ידיעה כתובה |

: זכות האישה על גופה גם לאחר המוות?

חברה נכתב על ידי

בית המשפט המחוזי בירושלים פסק בשבוע שעבר (19/11/15) שיש לכבד את רצונה של מאי פלג, אישה טרנסג'נדרית שביקשה שגופתה תישלח לשריפה לאחר מותה מכוח זכותו של האדם בגופו, המעוגנת בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. בעקבות ערעור המשפחה יערך היום דיון בנושא.

במכתב הפרידה שכתבה פלג, כפי שפורסם ב"הארץ", היא שיתפה את חבריה בסבלה: "שורות אלו נכתבו בלשון אישה, אך הם מכוונים לכל המגדרים: כשאתן קוראות את השורות הבאות, זה אחרי שהלכתי לישון בשלווה אל תוך החידלון. ישנתי ולא סבלתי, ישנתי והפסקתי את הכאב והסבל שהיו מנת חלקי רוב מכריע של חיי".

1966168_10202654232890821_1334503250_o

קעקוע של מאי עשתה והקדישה לכל חברותיה שהתאבדו במהלך השנים. מתוך עמוד הפייסבוק של מאי פלג

בשנים האחרונות לחיה של מאי פלג בני משפחה לא היו בקשר עמה ולדבריה אף התנכרו לה ולא כיבדו את הזהות המגדרית בה חיה. מסיבה זו פלג חששה שינסו למנוע את שריפת גופתה ולכן ביקשה בצוואתה את עזרתו של עו"ד וולפסון. "מכיוון שאין לי קשר כלל עם בני משפחה ביולוגיים ומכיוון שחוששני כי עם מותי, יהיו אשר ינסו לחבל בבקשתי האחרונה – שגופתי תישרף, אפרי יפוזר ברובו בים והיתרה תוטמן מתחת עץ – בכל מיני תואנות, אני מבקשת שתואיל להתייצב בבית המשפט ולהיות לי קול", כתבה פלג.

לאחר התאבדותה פנה עו"ד וולפסון לבית המשפט המחוזי בירושלים וביקש להורות למדינה להעביר את גופתה לשריפה. בפנייתו ציין כי עוד בחייה פנתה פלג לחברת "עלי שלכת" ושילמה עבור שריפת גופתה לאחר מותה "בטופס ההזמנה שמילאה, כללה בקשה מכל הנוגעים בעניין לכבד את בקשתה, שלאחר מותה תישרף גופתה. רצונה של המנוחה שגופתה תישרף היה ידוע ומוכר לכל חבריה", כתב וולפסון.

חששותיה של פלג התבררו כמובן כנכונות ומשפחתה ביקשה למנוע את שירת הגופה ולהביאה לקבורה יהודית מסורתית. לאחר הדיון במקרה פסק השופט ארנון דראל כי יש לכבד את בקשתה של המנוחה ונימק את החלטתו בכך שפלג השאירה הוראות ברורות בצוואתה לגבי הטיפול בגופתה והדגיש כי בכל מקרה יש למנוחה אוטונומיה על גופה ולכן בקשתה הייתה צריכה להתקבל גם אילו היחסים עם המשפחה הביולוגית היו חמים.

משפחתה הביולוגית של פלג ערערה על ההחלטה והיום יערך דיון נוסף בנושא בבית המשפט העליון.

לקריאת תקציר הדיון בבית המשפט המחוזי.

  כתבות ווידאו שחבל לפספס