ידיעה כתובה |

: שינוי בתנאי קבלת רישיון להפגנה

חברה נכתב על ידי

בעקבות עתירה של האגודה לזכויות האזרח יחד עם ארבעה פעילים במחאה נגד מתווה הגז לבג"ץ, נגד התניית קבלת רישיון להפגנות בהתחייבות של מבקשי הרישיון לשאת באחריות פלילית לכל אירוע של הפרת סדר או התנהגות אסורה מצד משתתפי ההפגנות, שונו התנאים לקבלת רישיון לקיום הפגנה ומעתה מארגני הרישיון ישאו באחריות פלילית רק אם הם עצמם הפרו את תנאי הרישיון.

בתחילת חודש דצמבר האחרון (03/12/15) עתרה האגודה לזכויות האזרח, באמצעות עו"ד שרונה אליהו-חי, יחד עם ארבעה פעילים במחאה נגד מתווה הגז ברחבי הארץ לבג"ץ נגד התניית קבלת רישיון להפגנות בהתחייבות של מבקשי הרישיון לשאת באחריות פלילית לכל אירוע של הפרת סדר או התנהגות אסורה מצד משתתפי ההפגנות. חמור מכך, המשטרה אף הסתמכה על התנאי הבלתי חוקי, ונקטה בהליכים פליליים נגד מבקשי הרישיונות לאחר קיום ההפגנה, בגין חשד לביצוע עברות של הפרות סדר כאלה ואחרות, על ידי אחרים, ועל אף שלמבקשי הרישיונות אין שום קשר לחשדות אלה. כך מבקשי הרישיון להפגנות היו נתונים למעצרים, חקירות, תנאים מגבילים וצווי הרחקה, איום בכתבי אישום וכיוצא באלה הליכים מטרידים ומאיימים.

בעתירה נטען כי המשטרה פועלת בחוסר סמכות שכן התנאי האמור אינו נכלל בסוג התנאים שהיא רשאית להציב בפני מבקשי רישיונות, הנוגעים לזמן, מקום ואופן קיום ההפגנה. המשטרה אף חוטאת לתפקידה הכפול – מחד גיסא, לאפשר את חופש המחאה ולא להציב בפני מארגני מחאות מכשולים מיותרים בדרכם לממש את זכותם להפגין, ומאידך גיסא, לסייע למארגני הפגנות לממש זכות זו. יתרה מכך, בתי המשפט קבעו פעמים רבות כי אבטחת הפגנות והשמירה על הסדר הציבורי בהן הוא תפקיד המסור באופן בלעדי למשטרת ישראל, ואין היא מוסמכת להטיל תנאים הכרוכים בתפקידה זה על כתפי המפגינים. בנוסף טענו, כי מדובר בתנאי שאינו בר ביצוע, שכן למבקשי הרישיון אין שום יכולת מעשית לערוב להתנהגותם של כל המשתתפים בהפגנה, ולהבטיח בפועל כי יפעלו על פי החוק.

בעתירה תארו העותרים מקרים שבהם הפרקטיקה הפסולה יצרה אפקט מצנן על חופש המחאה. מקרים בהם המשטרה שידרה מסר פסול לפיו, מי שמעז לממש את זכותו להפגין "נמצא על הכוונת" וחשוד בפעילות בלתי חוקית, ויוצרה בקרב מבקשי הרישיון חשש מפני הצפוי להם באם יהיו מעורבים בתכנון פעילויות מחאה.

בעקבות הגשת העתירה קבע יועמ"ש המשטרה כי התנאי לפיו מארגני הפגנה יישאו באחריות פלילית גורפת על כל אירועי ההפגנה הינו פסול ובלתי חוקי. לפיכך מארגני רישיון נושאים באחריות אישית פלילית רק אם הם עצמם הפרו את תנאי הרישיון, ואם הם קיימו אותם הם לא יישאו באחריות פלילית בשל אירועים שהתרחשו בהפגנה. בנוסף נכתב בתגובת היועץ המשפטי, כי המשטרה פועלת לשיפור מידת האחידות של התנאים הנכללים ברישיונות הפגנה במחוזות השונים וצוין גם כי תיקי החקירה שנפתחו נגד חלק מהעותרים נסגרו.

  • צפו: עו"ד שרונה אליהו-חי מסבירה בסדרת הרצאות קצרות מהן הזכויות של מפגנים ומפגינות:

הזכותון המצולם למפגין – חלק א' (לדף הכתבה »)

אתם מתכננים הפגנה, אבל לא יודעים האם יש צורך להוציא רישיון מהמשטרה? מה ההבדל בין עיכוב למעצר? ומה מותר לדרוש ממארגני ההפגנה ומה לא? כל התשובות ב"זכותון המצולם למפגין". הזכותון כולל ארבעה פרקים: פרק א' - רישוי הפגנות, פרק ב' התנהלות ההפגנה, פרק ג' - עיכוב, מעצר וחקירה, פרק ד' - רשויות מקומיות. הפרק הראשון - נותן מענה לשאלות חשובות שעולות בקרב מפגינים ומארגני הפגנות בנושא רישוי הפגנות, כגון: האם כל הפגנה מחויבת ברישיון מהמשטרה? איך מקבלים רישיון להפגנה וממי? איך צריך להתנהג אם שוטר מתקשר אלי ומנסה למנוע את קיום ההפגנה? מה ניתן לעשות במקרה שהמשטרה מאיימת לבטל את ההפגנה מחשש להפרעה לשלום הציבור? לינק לצפייה בכל הפרקים של הזכותון.
הופק ע"י: | עלה ב: 28/01/2013

  כתבות ווידאו שחבל לפספס