"מצבים מסכני חיים הידועים למשרד העבודה נשמרים בסתר הרחק מעיני העובדים והציבור– אותם קורבנות בפוטנציה העלולים לשלם על כך בחייהם או בשלמות גופם"- עו"ד גדיר ניקולא מקו לעובד
עתירה למתן צו על תנאי למשרד העבודה הוגשה לבג"צ בדרישה לפרסם בזמן אמת את צווי הבטיחות המוטלים, כולל פירוט של מהות הליקויים שבגינם הוטל הצו ושמות החברות היזמיות באתרי בניה. עוד דורשים העותרים לפרסם את המידע על הטלת הצו ומהותו באתר הבניה עצמו בו נמצאו ליקויים בטיחותיים, וזאת באופן בולט ונגיש לציבור העובדים באתר ובשפות הרלוונטיות (לכל הפחות עברית, ערבית וסינית), בכדי להתריע בפניהם אודות הסכנה הטמונה באתר והאיסור להמשיך את העבודה עד לתיקון הליקויים. העתירה הוגשה על ידי עו"ד גדיר ניקולא מקו לעובד בשם: "קו לעובד", "ארגון העובדים מען", ונציגי "הקבוצה למאבק בתאונות בניין" ו"הפורום למניעת תאונות עבודה".
ענף הבניה הוא הענף התעסוקתי המסוכן ביותר בשוק העבודה בישראל. בשנת 2016, 49 עובדים נהרגו בענף הבניה ויותר מ-200 נפצעו באורח קשה עד בינוני (לפי הגדרת מד"א). מתחילת 2017 ועד היום, 14 עובדים נהרגו ויותר מ-110 נפצעו קשה עד בינוני (לפי הגדרת מד"א).
כשמתרחשת תאונת עבודה, לעיתים העבודה נמשכת כרגיל על אף שהחוק מחייב לסגור את אתר הבנייה ליומיים לפחות לאחר תאונה קטלנית או קשה.
צפו באתר בנייה בו נפצע קשה פועל בניין אך העבודה באתר המשיכה כרגיל:
למרות הנתונים החמורים הללו, משאביה של הרשות המופקדת על אכיפת כללי הבטיחות באתרי בנייה דלים באופן מחפיר ותפקודה רחוק מלהיות מספק. העתירה הוגשה בדחיפות עקב מדיניות משרד העבודה הנוכחית, לפיה פרסום צווי הבטיחות נעשה באיחור ניכר ממועד הטלתם – כחודש וחצי עד חודשיים בממוצע. העיקוב בפרסום הצווים בזמן אמת, כמו גם פרסום מידע מוגבל בהיקפו שאינו כולל את מהות ליקוי הבטיחות בגינו הוטל הצו, מסכן את שלום העובדים באותם אתרים.
ישנם 17 מפקחים באתרי בנייה מתוך 13 אלף אתרי בנייה בארץ, אין פלא שקבלנים ממשיכים לחסוך כסף על חשבון בטיחות העובדים. בינתיים בממשלה, עובדים כדי לשמור על אינטרס הרווח של חברות הבנייה, במקום על בטיחותם של העובדים.
הוספת תגובה לכתבה