ידיעה כתובה |

: ביה"ד לעבודה: הפרדה מגדרית היא הפליה אסורה

חברה נכתב על ידי

בית-הדין האזורי לעבודה בירושלים קבע בהחלטה היסטורית כי קבלה לעבודה על בסיס קריטריון של מין תוך הפרדה מגדרית היא הפליה אסורה המנוגדת לחוקי מדינת ישראל.

קורס הכשרה לאקדמאים מהמגזר החרדי – "משפיעים – חרדים לשירות הציבורי" – הוא מיזם משותף של נציבות שירות המדינה, משרד הפנים וגופים אחרים. הקורס אמור היה להתנהל בשני מחזורים שונים עם הפרדה מגדרית מלאה, כשתחילה רק גברים ובהמשך רק נשים. אתמול (א', 8/4/2018), בתום דיון בבקשה שהגישה שדולת הנשים בישראל נגד נציבות שירות המדינה בעניין הקורס "משפיעים – חרדים לשירות הציבורי" הוחלט כי אם המדינה לא תצרף תוך 30 ימים לפחות 10 נשים לקורס הנוכחי, בו משתתפים גברים בלבד – יוקפא הליך ההכשרה של הגברים. בפסק הדין נכתב כי "אם אישה הייתה רוצה להתקבל לתכנית בגיוס הראשון מטעמים כאלה או אחרים, היה הדבר נמנע ממנה אך ורק בשל מינה." בנוסף צוטט בו פסק דין אחר משנת 1973 בו נכתב ש"כשם שבשדה החינוך אין­ מקיימים שוויון משמקימים מערכת חינוך נפרדת לבני גזעים שונים… כך גם אין מקיימים שוויו­ן בשדה העבודה אם מקיימים "מסלולי קידום" נפרדים לקבוצות שונות של עובדים".

מתוך אתר הקורס, ההפרדה מודגשת

השופטת רחל בר״ג הירשברג הדגישה כי המדינה בחרה לפתוח את ההכשרה בהפרדה מגדרית, ללא כל בסיס נתונים מוצק או בדיקה רצינית של החלופות. ״בכך״, קבעה השופטת, ״נשמטה הקרקע תחת ההנחה שגיוס הגברי הנפרד הוא דרוש […] ובשלב זה אין כל ביסוס עובדתי לצורך בהפרדה ראשונית בהכשרה או בגיוס גברים בלבד תחילה״. בהחלטה נכתב: ״חוק שנועד לשלב נשים וגברים מהמגזר החרדי בשירות הציבורי ולקדם את השוויון לא יהפוך באחת עורו ויהפוך לכלי להפליה בין נשים לגברים בקבלה לעבודה״.

עורכי הדין חגי קלעי, ליעד ורצהיזר ומרים זלקינד המייצגים את שדולת הנשים מסרו: "החלטת בית הדין, הגם שאינה סוף פסוק, מציבה בפני המדינה תמרור עצור ברור וחד משמעי. בית הדין דחה אחת לאחת את טענות המדינה, הבהיר כי לא הוכח כלל שנבדקה חלופה ללא הפרדה, וכי המדינה לא הציגה תשתית עובדתית כלשהי לתמוך בטענותיה. חשוב לא פחות, בית הדין דחה גם את טענותיה המשפטיות של המדינה במלואן, והבהיר כי שוויון הזדמנויות בעבודה משמעותו שכל משרה בשירות המדינה תהיה פתוחה לשני המינים, והקבלה לעבודה תתבצע על פי כישורים בלבד. יש לקוות שההחלטה המפורטת והמקיפה של בית הדין, המאמצת את עמדת השדולה במלואה, תביא את המדינה לבצע סיבוב פרסה ולהפסיק ליזום, לאפשר ולממן הסדרי הפרדה".

מיכל גרא מרגליות, מנכ״לית שדולת הנשים בישראל אמרה בעקבות החלטת בית הדין כי: ״זאת החלטה אמיצה והכרחית. בית הדין לעבודה השמיע קול צלול וברור: הפרדה בין גברים לנשים אסורה בשירות המדינה. לא ניתן להסיג אותנו עשרות שנים אחורה, וקבלה לעבודה אינה יכולה להיות לפי מגדר. לצערנו, נדרשה התערבות של בית הדין כדי למנוע הסדרי הפרדה בעבודה. טוב תעשה המדינה אם תשלב חרדים וחרדיות בשירות המדינה ובכלל, לצד נשים, ולא תוביל לדחיקתן מהמרחב הציבורי ומשוק העבודה״.

מתוך דף הפייסבוק "משפיעים – חרדים לשירות המדינה ולשלטון המקומי"

  כתבות ווידאו שחבל לפספס