ידיעה כתובה |

: אכיפת זכויות נשים ערביות בעבודה

חברה נכתב על ידי

דיון בנושא אכיפת זכויותיהן של נשים ערביות בעבודה באיזור המשלוש התקיים היום בטייבה. הדיון התקיים לאור פניות של נשים ערביות הנוגעות להפרות זכויותיהן החוקיות. בדיון לקחו חלק חברות כנסת, ראש עיריית טייבה ונציגות ארגוני נשים, הנציבות לשוויון הזדמנויות בעבודה ונציגי משרד הכלכלה.

הדיון ציבורי בנושא אכיפת זכויות נשים ערביות בעבודה באזור המשולש, התקיים על רקע ההפרות החמורות והייחודיות לזכויותיהן של נשים ערביות בעבודה, ובפרט באזור זה. הדיון נערך לאור פניות של נשים ערביות המעידות על תמונת מצב עגומה וניצול מחפיר של נשים ערביות. בין היתר משתקפת הפרת זכויות מגן בסיסיות, ובראשן הזכות לשכר מינימום, אפליה מגדרית, פיטורים שרירותיים, ללא שימוע וללא מכתבי פיטורין ועוד.

בדיון הדחוף, השתתפו ח"כ עאידה תומא סלימאן, יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי; ח"כ מיכל רוזין, יו"ר השדולה לשוויון תעסוקתי; עו"ד שועאע מסארווה, ראש עיריית טייבה; עו"ד הזאר אלחאדי, יו"ר שותפה של הנהלת איתך מעכי; עו"ד ענת טהון-אשכנזי, מנכ"לית עמותת "איתך מעכי"; מייסם גלגולי, יו"ר נעמת המשולש הדרומי; כמו כן השתתפו נציגי הנציבות לשוויון הזדמנויות בעבודה ונציגי משרד הכלכלה, שהתייחסו לתלונות מצד נשים עובדות באזור המשולש ולמצבן בשוק העבודה; ונציגי החברה האזרחית, שהתייחסו למצבן מתוך ההיכרות איתן והעבודה בשטח. בין הארגונים שהשתתפו: תשרין, כיאן, אלריאן, לשכת עו"ד, איגוד מרכזי הסיוע לנפגעי/ות תקיפה מינית ונשים שהעידו על ההפרות כנגדן.

משתתפי/ות הדיון: מייסם גלגולי (נעמת), ענת טהון אשכנזי (איתך מעכי), ח"כ עאידה תומא סלימאן, עו"ד שועאע מסארווה, ח"כ מיכל רוזין. קרדיט צילום: איתך מעכי.

ח"כ עאידה תומא-סלימאן, יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה ושוויון מגדרי (חד"ש-הרשימה המשותפת): "בשל הרצון הגדול להשתלב בשוק העבודה והמחסור במקומות עבודה, המעסיקים מנצלים את המצב ומעסיקים נשים ערביות בתנאים נוראיים ובשכר נמוך במיוחד והרשויות הרלוונטיות אינם מתערבות. לאור המצב נדרשת תוכנית חדשה לשילוב נשים ערביות בשוק העבודה ואכיפה יזומה ומוגברת של דיני העבודה ודאגה לתנאי תעסוקתן של הנשים הערביות. אין לשלול מהן את זכותן להשתלב ולעבוד בשוויון".

ח"כ מיכל רוזין, יו"ר השדולה לשוויון תעסוקתי בכנסת (מרצ): "לצערי, חרף העובדה שאחוז התעסוקה של נשים ערביות הוא 30% בלבד, הממשלה לא מתכננת לייצר תכנית תעסוקה שתספק מענה למצוקה החמורה הזאת. לא מדובר במצב שאין לו פתרון, ניתן לשפר את הנתונים הללו באמצעות הגברת האכיפה והנגשת בתי המשפט, קידום תכניות ייעודיות בחברה הערבית ועוד. אפעל בכל המרץ כדי לשים סוף למצוקה הזו וכדי שהפתרונות האפשריים יצאו לפועל ויאפשרו שילוב של יותר נשים ערביות בשוק העבודה".

עו"ד שועאע מסארווה, ראש עיריית טייבה: "אני רואה חשיבות רבה לחזק את מעמד האשה בכלל והאשה הערבייה בפרט. נשים הן עמוד התווך החינוכי, התעסוקתי והכלכלי של האוכלוסייה, ולכן חיזוק מעמד האשה העובדת הוא יעד חשוב ביותר".

ענת טהון אשכנזי, מנכ"לית עמותת "איתך מעכי – משפטניות למען צדק חברתי", שיזמה את הדיון: "קידום מדיניות אכיפה ראויה של זכויות נשים מחייב לשמוע את הנשים ואת החסמים ולפעול בשיתוף פעולה בין גורמי אכיפה בממשל, בכנסת, בארגוני העובדים והמעסיקים וחברה אזרחית. התזמון כעת הוא הכרחי, עת הממשלה מבקשת לקדם תעסוקה בקרב נשים ערביות. בשולחן העגול היום שמענו את מכלול הבעיות והאתגרים והתחלנו לייצר שיתופי פעולה תוך כוונה לפרסם בשבועות הקרובים מסמך מדיניות, שיאפשר לנשים ערביות לעבוד בתנאים הוגנים".

עו"ד מהא שחאדה, מעמותת "איתך מעכי – משפטניות למען צדק חברתי": "נשים ערביות, במיוחד באזור המשולש, מועסקות בהעסקת הפסד, במסגרתה הן סובלות מהפרה של כל קשת זכויותיהן בעבודה, ובראשן הזכות לשכר מינימום, ומאפליה כפולה, הן כנשים והן כערביות. חוסר המודעות בקרב נשים ערביות לזכויותיהן בעבודה, מאפשר ניצול והפרת זכויות אלה ללא ידיעתן, וזאת בצל מחסור חמור בהזדמנויות תעסוקה, מחסור בנתיבי תחבורה ציבורית, ובמערכת אכיפה מונגשת המותאמת להפרות הייחודיות לנשים ערביות בשוק העבודה".

מן הארכיון: מה מונע מאישה ערביה החיה בישראל מלעבוד? מסתבר שמעבר לחסמים רבים הקשורים להשכלה, תחבורה ציבורית ותשתיות, למדיניות הממשלה יש חלק לא קטן בבעיה.

זרים על פני ערביות (לדף הכתבה »)

מה מונע מאישה ערביה החיה בישראל מלעבוד? מסתבר שמעבר לחסמים רבים הקשורים להשכלה, תחבורה ציבורית ותשתיות, למדיניות הממשלה יש חלק לא קטן בבעיה. פועלות ערביות מעוניינות לעבוד בחקלאות, אך המעסיקים, מעדיפים לייבא מהגרי עבודה ולהעסיקם בענף, באופן לא חוקי. מפגש של הפועלות הערביות עם נציגי ממשלה התקיים ביום שני (15/12/2014) בכפר קרע, כדי לדון בנושא ולבקש מהממשלה לפעול במרץ כדי להגדיל את שיעור העסקת הנשים הערביות. ראיון ברדיו כל השלום על כתבה זו.
הופק ע"י: | עלה ב: 18/12/2014

  כתבות ווידאו שחבל לפספס