ידיעה כתובה |

: "עובד שבת"-ראיון עם חנא עידי

תרבות נכתב על ידי

ערב שבת, אשה נוהגת את רכבה לתוך מוסך העוסק בתיקון ג'יפים צבאיים. היא פוגשת גבר שמגלה, שאין שום תקלה במכוניתה. האם הם מכירים האחד את השנייה? האם הם נפגשו בעבר? מה שמתחולל בינה לבין הגבר, עובד-שבת, ישנה את חייהם ויהפוך כל מה שידעו לפני כן על זהות ואהבה.

ביום שישי תעלה לראשונה בתאטרון אל-מידאן הצגה בעברית. ההצגה "עובד שבת" מאת חנא עידי (מחזאי יליד פקיעין) ואדוארד מאסט, ובבימויו של סיני פתר עוסקת בסכסוך מנקודת מבט אישית ושואלת האם אהבה יכולה לחצות עמים וסכסוכים.

עובד שבת (לדף הכתבה ») ( Available in English » )

ההצגה "עובד שבת" הינה ההצגה הראשונה העולה בשפה העברית בתיאטרון הערבי אלמידאן בחיפה. המחזה, שנכתב על ידי חנא עידי ואדוארד מאסט עוסק ביחסי אהבה בין אישה יהודיה וגבר פלסטיני. ההצגה בוימה על ידי סיני פתר ומשחקים בה עינת וייצמן ומחמוד אבו גאזי.
הופק ע"י: | עלה ב: 15/09/2014

חנא עידי נולד וגדל בפקיעין שבגליל המערבי, עבר לארצות הברית, כשהיה בן 24, לנסות את מזלו ומאז חי בארצות הברית ונשוי ליהודיה אמריקאית שפגש בישראל. לקראת החזרות וההצגה, הגיע שוב לארץ.

השבוע קיימנו עם חנא עידי ראיון לקראת ההצגה שתעלה בסוף השבוע.

למה בחרת להעלות הצגה בנושא הסכסוך?
אלו החיים שלי, נולדתי פה, עזבתי מזמן, התחתנתי עם אישה יהודייה ומאז שעזבתי אני חי את הבעיה של שני העמים. כל הזמן חשבתי איך אני אחזור, איך אני אשתלב כשהמלחמות דורסות את התקוות. למדתי משחק ובימוי בארצות הברית ומאז אני מחפש דרך להשתמש בתאטרון לחנך את העולם, לא רק את הקהל בארה"ב, על מה באמת קורה פה. ארה"ב תומכת בצד אחד, בצד הישראלי. האמת על מה שקורה לא מגיעה לשם. כתבתי את ההצגה הזו כי רציתי לשנות את הקהל שצופה בהצגה, לשנות בני אדם. המחזה נכתב במקור באנגלית ותורגם לעברית, הדמויות צריכות לדבר בשפתן, בעברית ולדבר עם הקהל הישראלי, בשפה שהוא מבין.

תמונה מתוך ההצגה "עובד שבת"


למה בחרת להעלות את ההצגה דווקא עכשיו?
לא ציפיתי שבזמן שנתחיל תהיה מלחמה, זו הייתה הפתעה. יוצא שכל פעם שאני עושה מחזה יש מלחמה, אבל אני רוצה לחשוב שעשיתי את המחזה בגלל המלחמה. לא ציפיתי לבוא לעשות את המחזה כשאני יושב על קו האש, ועוד כשסיפור אהבה בין יהודיה לערבי מסעיר את התקשורת. קשה לעבוד בחזרות כשהעולם שבחוץ כל הזמן נכנס, בין אם זו המלחמה או החתונה של מורל ומחמוד.

האם בתקופה כזו יש תקווה להביא להצגה כזו לא רק את המשוכנעים?
קשה לי לדמיין שזה יגיע למי שימני ומתנהג על בסיס שנאה וגזענות. אבל אם אצליח להכניס אותם להצגה והם יראו וירגישו מה שהשחקנים ירגישו, אולי אני אשנה בהם משהו. השאלה היא איך הם יגיעו. עשיתי הצגה בוושינגטון ואנשים שהיו נגד לא באו, הם החליטו שהם נגד לפני שהם אפילו ראו אותה. אני מקווה להגיע לאנשים שבאמצע ולא החליטו, שעוד יש להם אהבה ותקווה בלב. אני גם חושב שהמלחמה תדחק אנשים לחפש תשובות. לחשוב כמה מלחמות נלחמנו ובמקום ליצור מצב חדש חזרנו אחורה. כמה פעמים הפצצנו את עזה ולא פתרנו בזה כלום? אני מקווה שאחרי שיצפו בהצגה יהיו להם תשובות. או לפחות עוד שאלות. האם האהבה היא אפשרית? ולמה היא לא אפשרית, בגלל האנשים או בגלל המצב פה?

ומה לגבי אהבה? האם היא אפשרית כששני העמים עדיין נלחמים?
הסיפור של ההצגה הוא לא פוליטי הוא אישי, בין גבר לאישה. אהבה בין שני אנשים היא אפשרית אם הצד השלישי, המערכת, יצא מהסיפור. יפסיק לעמוד באמצע. הסיפור בין האנשים מקביל לסיפור בין העמים, אם יעזבו אותנו לבד אנחנו נחייה בשלום. המערכת מונעת את ההשתלבות כי הם יפסידו, כסף או כוח. נוח להם שאנחנו נלחמים. כל עוד אנחנו נלחמים הם מרוויחים.

כאמור, ההצגה תופיע בשישי ושבת ב20:30 בתאטרון אל-מידאן בחיפה. לפרטים נוספים

 
 

הוספת תגובה לכתבה

  כתבות ווידאו שחבל לפספס