תושבי כפרים בדווים בנגב, בהם כפרים מוכרים וכפרים לא מוכרים, יחד עם שורה של ארגונים מהנגב וארגוני זכויות אדם, הגישו כעת עתירה דחופה לבג"ץ בדרישה לדאוג למיגון ביישובים אלה.
העתירה נידונה ברגעים אלו בפני השופטים דנציגר, זילברטל וסולברג.
עדכון:
המשפט נגמר ללא החלטה, ולפי השופט דנציגר יגיעו להחלטה בהמשך היום או מחר.
אל"מ שיף מפיקוד העורף הסביר כי "מרבית הפעילות של המדינה בנושא ההגנה על הערוף מתרחשת רובה בשגרה. המיגונית היא האמצעי הקטן ביותר בעינינו בנושא זה. כל המטרה של המיגוניות היא שהגברת עם הסלים שחוזרת מהסופר הביתה לא תיתפס בזמן אזעקה בלי מיגון".
אולם השופט השופט זילברטל הקשה: "מה עם הצד הפסיכולוגי? יכול להיות שמבחינה מדעית הערך של המיגוניות אינו גבוה. אבל בכל זאת האוכלוסיה מרגישה נטושה".
אמש הוגשה עתירה דחופה לבג"ץ בדרישה לספק פתרונות מיגון מידיים לכפרים הבדווים בנגב, מוכרים ובלתי מוכרים, בהם מתגוררים כ- 100,000 תושבים. בפרט, דורשים העותרים הצבת מיגוניות ניידות בכפרים, לצד היערכות להקמת מרחבים מוגנים.
את העתירה הגישו עורכי הדין עאוני בנא ונסרין עליאן מהאגודה לזכויות האזרח, בשם תושבי כפרים – בהם עומאר אלוקילי מהכפר הלא מוכר עוג'אן, דודן של הילדות מראם ואסיל אלוקילי שנפגעו שלשום מירי רקטה, וכן בשם המועצה לכפרים הלא מוכרים בנגב, ארגון רופאים לזכויות אדם, פורום דו קיום בנגב לשוויון אזרחי, במקום – מתכננים למען זכויות תכנון וכן האגודה לזכויות האזרח.
בעתירה מצוין, כי אף שתושבי הכפרים הבדווים מתגוררים בטווח סכנה מידית לפגיעת רקטות מרצועת עזה, אין בהם תשתית קבועה של מרחבים מוגנים, וגם לא מיגוניות ניידות או אמצעי מיגון זמניים אחרים. זאת, בשעה שרבים ממבני המגורים בכפרים הם מבנים ארעיים, לרוב פחונים וצריפים, שאינם יכולים לספק הגנה. אתמול דווח בתקשורת, כי הכפר עוג'אן, בו מתגוררות האחיות שנפגעו, הוגדר על ידי צה"ל כ"שטח פתוח". בימים האחרונים אירעו כמה נפילות בתחומי כפרים לא מוכרים.
בשנים האחרונות, פנו תושבים וארגונים שונים שוב ושוב אל משרד הביטחון ופיקוד העורף בדרישה לפעול למיגון הכפרים. רבים מהמכתבים לא נענו. באחת התשובות שנמסרו, במענה לפניית רופאים לזכויות אדם ב- 2009, נמסר כי נערכות פעולות שונות להסברה בקרב התושבים, אולם אין כוונה להוסיף אמצעי מיגון ביישובים הבדואים מלבד רהט.
לדברי עו"ד נסרין עליאן מהאגודה לזכויות האזרח, "עצוב לומר כי הכתובת היתה על הקיר. עשרות אלפי תושבי הכפרים הבדווים בנגב אינם מוגנים בשום צורה מירי הרקטות מעזה. הצבת מיגוניות ניידות יכולה גם כעת להציל חיים".
הוספת תגובה לכתבה