תמלול הכתבה: סדר חברתי 13-2-2013

מגישה: מציגה את כותרות המהדורה.

מגישה: "סדר חברתי" - מהדורת האקטואליה של הטלוויזיה החברתית.

חוצה בית ספאפא
מגישה: אוטוסטרדה בלב שכונת מגורים? בימים אלו מתקיים מאבק עיקש של תושבי בית צפאפא נגד סלילת כביש 4, המבתר את שכונתם כדי לחבר את התנחלויות גוש עציון להתנחלויות שמצַפון לירושלים.

עלאא סלמאן: הם מתכננים לסלול כביש מהיר כאן בכפר בית צפאפא, שבתורו יחלק את הכפר לארבעה חלקים, בעבר זה היה רחוב גילו שחצה את הכפר לשניים וכביש ארבע יחלק את הכפר לארבעה חלקים. הם מדברים על הכביש הרחב ביותר בירושלים המזרחית שיכלול 6 מסלולים בתוך הכפר ויש אזורים שיכלול בהן בין 10 ל-11 נתיבים בתוך הכפר.

מגישה: במחאה על סלילת הכביש, יזמו תושבי בית צפאפא הפגנה באתר הסלילה. השקט נשמר עד לרגע התערבות המשטרה.

אביב טטרסקי: הכביש הזה יחצה כאן את הקהילה. יש 200 משפחות שפתאום לא יוכלו להגיע לשכנים שלהם, למכולת, למסגד, לבית הקברות.

מישהו החליט שהמתנחלים של גוש עציון צריכים להגיע לירושלים דרך השכונה שלהם.

ח"כ אחמד טיבי: הפגנה שקטה שמטרתה למחות, לזעוק את זעקת בית צפאפא והחלטנו לאות מחאה לעצור את העבודה, זה החלטה שלי.

אני עליתי על הבאגרים, התושבים עמדו כאן בחוץ וצפו באופן שקט, לא אלים, פתאום נכנסו אנשים לא מזוהים לתוך ההפגנה – חמישה, שישיה אנשים, ותקפו כמה צעירים,

הפילו אותם על הרצפה בצורה ברוטלית. התנהגות אלימה של המשטרה, שבדיעבד התברר שאלה שוטרים סמויים.

מגישה: בית המשפט המחוזי בירושלים, דחה את דרישת תושבי השכונה להפסקת העבודות. תושבי השכונה מצדם מתכוונים לעתור לבג"צ. השאלה שמרחפת סביב אוהל המחאה שהוקם במקום היא: האם יכול להיות שכביש בן שישה מסלולים יבתר גם שכונה יהודית למשל?

מאבדים אדמות
מגישה: בעוד שתושבי בית צפאפא נאבקים על סלילת הכביש, יש מי שזכו לשירותי חריש מהמדינה. נציגי ממשלה, מלווים בַּסיירת הירוקה ובכוחות משטרה, הגיעו לאדמות הכפר הבדואי דחייה, שנמצא צפונית לישוב רהט שבנגב. שם הם חרשו והשמידו כ-1,500 דונם תבואות, בטענה שאלו צמחו על אדמות מדינה. למחרת, הגיעו נציגי הממשלה לכפר הבדואי ואדי נעם והרסו בו בית מגורים ואורווה. משם המשיכו לכפר אַ-סייד, שם הרסו שלושה בתי מגורים של זוגות צעירים.
רגע לפני סגירת המהדורה נמסר לנו כי גם היום, מבצע חריש והשמדת היבול של הבדואים ע"י הרשויות נמשך.

אשליית הבחירה
מגישה: ולנושא אחר לגמרי... כולנו מאמינים שיש לנו את החירות לבחור למי להינשא, אך בישראל 2013, לא רק שאין ביכולתנו לבחור בשותף לחיים שאינו בן דתנו, אלא יתרה מזאת, גם סוג החתונה כבר נקבע בעבורנו. גזירה זו אינה נחלתם של בני הדת היהודית בלבד, המצב חמור עוד יותר בחברה הערבית, בה קיים חיכוך יומיומי בין מוסלמים, דרוזים ונוצרים.

