דעה על סדר היום |

יום האישה: סרבנות מצפון ומבצעי קניות

חברה נכתב על ידי

את יום האישה הבינלאומי המתקרב תבלה תאיר קמינר בכלא הצבאי.

יום האישה הבינלאומי הוא יום של חופש ושל שחרור. יום של מחאה על ניצול. יום האישה מצוין כבר יותר ממאה שנים כיום של מאבק על זכויות נשים. מקור התאריך ככל הנראה בהפגנה של פועלות טקסטיל על תנאי עבודתן המנצלים שהתקיימה בשנת 1857, הפגנה שדוכאה על ידי המשטרה.

בשנת 1907, סופרג'יסטיות ארגנו הפגנה בהייד פארק. רבע מיליון נשים נכחו בהפגנה הזו. במהלך מאבקן, נשים סופרג'יסטיות נאסרו, שבתו רעב והוזנו בכפייה.

לפני מלחמת העולם הראשונה, נשים ברוסיה הפגינו למען השלום במהלך יום האישה הבינלאומי. בשנת 1917, התקיימה שביתת נשים. הן הפגינו בדרישה ל"לחם ושלום". אותן נשים, לפני כמעט מאה שנה, הראו לנו את החשיבות של איחוד המאבקים.

בהכרזה על יום האישה בשנת 1977, האסיפה הכללית של האו"ם החליטה לאמץ יום שיוקדש לציון זכויות האישה ולשלום עולמי. כן, האו"ם עצמו קישר בין זכויות נשים לבין שלום.

ביום שלישי הקרוב, 08.03.16, נשים בכל הארץ יחגגו את יום האישה הבינלאומי. יתקיימו מבצעי קניות, סדנאות העצמה, חלקן יקבלו שי מהעבודה. ובזמן  פסטיבל הקניות ואירועי יום האישה, סרבנית מצפון ישראלית תשב בכלא הצבאי. תאיר קמינר מרצה 30 ימי מעצר עקב סירובה לשרת בצבא כובש. היא מגדירה את הסירוב שלה כחלק מהמאבק למען השלום, אותו שלום שמוזכר בהחלטת האו"ם.

  • לצפייה בכתבה "בדרכן" העוסקת במאבק למען השלום במסגרת יום האישה:

בדרכן (לדף הכתבה ») ( Available in English » )

אף אישה לא חופשיה, עד שלא כל הנשים חופשיות. זוהי תמצית התפישה הפמיניסטית של "האישי הוא הפוליטי", אך האם השיח הפוליטי-פמיניסטי יכול להתחבר לשיח פוליטי-מדיני, ולא רק ביום האישה הבינלאומי? על פרקטיקות של סולידריות, מאבק בלתי אלים וחתירה לשלום וסיום הכיבוש.
הופק ע"י: | עלה ב: 01/04/2015

יש משהו סימבולי בכך שסרבנית מצפון תשב בכלא ביום המוקדש לחופש לנשים. החירות של תאיר נשללה ממנה, היא נאלצת להתמודד עם מערכת קשה, מדכאת ומשפילה. זו התמודדות שאני כלל לא מסוגלת להבין. עם זאת, יכול להיות שתאיר קמינר חופשיה יותר מנערות אחרות בנות גילה. היא במעצר אך מבחירה. תאיר ידעה שבמדינת ישראל החלטתה תביא לכליאה. היא משתמשת בסירוב הפומבי ובכליאה המתוקשרת לטובת מאבק שהיא מאמינה בו. בני משפחתה תומכים בצעד שהיא עשתה ופעילים ופעילות רבים הפגינו לטובתה כבר מספר פעמים.

האם הנערות הרבות שמשרתות בצבא משום שמעולם לא הוצגה בפניהן אפשרות אחרת, חופשיות יותר מתאיר קמינר? האם נערות שנמצאות בכלא צבאי בגלל עריקות שנבעה מבעיות כלכליות בביתן, חופשיות יותר ממנה?

נשים לא יכולות להיות חופשיות במדינת צבא. אבל זה בסדר, תדחפו לנו מבצעים על הלבשה תחתונה וסבונים. עוד שמפו אחד בריח תות או פסיפלורה בוודאות יביא את השינוי.

  כתבות ווידאו שחבל לפספס