ידיעה כתובה |

: נתונים לרגל יום האדמה

חברה נכתב על ידי

היום מצויין יום האדמה ה-39. בשונה משנים קודמות, יום האדמה השנה לא מצויין בשביתה כללית אלא רק בהפגנות, שהתרחבו מעיסוק ספציפי בהפקעת אדמות למחאה כנגד המדיניות המפלה של הממשלה ביחס לפלסטינים מ-48. יום האדמה צויין לראשונה ב-76 בהפגנות ושביתה כללית נגד הפקעת 20 אלף דונם אדמות של אזרחים פלסטינים מ-48 בגליל על ידי ממשלת רבין הראשונה, הפגנות שדוכאו על ידי המשטרה והצבא ובהן נהרגו 6 מפגינים.

אנדרטה להרוגי "יום האדמה" בשנת 1976 בבית הקברות בסח'נין

אנדרטה להרוגי "יום האדמה" בשנת 1976 בבית הקברות בסח'נין

לרגל יום האדמה, מרכז עדאלה ביקש לבדוק את מדיניות הקצאת הקרקעות של מדינת ישראל. לשם כך, אספו נתונים שפורסמו על ידי מנהל מקרקעי ישראל במהלך 2014 ומראים על אפלייה מתמשכת של אזרחים ערבים-פלסטינים תושבי ישראל בתחומים שונים, תוך הפרה של זכויות בסיסיות וחוקתיות לדיור, לקניין ולשוויון.

עו"ד מאיסאנה מוראני ומוחמד בסאם ניתחו ועיבדו את הנתונים, מהם עולה כי ב-2014 המדינה שיווקה פחות מ-5% מיחידות הדיור לישובים ערביים, לא פרסמה אף מכרז להקמת אזור תעשייה ביישוב ערבי, מכרה נכסי פליטים ועוד.

בנושא הבנייה, במהלך שנת 2014 פרסם מנהל מקרקעי ישראל מכרזים לבניית 38,261 יחידות דיור ביישובים היהודיים (לא כולל ערים מעורבות) לעומת 1,844 יחידות דיור בלבד ביישובים הערביים- דהיינו כ- 20% מהאוכלוסייה זוכים לנתח שהינו כ- 4.6% מהיצע יחידות הדיור.
נוסף על כך, במהלך שנת 2014 פרסם מנהל מקרקעי ישראל 36 מכרזים להקמת אזורי תעשייה ביישובים יהודים (5 מהם בהתנחלויות), זאת לעומת 0 מכרזים שפורסמו לטובת הקמת אזורי תעשייה ביישובים ערביים. סך הכול בין השנים 2009-2014 , מנהל מקרקעי ישראל פרסם 13 מכרזים להקמת אזורי מסחר ותעשייה ביישובים ערביים, לעומת 328 מכרזים ביישובים יהודיים.
במהלך שנת 2014, מנהל מקרקעי ישראל פרסם מכרזים ל- 3,163 יחידות דיור בהתנחלויות לעומת 1,844 מכרזים לישובים ערביים, זאת למרות שמספר התושבים ביישובים ערביים הינו יותר מכפול ממספר התושבים היהודים שגרים בהתנחלויות.עולה מהנתונים כי מעבר לקו הירוק, היחס בין שיווק יחידות דיור לתושבים הוא יחידת דיור אחת ל- 173 תושבים, לעומת 1:650 ביישובים ערבים.

בעניין נכסי הפליטים, בדיקת עדאלה העלתה כי במהלך שנת 2014, מנהל מקרקעי ישראל מכר 77 נכסי פליטים פלסטינים, דבר האסור על פי החוק הבינלאומי. ב-7 שנים האחרונות נמכרו בשיטה זו יותר מ-800 נכסי פליטים. בפניית עדאלה למנהל מרכז ישראל בנושא זה ב-2009 נכתב כי "מכירת הנכסים מהווה הלכה למעשה הפקעה סופית של זכויות הקניין של הפליטים הפלסטינים בנכסיהם, חרף מעמדם המיוחד של נכסים אלה מבחינה משפטית, היסטורית ופוליטית".

לדברי עו"ד מאיסאנה מוראני ממרכז עדאלה "הנתונים מלמדים שרוב מוחלט של הקרקעות ויחידות הדיור מוקצות לרווחתם של אזרחים יהודים, ומסבירים מדוע מצוקת הדיור ביישובים הערביים כל כך קשה, ומדוע רבות מהמשפחות ביישובים ערביים נמצאות במצב סוציו-אקונומי קשה".

  כתבות ווידאו שחבל לפספס