נאדיה נעמאנה בנאאני בחרתי בנישואים אזרחיים מאחר שאני ובן הזוג שלי לא שייכים לאותה דת, לכן אם היינו רוצים להתחתן (בארץ) היו לנו שתי אופציות: או שמישהו מאיתנו יחליף את הדת שלו או שנתחתן בצורה אזרחית. החברה, המשפחות וכולם, מכירים בנישואים הדתיים כמו האקליל בכנסייה או נישואים אזרחיים באמצעות קאדי שארעי, וחתונה אזרחית בעבור רבים היא סתם נייר חסר ערך ולא נישואים של ממש.

מגישה: דיון בנושא נישואים אזרחיים ונישואי תערובת בחברה הערבית, נערך בשבוע שעבר בחיפה, שם ניסו לעמוד על מורכבות העניין.

עו"ד שירין בטשון-ח'וריבישראל אין נישואים אזרחיים. כל ממסד הנישואים וטקס הנישואים כפופים לרשויות הדת. מה שמשאיר הרבה אנשים שלא רוצים להתחתן בצורה דתית כי הם חילוניים או שהם אנשים שהשייכות הדתית שלהם מוטלת בספק, לא נמצאים הרבה כאלה, אך יש מקרים או אנשים שהדת לא מתירה את נישואיהם כמו המקרה של נישואי תערובת, הם לא יכולים להתחתן כאן בישראל. ואפשרות שעומדת בפניהם היא להתחתן בחו"ל לדוגמה בקפריסין, יעד מאוד פופולארי ולחזור ולהירשם כנשואים בישראל.

מגישה: גם לאהבה יש מי ששם לנו גבולות. אבל גם אותם אפשר לפרוץ.

הקיבה ככלי נשק
מגישה: מזה למעלה מ-200 ימים שהעציר סאמר עיסאווי שובת רעב במחאה על החזקתו במעצר מנהלי ללא יכולת לטעון את טיעוניו בבית המשפט. עיסאווי, אינו העציר המנהלי הראשון המוחה על כליאתו באמצעות שביתת רעב, אך הפעם נדמה שנשברו כאן מספר שיאים - שיא בהרעבה ושיא בהתעלמות התקשורת. כתבנו הילאל עלוש יצא לפגוש את תומכיו של עיסאווי ואת משפחתו.

קריינות: סאמר עיסאווי בן ה-33 מהכפר עיסאוויה שבפאתי ירושלים, נשפט בעברו ל-30 שנות מאסר, שוחר במסגרת עסקת שליט ונעצר לפני מספר חודשים בחשד להפרת תנאי שחרורו.  אך כלפי סאמר לא הוגש כתב אישום והוא מוחזק במעצר מנהלי - ללא כתב אישום, ללא משפט וללא הגבלת זמן.

שירין עיסאווי: סאמר לא עבר אף עבירה, החשד היחידי נגדו הוא שיצא מאזור ירושלים ונכנס לגדה על אף שנעצר באזור אל-ראם שנמצא בשטח ירושלים. זו האשמה היחידה נגדו והם רוצים להחזיר לו את תקופת המצער הקודמת, שהיא 30 שנה ולכן התחיל סמאר בשביתת הרעב במחאה על מעצרו הלא חוקי והלא לגיטימי.

קריינות: לדרך המחאה שבחר סאמר, יש מחיר כבד מאוד. הוא שובת רעב כבר 200 ימים ונמצא בסכנת חיים.

ד"ר גרסיאלה כרמון: הם יורדים במשקל בהתחלה לאט לאט אבל אח"כ זה בצורה מאוד חדה כל המסה של השרירים יורדת, בגלל זה אין להם כוח לקום מהמיטה, הקצב של הלב מואט, יש כל מיני סיבוכים ריאתיים שיכולים לקרות, כשעובר את הקו האדום הבן אדם יכול להיות מעורפל ולא יודע מה קורה איתו עד שבסופו של דבר מתים.

