ידיעה כתובה |

: עיכוב פסול של אקטיביסטיות בשדה תעופה

חברה נכתב על ידי

בעקבות עיכוב פסול של פעילי החברה האזרחית בשדות תעופה, פנתה האגודה לזכויות האזרח בישראל ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה להבהיר לרשויות הרלבנטיות, כי פעילות מסוג זה היא אסורה ופוגענית. הפניה נעשתה בשם שורת ארגוני זכויות אדם, לאחר שני מקרים של עיכוב פעילות בחודש האחרון בשדה התעופה בעת חזרתן לארץ מבלי סיבה מוצדקת.

לקריאת המכתב המלא

בין הפעילים המעוכבים נמצאות טניה רובינשטיין, מנכ"לית "קואליציית נשים לשלום" והעיתונאית יהודית אילני, כתבת "הטלוויזיה החברתית".
העיתונאי יותם ברגר, כתב "הארץ", ניסה לדלות מהשב"כ פרטים על רקע עיכובה של מנכ"לית קואליציית נשים לשלום ונמסר לו כי "על רקע מידע שהתקבל, בעת כניסתה של גברת רובינשטיין לישראל עלה הצורך לערוך מספר בדיקות, ועם סיומן, בחלוף כ-30 דקות, היא נכנסה לישראל". לא צויין מהו המידע שהתקבל.

עיתונאית "הטלוויזיה החברתית" יהודית אילני שהתה בחו"ל לצורך סיקור המשט לעזה. גם אותה עיכבו באותו אופן בדיוק בשדה התעופה, נלקח ממנה הדרכון שלה, לא ניתן לה כל הסבר והיא גם לא נחקרה, ואחרי כשעה וחצי היא שוחררה. במקרה שלה נראו גם סימנים שהמזוודה שלה נפתחה. ביום 10.6 אף אושר לכתב הארץ מהשב"כ, כי העיכוב נעשה לבקשת הארגון. מקרה זה חמור במיוחד, כי מדובר במי שפעלה במסגרת תפקידה העיתונאי, תפקיד ייחודי וחשוב בדמוקרטיה.

עולה חשש שכל עיכוב הפעילים נועד על מנת לאיים ולהרתיע אותם מלפעול. דרך הפעולה של השב"כ בעיכובים אלו מזכירה את זימון פעילי השב"כ לשיחות האזהרה שנעשו לפעילי שמאל בעבר. פעילים מעוכבים ל"טיפול קל" של מערכת הביטחון ללא חקירה רשמית משמעותית מה שמחדד את החשד כי מדובר בפעולת הרתעה מצד המדינה.

צפו בכתבה (מן הארכיון) על חקירת פעילים ופעילות פוליטיים וחברתיים על ידי השב"כ:

שיחות הפחדה (לדף הכתבה »)

בשנה האחרונה, החל השב"כ להזמין אליו פעילות ופעילים פוליטיים וחברתיים לשיחות אזהרה. מעדויות הפעילים עולה, כי השיחות לא היוו חקירות פורמליות בחשד לעבירה ספציפית, אלא שימשו להרתעת הפעילים. השיחות כללו שאלות אישיות על פעילות פוליטית, על יחסים ועל כסף. לעתים נאמר לפעיל במפורש, כי "בינתיים" אין כלפיו חשד לעבירה על החוק – אבל "שמים עליו עין". האגודה לזכויות האזרח עתרה לבג"צ, כדי שיורה לשב"כ להפסיק נוהג זה. בעתירה נטען כי זימון פעילים פוליטיים לשיחות אזהרה מהווה חריגה מסמכויות השב"כ, ופוגע בצורה עמוקה בזכויות יסוד חוקתיות של האזרחים. אם הזימון לא חוקי, הפעילים לא חייבים להגיע לשיחה, אבל מידע זה לא מועבר להם.
הופק ע"י: | עלה ב: 31/07/2013

במכתבם, כותבים עורכי הדין דן יקיר ותמי גילד-חיו: "לצערנו, אנו עדים בשנים האחרונות לרדיפה שיטתית של ארגוני החברה האזרחית אשר האג'נדה שלהם אינה נושאת חן בעייני הרוב הפוליטי דהיום. מצער במיוחד, שרבות מהיוזמות והאמירות בהקשר זה, באות ישירות מהממשלה והכנסת. לרדיפה פוליטית זאת היבטים רבים ומגוונים. המדובר חד משמעית ברדיפה פוליטית של פעילים וארגונים של החברה האזרחית אשר עמדתם ופעילותם הפוליטיות או השקפתם לגבי זכויות אדם ודמוקרטיה אינם נושאים חן בעיני הרוב הפוליטי, או שאינם עולים בקנה אחד עם מדיניות הממשלה ומאיימים, ולו רעיונית, לפגוע בה".

עיכוב של פעילים ע"י השב"כ בשדה התעופה מהווה עליית מדרגה מטרידה וקשה ברדיפת הארגונים והפעילים, שיש בה לא רק אלמנט של איום והפחדה ע"י רשויות אכיפת החוק במדינה, אלא אף שלילת חירות של ממש. מטרת הפניה הינה בקשה להבהיר לרשויות הרלבנטיות, כי פעילות מסוג זה היא אסורה ופוגענית, וכי במקרה שסבורות הרשויות כי יש להם עילה לחקירה של אדם כלשהו, יש בידיהם שלל כלים חוקיים ודרכים מקובלות לפעול בהם, אשר מאפשרים לכל אדם או אישה להתגונן מפני הפגיעה בחירותו וזכויותיו.

צפו בסיקור של יהודית אילני מן המשט לעזה:

משט לעזה בנמלי אירופה (לדף הכתבה »)(Available in English)

משט חדש יצא מאירופה לכיוון עזה במטרה להביע סולידריות עם תושבי עזה הנצורים והנאבקים להשתחרר מהמצור. המשט – בסימן 70 שנה לנכבה ועל רקע ההרוגים הרבים בעזה יצא מנורווגיה ויעבור בנמלי מדינות אירופה – שוודיה, דנמרק, גרמניה והולנד ועד לעזה. המשט צפוי להגיע ביוני לעזה, עד אז יתחלפו חברי הצוות מספר פעמים. בין חברי/ות צוות המשט ניתן למנות פעילות ופעילים מ-20 מדינות כולל מישראל.
הופק ע"י: | עלה ב: 21/05/2018

  כתבות ווידאו שחבל לפספס