בוגרות תואר שני בפסיכולוגיה קלינית מחכות בתור שלוש שנים על מנת להתחיל התמחות שבמהלכה ישתכרו כ-2,800 ש"ח בלבד. במקביל מטופלים שאין להם כסף לפסיכולוג פרטי מחכים חודשים ארוכים כדי לקבל שירות. המצב הזה עלול רק להחמיר בעקבות החלטת משרד הבריאות לקצץ במימון המתמחים והמתמחות בפסיכולוגיה הציבורית. ראיון עם שי איתמר, ממאבק הפסיכולוגים.
כ-250 פסיכולוגיות, מתמחות וסטודנטיות הפגינו אתמול (25.05.2016) מול בניין משרד הבריאות ביפו נגד מתווה מימון ההתמחויות החדש. המפגינים צעקו "קיצוץ תקציבים- פגיעה במטופלים!", "מתווה חדש – מהר לפח!" ו"משרד הבריאות – קחו אחריות".
ההפגנה אורגנה ע"י ארגון "בנפשנו" (וועד המתמחים והמתמחות בפסיכולוגיה קלינית) וע"י תנועת המאבק למען הפסיכלוגיה הציבורית שמקדמת מאבק על תנאי העסקתם ועבודתם של הפסיכולוגים בשירות הציבורי, וכפועל יוצא מזה – גם על איכות השירות הניתן למטופלים.
שי איתמר, פסיכולוג קליני בהתמחות, מתנועת המאבק למען הפסיכלוגיה הציבורית, הסביר בראיון איתו שהאוכלוסיה גדלה באופן טבעי, אך התקציב לפסיכלוגיה הציבורית לעומת זאת נשאר אותו הדבר. בוגרות תואר שני בפסיכלוגיה מחכות בממוצע שנתיים וחצי-שלוש כדי להתחיל התמחות בגלל מחסור בתקנים. שכר ממוצע של מתמחה הוא 2,800 ש"ח עבור "חצי משרה" שבפועל מדובר בהרבה עבודה מהבית שלא משולמת בנוסף לשעות הרשמיות במקום העבודה.
מה השינויים שיש במתווה החדש?
המתווה החדש עומד רק להחמיר את המצב הקשה גם ככה. עד היום המדינה העבירה על כל מתמחה 64 אלף שקלים לשנה למקום העבודה (קופת החולים או מרפאה ציבורית) – כסף שמממן את הדרכת המתמחים, את שכרם, את מבנה מקום העבודה וכו'. במתווה החדש המדינה התכוונה כביכול להגדיל את כמות התקנים אבל מבלי להגדיל את התקציב. מימון ההתמחות יקוצץ ביותר משני שליש ויירד ל-18 אלף כך שקופות החולים והמרפאות יצטרכו לממן עצמאית את הכשרת המתמחים.
הקיצוץ בתקציב המועבר הולך לפגוע באופן ישיר בהכשרת המתמחים, על פי ההערכות שעות ההדרכה השבועיות יירדו מארבע חמש ל-1.6 בלבד. בנוסף, קופות החולים הכריזו מיד עם פרסום המתווה כי לא ימשיכו להעסיק מתמחים על פי המתווה החדש. במקום לקצר את זמן ההמתנה להתמחות, הוא צפוי להתארך לחמש או שש שנים במידה ויישמו את המתווה.
מה יהיו ההשפעות של זה על הפסיכלוגיה הציבורית?
אם הדברים ימשיכו בכיוון הזה, מדריכים ומומחים (הסגל הותיק והמקצועי ביותר בשירות הציבורי) לא ימשיכו לעבוד ב-3,000 ו-4,000 ש"ח בשירות הציבורי . תנאי העבודה הקשים מבריחים עובדים איכותיים לקליניקות הפרטיות שם אפשר להרוויח שכר מכבד וראוי. הפעולות האלה יובילו לחיסול של אחד השירותים הבסיסיים והחשובים ביותר שיש לחברה שלנו.
המדינה מפקירה ומייבשת את השירותים הציבוריים, ואז היא טוענת שהם לא יעילים ומקדמת רפורמות והפרטות שייהרסו אותם לגמרי. אנחנו לא נשתוק, אנחנו נאבק ונעשה מה שצריך כדי לשנות איפה שהמדינה נכשלת.
מה התפקיד של ההסתדרות במאבק הזה?
ההסתדרות לדעתי נכשלה בלהגן עלינו בכל צומת מרכזית ב-15 השנים האחרונות. במקום שהיא תגן על העובדים אנחנו מושתקים ומודרים כבר זמן רב. לדעתי כל המבנה הארגוני של ההסתדרות בנוי בצורה לא דמוקרטית שמרכזת כוח בידי מעטים ולכן היא גם לא פועלת כדי להגן על כלל העובדות והעובדים.
אתם חושבים לפעול לשינוי ההסתדרות, אולי שינוי ההנהגה יחד עם קבוצות נוספות?
אין ספק שצריך להוביל שינוי בהסתדרות, אנחנו נשמח לשתף פעולה עם קבוצות נוספות. אנחנו שואבים השראה מהעובדות הסוציאליות שכבר יותר מאורגנות מאיתנו ומובילות מאבק חשוב. בנתיים אנחנו בעיקר עובדים פנימה על התארגנות למאבק מאוחד והתעוררות של השטח. בהפגנה היום הייתה סולידריות מאד חשובה והגיעו פסיכולוגים מכל ההתמחויות ודרגות ההכשרה. מתחילים להבין שאם היום קבוצה אחת נפגעת מהפרטה או קיצוץ בתקציב מחר גם הקבוצה האחרת תיפגע ולכן צריך להיאבק ביחד.
הכותב הוא כתב בטלוויזיה החברתית ופעיל בתנועת מאבק סוציאליסטי
כך לא תשיגו כלום! האנשים האלה שנבחרו להוביל את העם מבינים רק כוח..אתם לומדים מספיק שנים ומגיע לכם.לצערי אני שם לב לזה שאתם לבד במערכה.היכן המבוגרים שחלקם הוציאו שם וסטיגמה שהכסף מעל הכל.
אתם צריכים במקביל להפוך את המקצוע שלכם על הראש. טיפול פסיכולוגי שנמשך שנתיים של פגישות שבועיות פרטניות בגישה דינמית זו בדיחה עצובה. לעולם לא תוכלו לתת ככה מענה לבעיות הנפשיות של הציבור. פסיכולוג מטפל בממוצע ב 15 איש בשנה. ובשביל להגיע לרגע הנכסף הזה המדינה צריכה לשפוך עליו הרים של כסף בדמות תואר ראשון, תואר שני, והתמחות. אתם חייבים לשנות את השיטה, ולא לבקש משכורות הוגנות בשביל לשמר את חוסר היעילות הזו.