ידיעה כתובה |

: הרחבת סמכות בתי דין רבניים

חברה נכתב על ידי

אתמול (יום ג', 8/5/2018), דנו בוועדת החוקה על הצעת החוק לשיפוט בתי דין רבניים וסמכויותיהם. הצעת החוק מרחיבה את סמכותם הבין-לאומית של בתי הדין הרבניים לדון בתביעות גירושין של יהודים ולהפעיל סנקציות לאכיפת הגט במקרה הצורך. 

בהתאם לחוק הישראלי, מערכת הנישואין והגירושין בישראל מופקדת בידי מערך בתי הדין הרבניים. מצב זה גורם לכך שנשים המבקשות להתגרש נדרשות להסכמת בעליהן, ולעיתים נתקלות בסירוב או בהיעדר יכולת למתן גט. אי השוויון במערך הנישואין בישראל מצריך פתרונות מערכתיים כדי להפעיל לחץ על סרבני גט וכן פתרונות למצבי עגינות. הרחבת סמכות בתי הדין לסמכות בינלאומית גורפת, מעניקות לבתי הדין סמכות שאינה נצרכת לפתרון הבעיה ובאופן אבסורדי עלולה להרבות עגונות.

אכזריות באצטלה הלכתית (לדף הכתבה »)(Available in English)

ש' קבלה גט דרך בית הדין הרבני, בשל היותו של בעלה בתרדמת. 3 שנים אחרי, הרבנות מערערת על ההחלטה, מה שצפוי להחזיר אותה למעמד של עגונה. במהלך הדיון בבג"צ הפגינו עשרות נגד דרישת הרבנות לבטל את הגט. בג"צ קיבל את עתירת העגונה והעניק צו על תנאי לבית הדין הרבני לדיון בערעור על הגט.
הופק ע"י: | עלה ב: 15/01/2017

הצעת החוק מבקשת להקנות סמכות לבתי הדין לדון בעניינם של יהודים שאינם אזרחי ישראל אשר נישאו בנישואים אזרחיים בלבד, כאשר על פי רוב הפוסקים לא נדרש גט לשם התרת נישואים אזרחיים.

עו"ד בתיה כהנא דרור מנכל"ית הארגון מבוי סתום – למען מסורבות גט: "יש לזכור כי בתי הדין בישראל נושאים באג'נדה המפלה לרעה נשים בהליכי גירושין ורואה בהן משועבדות לרצון בעליהן ונדרשות לעמוד בתנאי הגירושין שהבעל מציב בפניהן. על רקע עובדה זו, הרחבת סמכותם לכל יהודי העולם היא בעייתית מאוד, בפרט כאשר מדובר ביהודים שאינם אזרחי ישראל. הצעת החוק באה לבסס במידה רבה את שליטת הרבנות על היהדות ועל יהודי העולם ובתוכם אלו שלא קיבלו על עצמם שום סמכות דתית ואף בחרו להינשא באופן אזרחי. ללא ספק, הצעה זו הנה חלק ממאבקם של בתי הדין לבסס את מעמדם כסמכות הבלעדית והעליונה בעולם היהודי, כנגד רוחות הפתיחות וההתחדשות היהודית."

  כתבות ווידאו שחבל לפספס