המדינה כבר הודתה כי יש ברשותה מסמכים הנוגעים לייצוא ביטחוני מישראל לרואנדה בזמן רצח העם שהתבצע שם ב-1994. בית המשפט העליון גיבה אתמול (11.04.2016) את החלטת משרד הביטחון שלא לחשוף את המסמכים מחשש לפגיעה בבטחון המדינה.
סוחרי נשק ומספר מדינות בעולם מכרו נשק למיליציות שביצעו את רצח העם ברואנדה ב-1994. למרות עדויות חותכות לכך שגם ישראל וסוחרי נשק ישראלים מכרו נשק לאותן מיליציות רצחניות, ישראל מסרבת לחשוף את המסמכים הרשמיים שמעידים על כך בטענה השחוקה על פגיעה בביטחון המדינה.
לאחר שבית המשפט המחוזי דחה את העתירה של עו"ד איתי מק ופרופ' יאיר אורון שדרשו לחשוף את המסמכים על פי חוק חופש המידע, הם ערערו לעליון שדן בנושא בחודש שעבר. היום התקבלה ההחלטה הסופית של שופטי בית המשפט העליון והם גיבו באופן לא מפתיע את טענות המדינה.
צפו בכתבה על הדיון בערעור שהתקיים לפני כחודש
עו"ד איתי מק הסביר בתגובה להחלטה: "לטענתנו, ממילא היו פרסומים שונים במהלך השנים בישראל ובחו"ל אודות הייצוא הביטחוני הישראלי לרואנדה, פרסומים שחלקם צורפו לעתירה. לכך יש להוסיף כי מדובר באירועים שהתרחשו לפני כעשרים שנה, ולא מובן כיצד הם יכולים לפגוע עתה בביטחון המדינה וביחסי החוץ שלה. בנקודה זו חזרנו וטענו לחשיבות גילוי המידע בהיבט של חשבון נפש וקיום דיון ציבורי בישראל, הן צופה פני עבר והן צופה פני עתיד, בכל הקשור למדיניות היצוא הביטחוני של ישראל."
הוא הוסיף כי: "התפתחות חיובית בפסק הדין של בית המשפט העליון – להבדיל מכב' שופטת בית המשפט המחוזי, אורנה לוי, שנמנעה מלקבוע במפורש כי התרחש רצח עם ברואנדה והתייחסה לכך כטענה שלנו, שופטי בית המשפט העליון כן התייחסו לרצח העם ברואנדה כעובדה.
לדעתנו פסק הדין שגוי, לא מוסרי ומדינת ישראל רק הפסידה ממנו. מאחר שבשום שלב בהליך המשפטי לא הוכחש שהתקיים ייצוא ביטחוני בזמן רצח העם, משרד הביטחון הודה שמצא את המסמכים הרשמיים לגביו והשופטים עיינו בהם. דווקא המשך ההסתרה יפגע בביטחון המדינה וביחסי החוץ שלה. נמשיך במאבק לחשיפת האמת ולמיצוי הדין עם הישראלים שסייעו בפשעים החומרים שנעשו ברואנדה."
הוספת תגובה לכתבה