ידיעה כתובה |

: "מי ישמור על זכויות הדיירים בשכירות"

חברה נכתב על ידי

עמותת "ידיד" לוועדת הרפורמות וההתחדשות העירונית: חשש כבד לפגיעה בדיירים ותיקים המתגוררים בשכירות. הפתרון: הבטחת שכירות ודיור חלופי לדיירים הוותיקים.

"מי ישמור על זכויות הדיירים המתגוררים בשכירות", כך שואלים בעמותת "ידיד" את חברי ועדת הרפורמות הדנה בימים אלה בחוק הקמת הרשות להתחדשות עירונית. במכתב שהועבר אמש ליו"ר הועדה ח"כ אלי כהן ולחברי הועדה, כתב סמנכ"ל "ידיד", רן מלמד, כי " אין ספק שאוכלוסיות מוחלשות שאינן בעלות דירות הולכות להיפגע מפרויקטים של התחדשות עירונית, אם לא יהיה מי שיגן עליהם. ומי יכול לעשות זאת? מי יוכל לעמוד מול סוללות עורכי הדין, שממומנות על ידי היזמים והקבלנים? נכון שהחוק קובע שהיזם צריך להעמיד לרשות הדיירים בפרויקטים של התחדשות עירונית עורך דין על חשבונו. כבר היום מגיעות לעמותת "ידיד" פניות לא מעטות של דיירים שהתבקשו לחתום על הסכם שירותים עם עורכי דין, אשר מראש הודיעו להם שבמקרים של בעיות מול הקבלנים/יזמים, הם לא יוכלו לסייע להם.

לדברי מלמד "לאחר חודשים ארוכים בהם עסקנו בנושא ההתחדשות העירונית הגענו למסקנה כי חלק מהבעיות המרכזיות נוגעות שמתגורר כיום בשכירות חופשית – בדירות המיועדות להתחדשות עירונית. בחלק לא מבוטל של המקרים מדובר באוכלוסיות מעוטות הכנסה – במקרים לא מעטים קשישים, עולים קשישים שמתגוררים בבתים שנים רבות. אנו חוששים משתי תופעות מרכזיות:

  1. המתגורר בשכירות בתמא 38 –שכר הדירה יועלה אחרי שהפרוייקט יסתיים כי הבית משודרג וערכו עלה.
  2. המתגורר בשכירות בפרוייקט התחדשות אחר – מה שקורה כשהורסים את הבית – אין היום למשל חובה על הבעלים של הנכס לתת את הדיור החלופי המגיע לו על פי החוק – לדייר השוכר שלו ויותר מזה – אין כמובן גם חובה, להחזיר אותו אח"כ הביתה. מה שאומר שהוא נזרק לרחוב וגם אם הוא יכול אח"כ לחזור הביתה הוא סביר להניח יצטרך להתמודד עם שכ"ד יותר גבוה ועם ועד בית יותר גבוה

"לאור זאת, עמותת ידיד מציעה", כותב מלמד, "שורה של תיקונים בחוק כך שישמרו זכויותיהם של הדיירים. ואלו הם:

    1. בפרוייקטים של התחדשות עירונית לסוגיהם – דיירים שרוצים להמשיך ולשכור בנכס – לא יוכלו לפנות אותם
    2. דיירים המתגוררים בנכס 3 שנים לפחות יוכלו להמשיך לגור בנכס עוד 5 שנים לפחות בלי שינוי בשכר הדירה – למעט כמובן ההצמדה לריבית וכד'
    3. דיירים שגרים בפרוייקט של פינוי בינוי לסוגיו – יהיו זכאים, אם גרו בנכס לפחות 3 שנים לפני התחלת הפרוייקט – לעבור להתגורר בנכס החלופי המוצע לבעלים
    4. המדינה מבקשת להקים מחלק מהכספים שהיא תקבל מפרוייקטים של התחדשות עירונית, קרן כדי לסייע לדיירי דיור ציבורי לשלם את ההפרשים החדשים לועד הבית – מוצע כי גם שוכרים אלו (אני מציע לקרוא להם שוכרים ותיקים) יזכו בסיוע מהקרן – לפחות בהיקף של 50% ממה שמשלמים לדיירים שהם בעלי הדירות או דיירי דיור ציבורי.

פאנל תכנון עירוני וצרכי דיור (לדף הכתבה »)

איך יודעים מהם צרכי הדיור של עיר ותושביה? פאנל בהשתתפות: פרופ' נטע זיו, המנהלת האקדמית של הגר; ד"ר שוקי אמרני, מנכ"ל משרד הפנים לשעבר; עו"ד ארז פודמסקי-שקד, מנכ"ל עיריית בת-ים; בהנחיית אבירמה גולן, מנהלת המרכז לעירוניות, בת-ים. הפאנל נערך במסגרת יום עיון במרכז לעירוניות ותרבות ים תיכונית, בת ים.
הופק ע"י: | עלה ב: 13/07/2015

התחדשות עירונית היא בהחלט העתיד. היא האפשרות ההגיונית להעמיד לרשותם של דיירים מוחלשים דירה חדשה, גדולה יותר ובעלת ערך רב יותר מהנכס הצנום והפגום במקרים רבים.  התחדשות עירונית מדברת לראשונה על שילוב של אוכלוסיות במתחמי דיור חדשים, על תוספת תשתיות הרחבת מבני חינוך ותרבות, על הקמתם של מבני ציבור ומרכזי קניות שכונתיים, בקיצור. מודל "השכונה החדשה. לכאורה, הכל טוב. אבל האם באמת זכויותיהם של הדיירים הותיקים המתגוררים בשכירות שנים ארוכות, מוגנות?

  כתבות ווידאו שחבל לפספס