ידיעה כתובה |

: אנרגיה סולארית בישראל ולמה לא משתמשים בה?

סביבה נכתב על ידי

לאנרגיות מתחדשות יש תועלת אדירה בתחום הכלכלה ואיכות הסביבה. בישראל יש לנו שמש רב השנה, משמע שאם נרצה בכך נוכל לייצר את רב החשמל שלנו מאנרגיה סולארית ע"י בניית שדות של פאנלים סולאריים ואפילו להתקין על הגגות של כל אחד מאיתנו, אז למה זה לא קורה ומה כן אפשר לעשות?

אדם פרטי אשר רוצה להחליף בביתו את החשמל לחשמל המופק מאנרגיה סולארית (PV), צריך לקנות פאנל סולארי מחברה פרטית, שזה סיפור לא זול כלל, וגם לוקח לא מעט זמן (12-14 שבועות), זאת כיוון שהאזרח בליווי החברות הפרטיות נאלץ להתנהל ולבצע תיאומים עם רשות החשמל וחברת חשמל במקביל.

פאנלים סולאריים. צילום: AleSpa (ויקימדיה).

לאחר שרכש מערכת PV ביתית, מתחבר הצרכן להסדר ה"מונה נטו", משמע שמי שהתקין מערכת זו בביתו אכן צורך את החשמל שמופק על גג ביתו או בחצר שלו, ובמידה ויש עודף חשמל – החשמל מוזרם חזרה לרשת הכללית ונמכר ע"י חברת חשמל לחברות גדולות אשר צורכות הרבה חשמל במהלך היום. בעל המתקן יכול לצבור "קרדיטים" של חשמל, אותו הוא יכול לצרוך ברגעים שבהם אין שמש.

בשיטת ה"מונה נטו" אין תזרים מזומנים רציף והבנקים לא ממהרים לתת הלוואות עבור התקנת מערכת אנרגיה מתחדשת. עד כה לא הייתה שקיפות בעניין והמדיניות בנושא לא הייתה יציבה ושונתה מספר רב של פעמים. כל אלו פגעו באמון הציבור והרתיעו חברות להשקיע ולממן את הנושא של אנרגיה סולארית.

בנוסף, בעיה נוספת היא שכל פאנל סולארי יכול לנצל בערך 16% מקרינת השמש, משמע שלמען כמות רבה של חשמל יש צורך בשטח רב לפאנלים סולאריים, ושוב חוזרת הבעיה הגדולה מכולן – כסף.

צפו בראיון עם יונתן אייקנבאום מגרינפיס, המספר על החסמים הבירוקרטיים שמשאירים את ישראל מאחור בנושא הזה לעומת שאר העולם:

העולם בעקבות השמש (לדף הכתבה »)

ד"ר יונתן אייקנבאום מגרינפיס ישראל מדבר על למה צריך לפתח את השימוש באנרגיה סולארית לעומת הדרך בה מיוצר רוב החשמל כיום, ומסביר על החסמים הבירוקרטיים שמשאירים את ישראל מאחור בנושא הזה לעומת שאר העולם.
הופק ע"י: | עלה ב: 20/06/2016

בשנת 2009, יצאה החלטה מספר 4450, שיעדה המנחה הוא ש 10% מייצור החשמל בארץ יהיה מאנרגיה מתחדשת (רוח או סולארית) עד 2020. כמו כן, נקבע גם יעד ביניים של 5% לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת במהלך שנת 2014. באותה התקופה מדינת ישראל עמדה על פחות מ 2% מייצור החשמל מאנרגיה מתחדשת. בנוסף הממונה על התקציבים הודיע כי בכוונתו להעמיד סך של 300 מיליון ש"ח בהרשאה להתחייב לצמצום גזי חממה ולהכניס אנרגיה מתחדשת לשימוש בתעשייה, בשנים 2016 – 2019, וכן סכום של 500 מיליון ש"ח בערבויות מדינה לצורך התכנית. למרות ההבטחות עדיין אין התקדמות משמעותית בעניין כפי שאמורה להיות.

מדינת ישראל מקשה על האזרח הפשוט לעבור לאנרגיה סולארית, בכך שהיא משנה את הרפורמות ואת ההסדרים באופן קבוע ולא תומכת כלכלית באזרחים שרוצים לתרום לאיכות הסביבה ולמשק.

 
 

הוספת תגובה לכתבה

  כתבות ווידאו שחבל לפספס