שירין עיסאווי: היום ביקר אצלו רופא מטעם הצלב האדום, סאמר במצב חמור ביותר, סובל מחולשה בשרירי הלב ויתכן שלבו יידום בכל רגע. הוא סובל גם מכאבים עזים בכליות שגם הן בסכנה וכאבים חדים בכל חלקי גופו שמנועים מסאמר שינה.

קריינות: לתמיכה במאבקו של סאמר, התקיימו עצרות מחאה במוקדים שונים בארץ. חלק מהמפגינים הביעו  אופטימיות.

עופרה ישועה לייט: היו תקדמים לזה שאסרים פולטים ששבתו רעב שוחררו, אני לא מכירה לעומק את מדוע במקרה הזה כ"כ מתעקשים לא לאפשר לו להשתחרר, הוא אדם צעיר שכל החיים שלו צריכים להיות לפניו.

סמי אבו שחאדה: כיצד מדינה שודדת את החירות של בן אדם איך היא מאפשרת את זה לעצמה. הרי אם המדינה היא מדינת חוק והחוק הוא מעל הכל, אנחנו רוצים הליכים משפטים נורמאלים זה הכל, אבל מה שקורה פה שיש עדיין במדינת ישראל תקנות חירום שמאפשרות מעצרים מנהליים. שאומר מותר למדינה לחטוף בני אדם ולהעלים אותם כמה שהיא רוצה בלי משפט. זאת לא התנהגות של מדינה.

שירין עיסאווי: בדומה לכל משפחה, גם אנחנו נמצאים במתח רב ורצים שסמאר יחזור אלינו חופשי ובחיים. על אף המתח שאנחנו שרויים בו, אנחנו גאים בסמאר שלא מצא דרך אחרת למאבק על חירותו.

מגישה: עצרות התמיכה בעיסאווי מתקימות מידי יום ביפו ובמזרח ירושלים. אנחנו נמשיך לעקוב.

דירוג ישראל במדד חופש העיתונות
מגישה: בשבוע שעבר פרסם הארגון "עיתונאים ללא גבולות" את "מדד חופש העיתונות העולמי". ישראל הידרדרה, מהמקום ה-92, שבו דורגה בשנה שעברה, למקום ה-112, מתוך 179 מדינות. לפי הדו"ח השנתי של הארגון, העיתונאים בישראל נהנים מחופש ביטוי יחסית גבוה למרות הצנזורה הצבאית. הסיבה להתדרדרות, על פי הדו"ח, היא הפגיעה המכוונת של צה"ל במשרדי תקשורת ערביים במהלך מבצע "עמוד ענן" ובמעצר עיתונאים פלסטינים. מדד חופש העיתונות, זכה לסיקור בשני אתרי חדשות מובילים בלבד: "הארץ" ו"וואלה!". ב"וואלה!" מצאו לנכון לשבץ את הכתבה דווקא במדור ברנז'ה והוסיפו את תגובתו של ראש לשכת העיתונות הממשלתית, עו"ד ניצן חן, המטיל בספק את מהימנותו של המדד ומתנער מהביקורת המובעת בו. כנראה שבשונה מהיחס האוהד שזוכה העיתונות הזרה מהעיתונות הישראלית באזורי מלחמה, במקרה של התקשורת הפלסטינית – אין הרבה סולידריות.

יוצאים לשנות – יום תרבות סודני
מגישה: ולפני סיום - ביום שישי הקרוב, 15.2 תקיים קהילת מבקשי המקלט מסודן אירוע החושף את תרבותם. האירוע יכלול מוסיקה, ריקודים, ומופעי תיאטרון, ובשיאו של היום, יוצג מחזה שהפיקו הפליטים, בו הם יתארו את מסעם לישראל, ואת חייהם לאחר ההגעה אליה. האירוע יתקיים בקאנטרי גורן גולדשטיין, קריית שלום, תל אביב.

עד כאן "סדר חברתי" להפעם, נתראה בתכנית הבאה!

סוף תמלול הכתבה: סדר חברתי 13-2-2013

כתבות ווידאו חדשות מערוצי הטלוויזיה החברתית

  כתבות ווידאו שחבל לפספס