ידיעה כתובה |

: ביטוח בריאות ממלכתי גם לחסרי מעמד אזרחי

חברה נכתב על ידי

ארגון רופאים לזכויות אדם, האגודה לזכויות האזרח ו"כיאן"-ארגון פמיניסטי מקדמים בברכה את ההחלטה להחיל חוק ביטוח בריאות ממלכתי על נפגעי ונפגעות חוק האזרחות. פריצת הדרך בנושא היא תוצאת מאבק שהארגונים הובילו יחד עם נפגעות החוק מזה שבע שנים במטרה להחיל תושבות חברתית – גישה לשירותי בריאות ורווחה – על כ-20,000 נשים וגברים שבשל התיקון לחוק האזרחות הגזעני אינם זוכים למעמד אזרחי. ההסדר המוצע כיום גובש על ידי משרדי הבריאות והאוצר לאחר שהוגשה עתירה בעניין לבג"ץ עוד בזמן הממשלה הקודמת (בשנת 2009), אולם חלפו מספר שנים עד שעוגן בתקנות.

ההסדר המוצע, גם אם מהווה פריצת דרך, הוא עדיין הסדר מפלה אשר מציע פתרון רק לבעלי היתר שהייה, המהווים קבוצה קטנה יחסית מנפגעי ונפגעות החוק. אך גם קבוצה זו תתקשה לעמוד בתשלומים הגבוהים שהסדר זה מחייבם לשלם על מנת להיות זכאים לקבלת שירותי בריאות.

משום כך, הטיפול של בג"ץ בעתירה טרם הסתיים. בצעד יוצא דופן בג"ץ החליט, עוד קודם שההסדר נכנס לתוקף, לתת צו על תנאי נגדו. על פי החלטת בג"ץ הארגונים הגישו עתירה מתוקנת לשיפור תנאי ההסדר מיד עם פרסומו. העתירה תידון כבר בראשית החודש הבא – ביום 7.4.2014 בפני השופטים מלצר, פוגלמן וסולברג.

רופאים לזכויות אדם, האגודה לזכויות האזרח ו"כיאן" ממשיכים לפעול על מנת לוודא כי נפגעי ונפגעות החוק יקבלו בישראל זכויות חברתיות, זאת עד אשר יבוטל התיקון לחוק האזרחות לחלוטין.

לילה ראנם התראיינה אצלנו בנושא רק לפני מספר חודשים, והיא בין הנשים שתשמחנה מהתיקון לחוק, הנה הכתבה:

מעמד לא בריא (לדף הכתבה ») ( Available in English » )

הזכות לטיפול רפואי במחיר סביר והגיוני נראית לנו מובנת מאליה, כך גם יכולתנו לסייע לבן הזוג בתקופת מחלה. אבל המקרה של לילה ראנם מהכפר זמר, חושף שזכות בסיסית זו אינה ניתנת לכולם. בישראל נמצאים כ-20,000 פלסטינים חסרי מעמד, רבות הן נשים פלסטיניות שנישאו לאזרח ישראלי. הנשים שנותרו ללא גישה לשירותי בריאות ורווחה היו במרכזו של הכנס "מעמד לא בריא" שדן באפשרויות לתיקון המצב.
הופק ע"י: | עלה ב: 31/12/2013

  כתבות ווידאו שחבל לפספס