תמלול הכתבה: סדר חברתי 3-10-2013
מגישה: השבוע בסדר חברתי: לאחר הרצח בדבורייה - הפגנה נגד אוזלת ידן של הרשויות. מאמת לתיקון - כנס בנושא שיבת הפליטים הפלסטינים לישראל. עדות על אלימות מתנחלים והשחתת עצי זית בכפר א-טוואנה. "שקופים" - שמים את עובדות ועובדי הקבלן בסנטר.
"סדר חברתי" - מהדורת האקטואליה של הטלוויזיה החברתית.
הפגנה נגד אלימות במשפחה
בתחילת החודש רצח בשיר נג'אר, מהישוב דבורייה את גרושתו זהירה ושתיים מבנותיו, את עבד אלסלאם ולבסוף התאבד. בחודש אפריל כתבה זהירה לבית המשפט לענייני משפחה בנצרת, כי בשיר תקף אותה כמה פעמים בעת נישואיהם, וכי עד היום הוא עוקב אחריה ומאיים עליה ועל ביתה. קריאתה של זהירה לעזרה נדחתה על ידי הרשויות, למרות שבשיר כבר ריצה עונש מאסר על אלימות במשפחה. השבוע יצאו ארגוני הנשים להפגנה מול בנייני התביעה הכללית בנצרת עילית במחאה על אוזלת ידם של המשטרה ושל רשויות אכיפת החוק.
אדלה ביאדי-שלון: ואנחנו באים ואמרים, מספיק לעמוד מהצד. וגם הפרקליטות וגם המשטרה במקרה הספציפי, וגם במקרים אחרים ספציפיים, עמדה מהצד ואמרו שאין מספיק ראיות, והכדור נפל במקרה הזה בין הפרקליטות לבין המשטרה. ובאנו פה בשביל להגיד: זהו, די, מספיק. דם נשים זה לא משהו. נשים זה לא זן שהוא פחות שווה. ואנחנו רוצים שפשוט יטפלו בעניין הזה. לא, זה לא עניין תלוי-תרבותי. אין לנו עניין בתרבות שאומר שרצח נשים הוא מותר.
מגישה: משפחות הקרבנות דורשות את מיצוי הדין עם הפושעים שרובם עדיין חופשיים בשל אוזלת ידה של משטרת ישראל.
נורה יוסף: נשים נהרגות ואף אחד לא עושה כלום. כולם מסתכלים, בוכים חודש, חודשיים וזהו, נגמר הסיפור, רק מסתכלים. והיא התלוננה פה, אצל השופט והוא לא נתן לה צו הגנה. כל אחד שמאיים על האישה שלו שיבדקו, שלפחות יבדקו.
אדלה ביארי-שלון: הרצח הבא צריך לעבוד עליו בכמה מישורים. אחד, זה עניין של חינוך שצריך לקבל. שניים, הרווחה בכלל צריכים לטפל בפניות האלה יותר לעומק ולא לקבל את זה כמשהו שקורה בין אישה לבעלה. לא לתת לזה לגיטימציה בעניין של הטיפול.
מגישה: בחודש אפריל סיקרנו כאן במהדורה, שיירת מכוניות שיצאה מכ-30 יישובים ערבים בארץ, במחאה על רצח הנשים הערביות ואזלת ידה של המשטרה. מספר הנרצחות בעשור האחרון עמד אז על 76. מאז עלה מספרן ל-88.
מאמת לתיקון
מגישה: "זכות השיבה של הפלסטינים" הן צרוף מילים האוטם את האוזן הישראלית בערך כמו המילה "נכבה". השבוע, לראשונה בישראל, התקיים דיון פתוח בנושא, בכנס "מאמת לתיקון" שיזמה עמותת זוכרות. האם אנחנו כבר מוכנים להקשיב?
אלגרה פצ'קו: עד היום הרעיון של מדינה אחת שהוא המסגרת הפוליטית שיכולה להבטיח שוויון, הוא בשוליים, לא חשוב לא מעשי, והוא לא מושך ישראלים, ומפחיד אותם.כדי לקדם את רעיון המדינה אחת אנחנו צריכים רעיון ספציפי איך תראה המדינה האחת? לאוכלוסיה הישראלית יהודית. ולמה זה האינטרס שלהם?
מגישה: מאמרים, ספרים, עבודות דוקטורט הוצגו בכנס, וגם תובנות מתהליכים דומים שעברו על חברות באירלנד, דרום אפריקה וסרביה, במטרה להניע תהליך אמיתי של צדק מעברי באזורנו.
מריאה טומא: צדק מעברי הוא דיספלינה חדשה, שמגדירה את כל הדרכים והמודלים שבהן מדינות שיוצאות מקונפליקטים או משלטון אוטוריטטיבי לדמוקרטיה, יכולות לבצע כדי להתמודד עם הפרה מאסיבית של זכויות אדם, או אי צדק היסטורי, היו בעולם עד היום בערך 70 80 מדינות שעברו תהליכים כאלה.
