דעה על סדר היום |

למזלנו, העובדות הסוציאליות יאבקו

חברה נכתב על ידי

למזלנו, העובדות והעובדים הסוציאליים לא ישתקו נוכח האלימות כלפיהם. האלימות הזו עשויה להצביע על בעיות עמוקות הרבה יותר בחברה שלנו.

שלושה אירועי חירום בנושא האלימות כלפי עובדים סוציאליים התקיימו השבוע במכללת ספיר, באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת תל אביב. סטודנטים לעבודה סוציאלית מארגון "עו"סים שינוי" יזמו אותם בעקבות האלימות.

כ-30 קליעים נורו לעבר רכבה של עובדת סוציאלית באום אל-פחם בחודש שעבר. זה אינו המקרה היחיד בתקופה האחרונה, פעילים סיפרו על אירוע קשה של תקיפת עובדת בלשכת הרווחה בקריית שמונה.

לאחר המקרה בקריית שמונה סטודנטים וסטודנטיות לעבודה סוציאלית ממכללת תל חי הפגינו בסולידריות עם העובדות הסוציאליות בקריית שמונה ובדרישה לאבטחה בלשכה. מנכ"ל העירייה הבטיח למפגינים כי כבר בימים הקרובים יוצב שומר בלשכת הרווחה. בינתיים הדבר לא קרה.

איגוד העובדים הסוציאליים הכריז על סכסוך עבודה בדרישה להציב מאבטח בלשכות. עמותת "עו"סים שינוי" שיזמה את האירועים השבוע, טוענת כי האלימות מצביעה על בעיות עמוקות הרבה יותר ועל כשלים ברווחה וכי הצבת מאבטח מהווה רק פתרון לסימפטום. הצבת מאבטחים בלשכות הרווחה אכן יכולה להוות פתרון זמני וחלקי לאלימות כלפי העובדות הסוציאליות, אך בטווח הארוך דרוש פתרון עמוק יותר.

לעובדים הסוציאליים שני כובעים. מצד אחד, הם נמצאים שם על מנת לעזור לאנשים במצב כלכלי קשה, מצב שלא נוצר מעצמו אלא נובע ממדיניות הממשלה. מצד אחר, הם עובדי ציבור, ובעיני האנשים מולם הם עובדים, הם עשויים להוות מעין סמל למערכת, הפנים של הבעיות.

וכך העובדות הסוציאליות, כמו עובדי ציבור אחרים, נאלצות להתמודד עם תסכול וכעס הנובעים ממדיניות שלא הן קבעו.

סטודנטים לעבודה סוציאלית רואים את האלימות וחוששים כי היא תהיה גם מנת חלקם. "אנו קוראים לכל הגורמים הממשלתיים והשירותים הציבוריים הנוגעים בדבר, ובעיקר למשרד הרווחה שכלפי עובדיו מופנית רוב האלימות, לבחון את שורשי הגורמים למצב הנוכחי ולפעול במהרה על מנת לטפל בהם  לעומק", אמרה עתליה רגב, יו"ר עמותת "עו"סים שינוי" המורכבת כאמור מסטודנטים. בעמותה דורשים לרדת לשורש הבעיה ולמנוע את מקרה האלימות הבא, ולא רק להגן על העובדות הסוציאליות בשעת הצורך.

כאמור, העמותה ארגנה כנסי חירום במוסדות להשכלה גבוהה בעקבות האלימות. באוניברסיטת תל אביב התקיים מיצג ובמכללת ספיר התקיים כנס ובו דיון מול בית הספר לעבודה סוציאלית.

"כרגע בעיקר מה שהסטודנטים מרגישים זה שלהם אין את הכלים ואת היכולת להתמודד מול הדבר הזה." אמרה מיכל מגד, שארגנה כנס ומיצג באוניברסיטה העברית בירושלים. "אנחנו מגנים את האלימות אבל גם חשוב לנו להבין אם יש סיבה ומה אנחנו יכולים לעשות כדי למנוע אותה."

הסטודנטים לעבודה סוציאלית מצביעים על בעיות שפתרונן לא יעזור רק להם, אלא לכולנו. מערך רווחה משופר יביא לרשת ביטחון כלכלי עבור כולנו ולסביבת עבודה בטוחה יותר ואלימה פחות עבור עובדות ועובדי הציבור.

מיצג של סטודנטים לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב, 06.04.16. צילום: רותי קליין.

מיצג של סטודנטים לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב, 06.04.16. צילום: רותי קליין.

 

  כתבות ווידאו שחבל לפספס