ההסללה הממסדית להפרדה בין יהודים לערבים במוסדות החינוך, מקבלת הקיץ מענה אזרחי בדמות קייטנות לילדים ומחנות-קיץ לנוער המשותפים לערבים וליהודים. עמותת אלטרנטיב ממנפת את נושא "ירושלים" אליו מחויבים כל מוסדות החינוך שמפעילים את "בית הספר של החופש הגדול" (קייטנות משרד החינוך לכיתות א-ג) ותעביר מפגשים והפעלות תחת הכותרת "ירושלים של זהב – ירושלים של כולם".
תכנית הקיץ של משרד החינוך לילדים בכיתות א-ג, מתקיימת זו השנה השנייה תחת הכותרת "בתי הספר של החופש הגדול". השנה היא "שנת ירושלים בחינוך" ולכן נושא תכנית הקיץ שקבע משרד החינוך לקייטנות הינו ירושלים.
ירושלים – בית הספר של החופש הגדול
במסגרת נושא זה, יעסקו הילדים בהיסטוריה של ירושלים, יום ירושלים, הכותל, והמאבק הציוני להשגת העיר. ניכר כי הדרך בה יועברו ההרצאות והפעילויות, יקדשו וינציחו את העיר כבירתנו היהודית, שהשגנו ביד רמה, אולי תוך התעלמות ממהותה ההיסטורי של העיר כקדושה, השייכת לכל הדתות, תוך התעלמות מתושביה הפלסטינים או שאינם יהודים, אשר חוו את "שחרור" ירושלים בדרך אחרת מהאופן שמשרד החינוך יבחר להציג.
"אלטרנטיב" – עמותה המפתחת תכניות חינוך, קהילה ותקשורת בין-אישית לדו-קיום, תפעיל השנה תוכנית ייחודית שתתקיים בכ-20 "בתי הספר של החופש הגדול" וליותר מ-3,000 ילדים. במסגרת התכנית החלה העמותה בהפעלות מהנות של אמנות בעלות מסרים הומניים, תחת הנושא – שנת ירושלים בחינוך בתוכנית שנקראת "ירושלים של זהב, ירושלים של כולם". התוכנית של אלטרנטיב מופעלת דרך פרויקט "מרחבים – מרכז לילד ולנוער".
בראיון לטלוויזיה החברתית אמר דוד וינדהולץ מנהל העמותה: "אנו לא באים במטרה פוליטית, לא באים להטיף… המסר הוא מסר ברמה האנושית – יש מגוון אנשים שמחוברים לירושלים, היא לא שייכת רק לסוג אחד של אנשים… אנחנו לא באים לדבר שם על כיבוש עם ילדים בכיתות א'-ג'". התכנית של "אלטרנטיב" תועבר בין השאר, בבתי ספר בחיפה, חוף הכרמל, רמת השרון ופרדס-חנה.
קייטנת "מקום לכולם"
מדי שנה, מפעילה "אלטרנטיב" את קייטנת "מקום לכולם" לכיתות א'-ו', בת 10 ימים. קייטנה זו, כמו קייטנות נפוצות כוללת ימי טיולים, אטרקציות והפעלות רבות ומגוונות ומאושרת על-ידי משרד החינוך. את כל אלו עושה הקייטנה תוך הפגשה בין ילדים יהודים וערבים, חילוניים ודתיים, מכל הקשת החברתית.
מחנה-קיץ
הגרסה הבוגרת של "מקום לכולם" נעשית במחנה קיץ למנהיגות צעירה המיועד לכיתות ז'-ט'. מחנה הקיץ כולל לינה למשך חמישה ימים בקיבוץ מנרה שבצפון. דגש רב מושם על האינטגרציה בין נוער ישראלי ופלסטיני, חילוניים ודתיים, הן מישראל והן מהרשות הפלסטינית. במחנה, לצד ימי כיף כדוגמת קייקים, סנפלינג ומגלשות הרים, מועברות אחה"צ פעילויות וסדנאות לפיתוח מנהיגות צעירה, גישור ויישוב נרטיבים. חשוב לציין כי במסגרת המחנה אין הרצאות או שיעורים – הכל נעשה באמצעות מתודות חווייתיות של הפעלות וסדנאות תרבותיות, המועברות בידי אנשי מקצוע. לדוגמה, הבאת כוריאוגרפים המעבירים סדנאות של ריקודים מסורתיים משתי התרבויות, או העלאת הופעות תאטרון בנושאים משותפים.
עמותת אלטרנטיב הינה מודל לחינוך לשלום דרך הדברות, פלורליזם ודו-קיום, זה החינוך שצריך להנחיל לדורות הבאים. העמותה פועלת כיום דרך חינוך בלתי פורמלי ומחפשת להרחיב את פעילותה, גם דרך התפרשות פיזית בארץ, גם דרך הרחבת פעילותה אל שאר חודשי השנה מלבד הפעילות בקיץ – אלו באמצעות בניית מרכזי "מרחבים" פיזיים, שיתפקדו כמו מתנ"סים.
מלבד זאת, אלטרנטיב מתכוונת לפעול בשיתוף פעולה עם עמותת 'יד ביד', אשר מפעילה את בתי הספר הדו-לשוניים. יחד הן יפעלו למציאת שילוב ראוי בין חינוך בלתי פורמלי לחינוך הפורמלי על מנת לקדם את החינוך לשלום בחברה משותפת בארץ.
להרשמה דרך דף הפייסבוק | לאתר העמותה.
הוספת תגובה לכתבה