אתמול התקיים יום זכויות הקהילה הגאה בכנסת. במהלך היום התקיימו דיונים בועדות שונות בנושאים הקשורים לקהילה הגאה. בוועדה לענייני ביקורת המדינה התקיים דיון בנושא טיפול רשויות המדינה בקהילה הטרנסג'נדרית.
הוועדה נפתחה בדקת דומייה לזכרם של בני ובנות הקהילה הטרנסג'נדרית שהתאבדו. בהמשך דיברו על שיעור ההתאבדויות הגבוה בקרב טרנסג'נדרים וטרנסג'נדריות. 41% מהטרנסג'נדרים ניסו להתאבד.
באופן כללי, היה דגש משמעותי על תחום הבריאות והיחס של משרד הבריאות לקהילה הטרנסג'נדרית. ד"ר סיגל ליברנט, ראש אגף רפואה כללית, ייצגה את משרד הבריאות. בתגובה לשאלותיה של חברת הכנסת קארין אלהרר, יושבת ראש הוועדה, אמרה ד"ר ליברנט: "צוואר הבקבוק היום של מדינת ישראל, של משרד הבריאות של מדינת ישראל, זה מנתחים שיעשו את הניתוחים הגדולים והמורכבים הללו". נכון להיום, פועל מנתח אחד בלבד בישראל המבצע ניתחוים לשינויי מין.
לשאלה, באיזו תדירות הועדה לשינוי מין נפגשת, לא הייתה לנציגת משרד הבריאות תשובה והיא התבקשה לעדכן את הוועדה בהמשך. ח"כ אלהרר עסקה גם במצבים בהם טרנסג'נדרים לא מקבלים טיפול רפואי על רקע אפליה. לא הייתה לד"ר ליברנט תשובה בנושא מספר התלונות שהגיעו למשרד הבריאות אך לטענתה מדובר בתלונות בודדות. לפי ידיעתה, גם לא קרה שהושעה רופא עקב התנהלות מפלה.
הייתה בוועדה התייחסות לתחום שינויי המין. "הטיפול בפנים הוא נחוץ ביותר. פני קובעות האם הבריות יזהו אותי כאישה או לא," אמרה רות פלג כשדיברה על תהליך שינוי המין האישי שעברה. "טיפולים חלקיים מותירים אותנו במצב של נראות בינים בעייתית שלא מאפשרת לנו להשתלב בחברה כנשים. זהותנו נשללת מאיתנו, אפשרויות התעסוקה שלנו מצטמצמות. אנו נדחקות לשולי החברה וחשופות הרבה יותר במצב זה לדיכאון, אובדנות ולאלימות מסכנת חיים."
נינה הלוי, נציגת הציבור בועדה לשינוי מין, אמרה: "גם אחרי הנוהל החדש, התבניות החשיבתיות של מערכת הבריאות ביחס לאוכלוסייה הטרנסג'נדרית לא השתנו."

מתוך הדיון בוועדה לענייני ביקורת המדינה

ד"ר סיגל ליברנט, נציגת משרד הבריאות בוועדה.
הוספת תגובה לכתבה