עו"ד שילוני לבית הדין הארצי: "להחיל בבתי הדין לעבודה בישראל, על עובדים פלסטינים, את דיני העבודה הירדניים מ-67 שכבר לא קיימים גם בירדן – זה אבסורד".
בית הדין הארצי לעבודה דן אתמול, יום ג' 14.7, בערעורם של 3 עובדים פלסטינים שפוטרו ללא פיצויים וללא זכויות ממפעל ימית סינון באזור התעשיה ניצני שלום. הדיון העלה שאלות עקרוניות ותקדימיות בקשר למעמדם של עובדים פלסטינים בהתנחלויות. השופטים דחו את החלטתם למועד יותר מאוחר.
קודם לדיון התקיימה בפתח בית הדין משמרת מחאה משותפת של 30 פעילים של ארגון העובדים מען ושל "לוחמים לשלום" בתמיכה בעובדים העותרים ובתביעה להפסיק את ההפקרות באזור התעשיה ניצני שלום. המשתתפים כפתו את עצמם בשרשרת ברזל סמלית כדי להצביע על תנאי הניצול והעבדות המתקיימים במקום ולתבוע מהרשויות ובעיקר מבית הדין לעבודה לשים למציאות זאת קץ.
שופטי בית הדין הארצי לעבודה בראשות הנשיא כבוד השופט יגאל פליטמן דנו בערעור שהוגש על ידי עו"ד אהוד שילוני בשם העובדים נגד החלטה קודמת של בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב (מנובמבר 2013) שקבע כי חוק העבודה התקף לגבי מפעל זה ושאר מפעלי אזור התעשיה נצני שלום הוא החוק הירדני כפי שחל ב5.6.67.
באולם התנהל דיון קצר, אך עקרוני. לאור דברים שהושמעו על ידי עורכי הדין המייצגים את העובדים, היה ברור שהנושא מורכב, ונדמה היה שהשופטים יצאו בסוף הדיון עם יותר סימני שאלה מאלו שהם נכנסו אתם לאולם.
אחד הנקודות המהותיות הועלתה על ידי עו"ד אהוד שילוני, שאמר: "אני פונה אליכם בשם 3 העובדים שיושבים כאן. הוריהם עבדו במפעלי ישראלים, ולאור המצב יתכן שגם ילדיהם יעבדו שם. מזה חמישים שנה עובדים פלסטינים אלו מתדפקים על שערי בתי הדין בתביעה לצדק ולקבל זכויותיהם ובתי הדין לעבודה בישראל אכן פותחים בפניהם את שעריהם. החוק בישראל השתנה מאז 1967. החוק בירדן שונה מאז במידה רבה, וככל הידוע הטיב מאוד את תנאי העובדים. כך הדבר גם ברשות הפלסטינית – יש חוקי עבודה מתקדמים.
"אם בית הדין כאן יקבע היום שהחוק שלפיו הם מועסקים הוא חוק ירדני כפי שחל בשנת 1967, פרושו לקבוע שהמקום היחידי בעולם שבו ישפטו לפי החוק הירדני הארכאי הזה– יהיה בבתי הדין לעבודה בישראל. שופטי בית הדין לעבודה בישראל אינם מכירים את החוק הירדני. האם מכאן תצא הנחייה לשפוט לפי חוק ארכאי שלא קיים עוד גם בירדן עצמה? החלטה כאן תהיה בעלת משמעות גורלית על האפשרות של בתי הדין לתת צדק לעובדים אלו – היא טובה לעובדים פלסטינים ולמעסיקים ישראלים כאחד לשפוט לפי דין אחד, המוכר לבית הדין הזה היטב, דין העבודה הישראלי".
הוספת תגובה לכתבה