במסגרת איחוד משפחות, מדינת ישראל אינה מאפשרת לפלסטינים מהשטחים החיים עם בן זוג ישראלי לעבור בנתבג"ג. המוקד להגנת הפרט עתר לבג"ץ לאפשר יציאה מגבולות הארץ דרך נתב"ב לפלסטינים מהשטחים בעלי אישורי שהייה ומגורים בישראל, כך שיוכלו להתייחד עם משפחותיהם.
המוקד להגנת הפרט הגיש בקשה לבג"ץ להתיר לפלסטינים מהשטחים, שבקשתם לחיות עם בן זוגם הישראלי אושרה ע"י משרד הפנים, לנסוע עם משפחותיהם לחו"ל דרך נתב"ג. במתכונת הנוכחית, פלסטינים שרוצים לנסוע לחו"ל צריכים לעבור דרך יריחו שבגדה המערבית, לחצות את גשר אלנבי לירדן, להגיע מהגשר לשדה התעופה שבעמאן ומשם לטוס ליעד המבוקש. זאת בעוד שבני המשפחה הישראלים יכולים לצאת את המדינה דרך נתב"ג. כך הופכת הנסיעה לחו"ל לסבוכה, מכבידה ובעיקר פוגענית, ומעמידה את האדם עצמו בסיטואציה לא נעימה. פלסטינים מרצועת עזה שרוצים לנסוע לחו"ל יצטרכו לתכנן את הנסיעה מראש ולקבל אישור מהצבא, וגם אז הנסיעה תהיה מותרת דרך גשר אלנבי.
במענה למכתבים ששיגר המוקד במהלך השנים לגורמים שונים במשרד הפנים ובצבא, נטען כי המדיניות שלא להתיר לפלסטינים המצויים בהליך לאחמ"ש לנסוע דרך נתב"ג, מתבססת על פקודת מתאם פעולות הממשלה בשטחים (מתפ"ש), לפיה "ככלל, יציאתם של תושבים פלסטינים לחו"ל דרך נמלי היציאה הבינלאומיים של ישראל (כגון: נתב"ג, נמל אשדוד, נמל חיפה ונמלים נוספים), תתבצע רק במקרים הומניטאריים וחריגים"; וכי מדיניות זו עולה בקנה אחד עם הסכם הביניים בין ישראל לרשות הפלסטינית, הקובע כי מסוף הגבול המאושר למעבר פלסטינים לחו"ל הוא גשר אלנבי. בנוסף נאמר כי אין אישורים ליציאת פלסטינים דרך נתב"ג מטעמים ביטחוניים, אך מכיוון שאותם פלסטינים הם כבר בעלי אישורי שהייה בישראל, ונתב"ג, הינו נמל תעופה מן המאובטחים ביותר בעולם, שיקולים ביטחוניים אינם מהווים תירוץ לגיטימי לפגיעה בזכויות יסוד.
ב-2.6 עתר המוקד לבג"ץ וטען כי מעצם כך שלא מאפשרים להם לעבור בנתב"ג מדירים אותם ופוגעים בשלל זכויות יסוד, לרבות הזכות לשוויון, לכבוד, לחיי משפחה ולחופש תנועה, המתווספת לפגיעה הקשה ממילא הנגרמת לקבוצת אנשים זו כתוצאה מחוק האזרחות והכניסה לישראל. בהקשר זה אף צוין, כי בשנים האחרונות חלה התקדמות חשובה בתיקון עיוותים שונים שנגרמו בשל התמשכותו של החוק. כך למשל, הוסדרה חלופה לביטוח בריאות ממלכתי לפלסטינים המחזיקים בהיתרי שהייה בישראל מתוקף הליך לאחמ"ש, הוסרה ההגבלה על העסקתם בישראל והוּתר להם לפתוח חשבון בנק ישראלי. עם ההתקדמות הרבה ביחסה של המדינה אל הפלסטינים מין הראוי שיאושר להם לעבור בנתב"ג.
עוד על הקשיים בהם נתקלת האוכלוסיה הפלסטינית בהקשר איחוד משפחות:
הוספת תגובה לכתבה