ידיעה כתובה |

: עתירה לבג"צ: נתונים על אמצעי כוח משטרתיים

חברה נכתב על ידי

אלפי תלונות מוגשות מדי שנה על אלימות שוטרים, אך אין פיקוח ואיסוף נתונים מצד המחלקה לחקירות שוטרים על השימוש באמצעי הכוח שבהם משתמשת המשטרה.

מידי שנה אלפי אזרחים מתלוננים על אלימות משטרתית, ואין בדיקה מהותית באיזה אמצעי כוח המשטרה השתמשה נגדם. אלפי התלונות הללו מכילות מידע רב על אמצעי הכוח של המשטרה, כמו תוצאות השימוש וההשלכות הבריאותיות של אמצעי הכוח. המידע הזה עשוי לאפשר תמונה רחבה ולסייע בצמצום מקרים של שימוש פסול בכוח. האגודה לזכויות האזרח בישראל הגישה עתירה לבג"צ בדרישה לחייב את מח"ש לאסוף נתונים על האמצעים לשימוש בכוח שבהם משתמשת המשטרה במסגרת תלונות שמח"ש חוקרת.

למרות המאבק הגדול באלימות משטרתית, והמודעות הגוברת לצורך בטיפול מערכתי בה, מח"ש מסרבת לאסוף נתונים על אמצעי הכוח והתוצאות שלהם.
המשטרה משתמשת באמצעים רבים להפעלת כוח כמו אלות, טייזר, גז מדמיע, כדורי ספוג, רימון הלם, בואש, אך אין לה מעקב אחר תוצאות השימוש בהם. לגבי חלק ניכר מהאמצעים שבהם עושה המשטרה שימוש קיימת מחלוקת בספרות הרפואית בקשר לסכנות הבריאותיות הטמונות בהם ולהשלכות שלהם לטווח הקצר והארוך. מחקרים עדכניים רבים מציעים לבחון מחדש את השימוש בטייזר, גז מדמיע וכדורי גומי בגלל הסכנות הבריאותיות המתגלות בהם. עקב כך – ברור כי איסוף נתונים מתמשך ובחינה של מקרים ותלונות דרוש כדי להעריך את ההשפעות הבריאותיות של אמצעים שנויים במחלוקת.

על פי דוח מבקר המדינה משנת 2015:
בשנת 2015 נפתחו 6,320 תיקים במח"ש, 4,241 מהם היו תיקי תלונות על שוטרים. 2,975 מהם נסגרו אחרי בדיקה ראשונית או עקב חוסר עבירה פלילית/סמכות של מח"ש.
רק  (640) 10% מהם היו תיקים שנחקרו בהם שוטרים והתקבלה בהם החלטה, כאשר 453 מהם נסגרו עקב סיבות שונות (חוסר ראיות, חוסר עניין לציבור וכו')
עוד נאמר בדוח כי רוב התלונות והמידע המתקבלים אינם נבחנים בכל המישורים ובדגש על המישור הפיקודי, מח"ש בוחנת את התלונות במישור הפלילי והראייתי בלבד, עקב כך נותרים אלפי תלונות ותיקים הכוללים מידע חשוב שאינו זוכה לכל טיפול, בעיקר במישור הפיקודי.

אינפוגרפיקה מתוך דוח מבקר המדינה

במשך שנים פנו מבקר המדינה, ועדות הכנסת וארגוני זכויות אדם בדרישה לקבל מידע אודות תלונות שהוגשו למח"ש שעסקו באמצעי כוח של המשטרה, אך מח"ש מסרבת לאסוף את הנתונים ולשחרר את המידע. סירובה של מח"ש גורם לחוסר ידיעה לגבי הסכנות שטמונות בכל אחד מאמצעי הכוח. האמצעי היחידי שעליו אוספת מח"ש מידע הוא אקדח הטייזר, וזאת רק לאחר לחצים שהופעלו במשך שנים.

בעתירה נטען כי מח"ש פוגעת בזכות הבסיסית למידע, וסירובה לאסוף את הנתונים חסר כל הגיון נוכח האינטרס הציבורי במידע זה. חובתה של המשטרה לבסס את החלטותיה בעניין השימוש באמצעי כוח שונים על תשתית עובדתית מבוססת ומפורטת, בגלל ההשלכות שיש לשימוש באמצעים אלו על בני אדם, בריאותם והזכויות שלהם.

  כתבות ווידאו שחבל לפספס