במהלך כל חודש מאי יתקיימו מחאות תחת השם "צעדת השרמוטות", בתל אביב, חיפה, באר שבע וירושלים, כחלק מתנועת ה-SlutWalk העולמית. הצעדות הן יוזמה של פעילות פמיניסטיות המבקשת למחות נגד תרבות האונס והאשמת הקורבן באלימות מינית. תנועת ה-SlutWalk העולמית התחילה ב-2011 בקנדה, כאשר שוטר, בעת אירוע למניעת אלימות מינית, הצהיר שנשים "צריכות להפסיק להתלבש כמו שרמוטות" אם אין ברצונן להיאנס. יוזמות ה-SlutWalk הראשון התארגנו למחות נגד התפישה הרווחת שנשים שמתלבשות או מתנהגות בצורה מינית "מביאות על עצמן" אונס ואלימות מינית. זו השנה השלישית ברציפות שמתקיימות צעדות אלה בישראל, וכל שנה המספרים רק גדלים.
"שואלות אותי הרבה למה בעצם צריך צעדה כזו, האם זה לא מובן מאליו בעשור השני למאה ה-21 שאונס הוא לא לגיטימי? ואני עונה – הסתכלו סביב. כל ילדה ונערה ואישה היא אשמה באלימות נגדה אלא אם כן הוכח אחרת, בין אם זה מקרה של אונס קבוצתי בידי ילדים, או ניצול ציני של נערות על ידי סלבריטאים, או הטרדה מינית בלשכות ממשלתיות. מלאכה רבה עוד לפנינו כדי להבטיח את זכותנו לביטחון אישי." אומרת ציפי ערן, יוזמת המצעד התל-אביבי.
הילה שהרבני, מארגנת המצעד החיפאי, מוסיפה שמה שעומד בבסיס תרבות האונס הוא הגישה החברתית, ושם נצרך השינוי המיידי. "הטענה כי אם הלכת עם חצאית קצרה, שתית אלכוהול, או הכנסת גבר הביתה אז איכשהו הזמנת אלימות כלפייך היא נוראית. ההופעה שלי לא מבטאת הסכמה לכל אדם אקראי להחליט מה מותר לו לעשות עם גופי. יש לכל אחת מאתנו זכות להיות במרחב הציבורי בלי לוותר על ביטחוננו."
גם השנה מלווה את המצעד קמפיין אינטרנטי, שמבוסס על כרזות עם אמירות של המשתתפות, על מנת להדגיש שאלימות מינית והאשמת הקורבן לא מדלגת על אף אחת. השיתופים כוללים תיאורים של אלימות מינית בבית, בעבודה ובמרחב הציבורי, ששותפו על ידי נשים ונערות מקבוצות שונות בחברה הישראלית.
הנה כתבה בה סיקרנו את צעדת השרמוטות בתל אביב בשנה שעברה:
עקרונות בסיס של הצעדה כוללים:
-מחויבות למגר את פרקטיקת האשמת הקורבן: לאף אחת לא מגיע להיאנס, להיתקף, או להיות מוטרדת.
-תנועת ה-SlutWalk שייכת לכולן וקיימת עבור כולן: כל מי שחווה אלימות מינית או שיימינג מיני או מגדרי.
-הכרה שבתוך תרבות האונס, יש אוכלוסיות שחוות דיכויים כפולים ומשולשים: ככל שמישהי חווה דיכויים חברתיים/פוליטיים, כך גם תרבות האונס והאשמת הקורבן תשפיע עליה באופן מוגבר.
המארגנות כמו כן קוראות לנשים נוספות לתרום את קולן לקמפיין, ולשלוח ציטוטים לכרזות, זאת על מנת לתת במה לכמה שיותר קולות.
מקומות ותאריכים:
הצעדה בתל אביב – 9 במאי, 2014
הצעדה בחיפה – 16 במאי, 2014
הצעדה בבאר שבע – 29 במאי, 2014
הצעדה בירושלים – 30 במאי, 2014
הוספת תגובה לכתבה