ידיעה כתובה |

: במה לגברויות – ד"ר סיגל ברקאי

תרבות נכתב על ידי

בהצגות המקור הישראליות המוקדמות הוצגה דמות הגבר־חייל הציוני כדמות הרואית. הספר במה לגברוּיוֹת מתאר כיצד השתנתה גישת התיאטרון הישראלי מאז שנות ה־70 של המאה ה־20 והתאפיינה בהתרסה ובחתירה נגד דמות החייל האידיאלית – זאת תוך ניסיון לייצג חוויות חיים ריאליסטיות של חיילים. החוויות האלה כללו בין היתר שבר, פחד, אובדן, שיתוק, טראומה ודימוי עצמי פגום.

באמצעות מחקר רב־תחומי מזמינה האוצרת וחוקרת האמנויות סיגל ברקאי את הקורא למסע ביקורתי אל נבכי התודעה המגדרית והפוליטית של החברה הישראלית. ברקאי דנה בתופעות הייחודיות לחברה זו, ביניהן: השפעת השליטה בשטחים על נפש החיילים המשרתים בהם; הפגיעה העמוקה בהזדהות הגברית עם האבות המייסדים ועם מפקדי הצבא בעקבות מלחמת יום הכיפורים ומלחמת לבנון; המהפכה התודעתית שחוללו התנועה הפמיניסטית והמאבק לזכויות הלהט"ב בישראל.

מנהיגות או נמות (לדף הכתבה ») ( Available in English » )

"הר. טרילוגיה" - הצגתו של ירון אדלשטיין, בתיאטרון "נוצר" בבת ים, הבוחנת את מהות המנהיגות, הצבאית והמדינית ומפנה שאלות קשות כלפי החברה הישראלית. לראיון ברדיו כל השלום על כתבה זו.
הופק ע"י: | עלה ב: 21/06/2015

בכל פרקי הספר, בודקת ד"ר סיגל ברקאי את הפערים שנוצרו בין האתוס הגברי של הדמות אורי, דמותו של נער צעיר, גיבור המחזה הוא הלך בשדות מאת משה שמיר, המתנדב בפלמ"ח, והסמל המושלם לגבריות היהודית- ישראלית הציונית, ובין דמויות של גברים לוחמים נוספים בתיאטרון הישראלי ודומים להם במציאות החברתית.

הספר מבוסס על עבודת הדוקטור של ברקאי, ששילב בין חקר התיאטרון להתבוננות בתהליכים שהתרחשו בחברה הישראלית בהקשרי המגדר הגברי. הוא עוסק בשאלה מהם יחסי הגומלין בין תפיסות גבריות חברתיות לבין עיצובן של דמויות גבריות של חיילים כייצוג האידיאלי והריאליסטי במציאות היום יומית.

על־פי הפרשנות המוצעת בספר, התיאטרון מעלה את המודעוּת לכך שהבדלים אתניים, מעמדיים, כלכליים, דתיים ולאומיים, זהות מינית, פציעה, פגיעה נפשית ודימוי גוף מוחלש מעצבים גברים במגוון צורות השונות מן המודל האידיאלי. באופן הזה מחזק התיאטרון הביקורתי את המודעוּת לריבוי "גבריוֹת" וכך מקדם חברה סובלנית ופתוחה יותר כלפי גברים מכל הסוגים.

הספר מבקש להעלות לדיון תמות מכוננות של גבריות המתעצבת בהתאמה להתפתחות היסטורית ופוליטית, באמצעות ניתוח מחזות ישראלים והצגות מתקופות שונות. בכל אחד מהפרקים צפים היחסים של גברים עם עצמם בהשפעתן של מלחמות, יחסים בין גברים מקבוצות שונות ויחסים בין תרבותיים, בין דוריים, בין מעמדיים, יחסים של גברים עם נשים וגברים בעלי זהות מגדרית לא הטרוסקסואלית.

ד"ר סיגל ברקאי היא חוקרת ואוצרת אמנויות. במהלך השנים פרסמה מאמרים, קטלוגים לתערוכות ופרקים בספרי מחקר בתחומי האמנות החזותית והתיאטרון. כמו כן אצרה תערוכות רבות במוזיאונים ובגלריות מרכזיים בישראל. ברקאי היא ראש תחום האמנות החזותית במשרד החינוך ומרצה במכללת סמינר הקיבוצים.

צפו בסדרת הכתבות של הטלוויזיה החברתית בנושא מליטריזם וגבריות בחברה הישראלית:

 

 
 

הוספת תגובה לכתבה

  כתבות ווידאו שחבל לפספס