מגישה: לצד פליטי 48 שחיים מחוץ לישראל, נציגים של העקורים המתגוררים כאן בממיאר, אקרית ואל עראקיב הציגו בליווי ארגוני זכויות אדם וגופי תכנון, מודלים מעשיים ליישום זכות השיבה.
מניר נסיבה: זה חשוב מאוד שיסלח לאנשים על הפשעים שנעשו בעבר, זו הדרך היחידה שבה נוכל ללכת קדימה, ולדעתי צדק מעברי היא הדרך היחידה ללכת קדימה, וזו הבעיה באוסלו, דוחף אנשים רק קדימה ולשכוח את העבר לא לחשוב על זה, לחשוב על פיתרון סופי שלא קורה, וזה לא עובד. דרך טובה יותר תהיה לעבוד עם העבר והעתיד ביחד, לפנות לקורבנות של העבר ורק אז לבקש את סליחתם, ובאותו זמן לבקש מהם להיות חלק מבניית העתיד, וזה עבד במקומות רבים.
מגישה: לאור הדברים שהועלו בכנס של עמותת זוכרות, עולה השאלה האם סבב השיחות הנוכחי בהנהגתה של השרה ליבני, אכן יכלול פיוס מהותי ולא רק הסכמים שירצו את ארצות הברית ומנהיגי האזור.
עדות על אלימות בא-טוואנה
מגישה: מקרה נוסף של אלימות מתנחלים. פעילות מאיטליה שמתגוררות בכפר טוואנה שבדרום הר חברון, טוענות כי הן הותקפו בשבוע החולף, על ידי מתנחלים רעולי פנים, שירדו מכיוון המאחז "חוות מעון". הפעילות תיעדו את רעולי הפנים משחיתים עצי זית ששייכים לתושב הכפר.
פ. - פעילה מאיטליה: ועבדנו על הגבעה ליד הכפר, ושלושה מתנחלים רעולי פנים התחילו לרוץ לעברינו, והם צעקו וזרקו סלעים. וזרקו אבנים עם רוגטקה. והתחלנו לברוח מהם, והם התחילו לחתוך ולהשחית עצי זית, בואדי ליד הכפר, צילמנו הכל, והם גם גנבו מיכלים שהרועים משתמשים בהם להשקות את הכבשים, ואז הם חזרו למאחז, חוות מעון. וזה היה מאוד מוזר, כי באיטליה שאת הולכת להגיש תלונה בגלל שהותקפת, הם מקשיבים ומנסים לעזור, ופה זה היה ממש מוזר, כי חיילים ניסו לשנות דברים להגיד שהוידאו לא ברור, ואני הרגשתי כאילו אני אשמה, לא המתנחלים.
מגישה: ואיך באמת מתייחסת מערכת אכיפת החוק לתקיפות של פלסטינים? ארגון יש דין עקב בשמונה השנים האחרונות אחר תוצאות החקירה בתיקים שנפתחו במשטרת מחוז ש"י, בעקבות תלונות שהגישו פלסטינים בסיועו. מהנתונים עולה התמונה הבאה: מתוך שמונה מאות עשרים וחמישה תיקים שבהם התקבלה החלטה סופית, רק שבעים תיקים כוללים כתבי אישום נגד חשודים. שבע מאות ארבעים ושבעה תיקים נסגרו ללא כתב אישום ו-שמונה תיקים הלכו לאיבוד. בשורה התחתונה - שמונים וארבעה אחוזים מהתיקים נסגרו בשל כישלון המשטרה בחקירה.
"שקופים"
ונסיים עם התערוכה "שקופים" ששמה את עובדות ועובדי הקבלן בסנטר. החברה לניהול של דיזינגוף סנטר, עברה להעסיק את כלל עובדיה בהעסקה ישירה, במקום בהעסקה קבלנית. עובדה זו עודדה את הקואליציה להעסקה ישירה, המונה עשרות ארגונים, לחבור להנהלת דיזינגוף סנטר בהפקת האירוע "שקופים". האירוע יתקיים בשמונה באוקטובר ויכלול פתיחת תערוכה של הצלם דן חיימוביץ, עדויות קצרות של עובדות ועובדי קבלן והופעה חיה. פינת צילום תוצב במקום ותאפשר לקהל לקחת חלק בתערוכה. יום שלישי, שמונה באוקטובר, שבע בערב בדיזינגוף סנטר.
עד כאן סדר חברתי להפעם, נתראה בשבוע הבא!
סוף תמלול הכתבה: סדר חברתי 3-10-2013
הוספת תגובה לכתבה