ידיעה כתובה |

: "הליכי תכנון הם לא עשרת הדיברות"

חברה נכתב על ידי

בית המשפט העליון קיים אתמול, 10.6.14, דיון בערעור מרכז עדאלה נגד ההחלטה לפנות ולהרוס את הכפרים עתיר ואום אלחיראן כדי לבנות ישוב יהודי. תושבי אום אל-חיראן בעלי היסטוריה ארוכה של גירוש ועקירה. עד 1948 התגוררו תושבי הכפר בחירבת זובאלה, הממוקמת בוואדי זובאלה. שטח אשר מצוי כיום בידיו של קיבוץ שובל. אחרי 1948 הורה המושל הצבאי של הנגב לתושבים לעזוב את הכפר ולעבור ללקיה. ב-1956 הם נעקרו שוב ועברו לוואדי עתיר, שם הם גרים עד היום.

צדק חברתי? פינוי של כפרים בדואים (לדף הכתבה »)

עוד ב-2003 פתחה הממשלה בהליכים משפטיים להריסת הכפרים עתיר ואום אל חיראן שמונים כ-1000 איש, כחלק מפינוי נרחב יותר הנועד ליישם את דו"ח גולדברג. המדינה הצהירה שהחמולות שיפונו יהיו אלו שמתגוררות ביישובים שלא נגישים לתשתיות ומבני ציבור, אלא שהיא מתכננת לבנות במקום הכפרים עתיר ואום אל חיראן, יישוב יהודי בשם חירן, אשר יחובר כמובן למים ולחשמל. הממשלה מנמקת את התכניות לבניית יישוב יהודי בטענה שאין שום בעיה להקים יישוב על קרקעות המדינה למען יישובם של יהודים. דווקא עכשיו, ברקע המחאות על משבר הדיור, חשוב להבהיר שהרס יישובי מיעוטים למען הקמת עוד יישוב יהודי והקצאת תקציבים לשם כך, אינו פתרון ראוי לבעיית הדיור שקיימת בארץ אלא רק עוד מכה לדמוקרטיה הישראלית. הסרטון הופק עבור עדאלה.
עלה ב: 09/08/2011

בפתח הדברים פנתה השופטת דפנה ברק-ארז לנציג המדינה, ושאלה מדוע להרוס את בתי הכפר, ולא לכלול אותם בתכנית המתאר של היישוב המיועד לקום באזור? שכן במשפט קודם המדינה הכירה בעובדה שאנשי הכפר הועברו אל השטח שבו הם חיים בהוראת רשויות המדינה ובמסמך מ-1957 נכתב שבני שבט אבו אלקיעאן קיבלו בחכירה 7,000 דונם של קרקע מאדמות המדינה לצורכי מחיה, חקלאות ורעייה.

נציג המדינה אמר שהוא לא נערך להשיב על שאלה זו. לאחר מכן אמר כי קיימת תכנית מתאר מפורטת שאינה ניתנת לשינוי כך שתכלול את תושבי הכפר. על כך אמר השופט אליקים רובינשטיין "הליכי תכנון הם לא עשרת הדיברות". שופטי העליון נתנו למדינה 60 יום להגיש תגובה לשאלותיהם.

עו"ד סוהאד בשארה ממרכז עדאלה, שמטפל בתיק מזה עשר שנים, אמרה לאחר הדיון כי "בית המשפט העלה היום, בפעם הראשונה, את השאלה הבסיסית שאנו מציבים מאז תחילתו של ההליך המשפטי: לכלול את הבתים והתושבים של עתיר ואום אלחיראן, במקום עקירה נוספת של האוכלוסייה. אני מקווה שבית המשפט סוף סוף הבין את הסיכון הגלום בעקירתם של תושבי הכפר מזה 58 שנים לאחר הקמת כפריהם, וזאת על מנת ליישב יהודים על אדמותיהם".

מפריחים את השממה? (לדף הכתבה ») ( Available in English » )

את השבוע פתחה הממשלה בישיבה חגיגית במדרשת שדה בוקר, לרגל יום בן גוריון. בישיבה החליטה הממשלה על הקמת שני ישובים חדשים. חירן - שיוקם על אדמת הכפר אום אל-חיראן בו מתגוררים 500 בדואים, והעיר כסיף המיועדת לחרדים. תושבי אום אל חיראן תכננו מציאות אחרת לכפר שלהם, למרות שכבר קיבלו צווי פינוי. חלק מהתושבים פנו לבית המשפט העליון שטרם התכנס להכריע בסוגיה, אך הממשלה למרות זאת - כבר החליטה. חשוב להדגיש, אום אל-חיראן יושב על ידי הממשל הצבאי בשנות החמישים, לאחר שפינה את התושבים מאדמותיהם המקוריות. עתה הם נמצאים תחת סכנת פינוי שנייה, לטובת הקמת יישוב קהילתי יהודי חדש. בעת ישיבת הממשלה התקיימה הפגנת מחאה שקטה, במהלכה נעצרו שלושה.
הופק ע"י: | עלה ב: 13/11/2013

  כתבות ווידאו שחבל לפספס