ידיעה כתובה |

: נאבקים על הבית

חברה נכתב על ידי

"נאבקים על הבית" – שביתה כללית בחברה הערבית ועצרת ארצית בתל אביב נגד הריסות בתים.

היום, (28.4.2015) מתקיימות שתי פעולות במחאה על מדיניות הריסת בתי אזרחים ערבים, שאירגנה ועדת המעקב העליונה של הציבור הערבי בישראל. האחת שביתה כללית במשולש, בנגב, בגליל ובערים המשותפות והשניה, עצרת מחאה בתל אביב בה ייקחו חלק נבחרי ציבור, חברי הכנסת של הרשימה המשותפת וכן אישי ציבור ורוח, יהודים וערבים.

הבחירה בתל אביב כמיקום להפגנה היא בחירה יוצאת דופן. זוהי הפעם הראשונה שועדת המעקב בוחרת לקיים הפגנה הנוגעת לציבור הערבי, בתל אביב וניתן להניח שלא במקרה דווקא עכשיו בוחרים להגיע למרכז השמאל הישראלי. הבחירה במיקום זה טומנת בחובה מסר – קריאה לציבור היהודי לעמוד יחד עם הציבור הערבי נגד מדיניותה ההרסנית והמסיתה של ממשלת נתניהו, שמנסה להוביל לעימות.

מועדת המעקב נמסר כי השביתה באה להרים קול זעקה של האזרחים הערבים שסובלים ממצוקת דיור חריפה, מהריסת בתים, מהפקעת אדמות, מאי הרחבת שטחי שיפוט ואי אישור תכניות מתאר. ועדת המעקב מדגישה כי הזכות לקורת גג היא זכות אלמנטרית לכל אזרח, שעל המדינה ומוסדותיה לכבד ולהסדיר.

קיימת אפלייה ממסדית בין יהודי וערבים בישראל בכל הנוגע לדיור. מנהל מקרקעי ישראל פרסם בשנת 2014 מכרזים ל-38,261 יחידות דיור ביישובים יהודיים, לעומת 1,844 יחידות ביישובים ערביים, רק ל-41 יישובים מתוך 139 יש תכניות מתאר מעודכנות ומותאמות, שטח השיפוט של כל 139 היישובים הערביים היא פחות מ-2.5% משטח המדינה, רק חמישה יישובים ערביים מורשים להקים מוסדות תכנון מקומיים, מאז 1948 לא הורחב ולא הוקם ולו יישוב ערבי אחד חדש וניתן למנות אינספור דוגמאות נוספות, על חלקן סיפרנו בכתבה לרגל יום האדמה שצויין לא מזמן. המחסור בדיור והיעדר האפשרות לבנות באופן חוקי, מוביל לבנייה לא חוקית, אליה מגיבה המדינה על ידי הריסת הבתים. את הדוגמאות האחרונות לכך ניתן לראות בהרסת הבתים בדהמש ובכפר כנא.

house

בשבוע שעבר דנו בנושא זה נציגי הרשימה המשותפת יחד עם היועץ המשפטי לממשלה. חברי הכנסת אחמד טיבי, אוסמה סעדי, חנין זועבי, טלב אבו עראר וד"ר יוסף ג'בארין הדגישו בפני היועץ המשפטי לממשלה כי לא יהיה ניתן להפחית את תופעת הבניה ללא היתר ביישובים הערביים אם לא יינקטו צעדים ממשיים להסרת המכשולים הממסדיים ולתכנון ראוי ביישובים הערביים. זאת בעיקר על-ידי קידום ואישור תוכניות מתאר העונות על הצרכים האמתיים של יישובים אלה.

לדבריהם, תוכניות כאלה יכולות לפתור אחת ולתמיד יותר מ-90% מבעיות הבניה ללא היתר. כמו כן, הח"כים ביקשו מווינשטיין להורות על הקפאה מידית של כל צווי ההריסה ביישובים הערביים ובשכונות הערביות ביישובים המעורבים, ובמקביל להקים ועדת מומחים המורכבת מנציגי ממשלה, אנשי מקצוע ערביים ונציגי השלטון המקומי ביישובים הערביים, שתפעל להרחבת שטחי השיפוט של היישובים הערביים ואישור תוכניות מתאר המתחשבות בצרכים התכנוניים והסוציו-אקונומיים של החברה הערבית ואף פנו לנשיא המדינה, ראובן ריבלין, בעניין.

לדברי הח"כים, בפגישה אמר וינשטיין כי הוא מתכוון ללמוד את הנושא עם כל הגורמים הרלוונטיים, בהם גם הקפאת צווי ההריסה מכל היישובים הערביים, והבטיח להקים צוות פנימי במשרדו לבדיקת הטענות והנתונים שהוצגו על ידי חברי הכנסת. הנוכחים סיכמו לבסוף להיפגש שוב יחד עם גורמים מקצועיים ולדון בעניין בשנית.

בדו"ח שפרסם מבקר המדינה לפני מספר חודשים בנושא "משבר הדיור" הסביר מבקר המדינה כי המשבר הינו תוצאה של כשלים וליקויים. מרכז עדאלה, הוציא דו"ח בתגובה בו מוסבר כי מצוקת הדיור ביישובים הערבים אינה תוצאה של "כשלים" או "ליקויים", כפי שהמבקר מציין ביחס למשבר הדיור ביישובים היהודיים, אלא תוצר של מדיניות מכוונת, עקבית ושיטתי וכי מדיניותה של ממשלת ישראל פוגעת באופן ישיר באפשרות הפיתוח ביישובים הערביים.

מחברי הדו"ח מציינים כי "בפני הפיתוח של היישובים הערביים עומדים 'חסמים' שהם תוצר של מדיניות מכוונת, שהעדיפה את ההתיישבות של האוכלוסייה היהודית על פני, וליתר דיוק – על חשבון, פיתוח היישובים הערביים. ככל שהמדיניות של 'יד אחת מפקיעה והורסת ויד שנייה בונה' וכל עוד המדינה רואה באינטרס של המיעוט הערבי כמתנגש חזיתית עם האינטרס של הרוב היהודי הרי שאין בהמלצות מבקר המדינה כדי לפתור את משבר הדיור בחברה הערבית."

לקריאת הדו"ח המלא

להצטרפות להפגנה היום

  כתבות ווידאו שחבל לפספס