מה מונע מגורמים צבאיים להעביר את חומר החקירה שבחן את אירוע הריגתם של ארבעת ילדי משפחת בכר על החוף בעזה? פנייה בקדם-בג"צ הוגשה על ידי מרכז עדאלה, מרכז אלמיזאן לזכויות אדם והמרכז הפלסטיני לזכויות אדם, לאחר שנתיים בהן הארגונים והמשפחות ממתינים לתשובות לגבי סגירת תיק החקירה.
ביום 16.7.2014, במהלך מבצע "צוק איתן" תקף חיל הים קבוצת ילדים אשר שהו על חוף הים. כתוצאה מתקיפה זו נהרגו ארבעה ילדים – אהד עאטף עאהד בכר, זקרייה עאהד סובחי בכר, מוחמד ראמז עזאת בכר, ואיסמעיל מוחמד סובחי בכר, חמישה נוספים נפצעו וביניהם עוד שני ילדים.
יומיים לאחר התקיפה פנו ארגוני זכויות אדם פלסטינים (מרכז עדאלה, מרכז אלמיזאן לזכויות אדם והמרכז הפלסטיני לזכויות אדם) אל שר הביטחון, היועץ המשפטי לממשלה והפרקליט הצבאי הראשי בדרישה לפתוח בחקירה. כשנה לאחר מכן הודיע הפצ"ר על סגירת תיק החקירה.
על אף פניות חוזרות ונשנות בשם הורי הילדים לקצין פיקוח החקירות במצ"ח ולפרקליטות הצבאית בבקשה לקבלת חומרי החקירה לידיהם, לא התקבלה תשובה מאותם גורמים. בנוסף נטען בצה"ל כי "החומרים, הכוללים חומר מסווג, נבדקים כעת על ידי גורמי ביטחון המידע בצה"ל. עם סיום הבדיקה תימסר הודעה על ידי מצ"ח בדבר החומרים אשר ניתן להעביר". הארגונים פנו לקצין החקירות במצ"ח ולפרקליטות הצבאית בתאריכים שונים בכדי שיעבירו לידיהם את חומרי החקירה הרלוונטיים לאירוע, אך פניותיהם לא נענו.
לקריאת דוח "בצלם" על טיוח חקירות צוק איתן.
עורכי הדין ,עו"ד מונא חדאד ועו"ד תמים יונס העוסקים בתיק, טוענים שזו התנהלות בלתי חוקית של גורמי החקירה: "מדובר בסחבת ועיכוב בלתי סבירים המצביעים על היעדר נכונותן ורצונן של הרשויות לערוך חקירה אפקטיבית ובפועל מסכלים כל אפשרות לבצע חקירה כזו. החובה לערוך חקירה כאשר קיים חשד לביצוע פשעי מלחמה הינה מבוססת על פי הדין הבינלאומי… אופן התנהלות הרשויות והסחבת הבלתי סבירה בטיפול בבקשות הורי הילדים הינם הפרה בוטה לסטנדרטים בינלאומיים אלה."
נכון לתאריך 27.8.2017, וכעבור שנתיים מאז הגישו הארגונים את הערעורים, הארגונים ומשפחות הילדים עדיין מחכים לקבלת החומרים הרלוונטיים בנושא. לקריאת המכתב המלא.
הוספת תגובה לכתבה