייה של שובתי רעב. לכך מצטרף גם פרוטוקול איסטנבול ששם דגש מיוחד על חובתם של רופאים לקבל הסכמה מרצון ומדעת מחולים כשירים לכל טיפול או בדיקה. גם חוק זכויות החולה מחייב הסכמה מדעת של המטופל.

לפני מספר ימים בית החולים ענה לפניית ועדת האתיקה של "רופאים לזכויות אדם" והבהיר כי הוא מחוייב לכללים החלים עליו. בית החולים אף הדגיש כי מעולם לא ביצע האכלה בכפייה ואין בכוונתו או ברצונו לעשות זאת כעת. אתמול ועדת האתיקה של הארגון פנתה שוב לבית החולים בדרישה להבהרות. על פי הספרות הרפואית החל מהיום ה-42 לשביתה, שובת הרעב נמצא בסכנה לסיבוכים חמורים ומסכני חיים. על פי ארגון "רופאים לזכויות אדם", אל-קיק נמצא בימים קריטיים ומצבו מחייב את הצוות הרפואי לפעול בעצמאות אתית ולעמוד מול לחצים של גורמים פוליטיים בטחוניים, כשהוא מונחה על פי רצון המטופל ורק לאחר הסכמתו המודעת, זאת על מנת למנוע החמרה לא נחוצה במצב.

מעצר מנהלי משמש פעמים רבות ככלי לדיכוי התנגדות פוליטית בקרב הפלסטינים. ארגון "רופאים לזכויות אדם" מביע חשש למצבו של אל-קיק וקורא לשחרורו המיידי ולהפסקת השימוש במעצר מנהלי. היום, 20.01.16, בשעות 11:00-13:00, מתקיימת שביתה של עובדי הרשות הפלסטינית בסולידריות עם האסיר מוחמד אל-קיק ובדרישה לשחרורו המיידי.

  • לצפייה במשאל רחוב בנושא הזכות לשבות רעב:

האם לדעתך לעציר המנהלי זכות לשבות רעב? (לדף הכתבה »)

יצאנו (17.8.2015) לרחובות יפו לשאול האם לעצירים מנהליים ישנה זכות לשבות רעב והאם היית מאכיל/ה בכפייה אילו היית רופא/ה.
הופק ע"י: | עלה ב: 20/08/2015

 
 

הוספת תגובה לכתבה

  כתבות ווידאו שחבל לפספס