ידיעה כתובה |

: לאן מגיע נשק ישראלי?

חברה נכתב על ידי

ישראל היא המדינה עם התעשייה הביטחונית הגדולה ביותר ביחס לגודל הכלכלה, היא מייצאת נשק לכ-130 מדינות ברחבי העולם, כולל למדינות בהן ידוע שהנשק ישמש לפגיעה בזכויות אדם. למרות זאת, לרובנו לא ידוע לאן נשק ישראלי מגיע בעולם, ואיך. הייתכן שישראל מייצאת נשק למדינות שמוטל עליהם אמברגו – כמו רואנדה בזמן הג'נוסייד, יוגוסלביה לשעבר בזמן מלחמת סרביה או דרום אפריקה בזמן האפטהייד? איך משרד הביטחון וסוחרי נשק מצליחים בכל זאת להוציא סחורה מישראל? קמפיין "חמושים" חושף את הקשרים האלו ולהנגיש את המידע הקיים על התעשייה הביטחונית של ישראל.

export3-6

באדיבות קמפיין "חמושים"

מפה אינטראקטיבית חדשה שהופקה על ידי קמפיין "חמושים" מאפשרת לראות מה המידע הקיים על סחר הנשק של ישראל עם חלק מהמדינות אליהן מגיע נשק ישראלי. כך לדוגמא ניתן לראות כי ישראל מכרה נשק לאריתריאה. בהסבר על אריתריאה מפה נכתב שב-1993 ישראל מכרה לאריתריאה נשק בסכום של 21 מיליון דולר. בתיאור נכתב "ישראל היא אחת המדינות היחידות בעולם שיש לה יחסים דיפלומטים מלאים עם אריתריאה ומכירה במשטר הרודני. 1993 – אריתריאה מכריזה על עצמאות, מתנתקת מאתיופיה ומתחילה שיתוף פעולה מודיעיני וביטחוני עם ישראל . ישראל מעניקה לה 4 ספינות "סופר דבורה" בשווי כעשרים מיליון דולר מתוצרת התעשייה האווירית ומטוס מסוג ביצ'קרט שעליו הותקן ציוד מודיעין ותצפית של חברת ראדום. ישראל, המשתפת פעולה עם הדיקטטורה הרצחנית של אפוורקי אחראית במידה רבה לאסונם של הפליטים האריתריאים ולמנוסתם ההמונית של עשרות אלפים מהמשטר הרצחני שמתוכם כ-36.000 הגיעו לבקש מקלט בישראל.‎‎"

דוגמה נוספת היא קונגו, על קונגו נכתב במפה "ב-1999 אמנסטי אינטרנשיונל פרסמו דו"ח על מכירת נשק של מספר מדינות כולל ישראל לכוחותיו של לורן קאבילה בקונגו. על הנשק שילמו הקונגולזים לא בכסף אלא ביהלומי דמים וב- 2002 הייתה מכירה נוספת של נשק ישראלי בתמורה ליהלומים." וישנן עוד דוגמאות רבות נוספות.

 בהרצאה שנתנה בערב עיון על התעשייה הביטחונית של ישראל, אלישה בסקין מ"חמושים" אמרה: "מה שהבנו, עם עזרה גדולה מעו"ד איתי מק, זה שהמדינה ובתי המשפט עובדים קשה כדי שלא נקבל תשובות לשאלות האלה. מה שאנחנו כן יודעות, זה את שמם של בערך 0.02% מהעוסקים בייצוא וסחר בנשק – מתוך 8,000 אנשים וחברות שמקבלות 400,000 רשיונות ייצוא ושיווק בשנה לעסקאות עם כ-130 מדינות. ואין 130 מדינות שדואגות לשמור על זכויות אדם. אם לא נדע מי הם, וכל עוד הם זוכים לחסינות מלאה מבית המשפט, לא נוכל להביא אותם לצדק על סחר בנשק למשטרים רצחניים. שלא נדבר על השימוש שאנחנו עושים בנשק שלנו עצמנו.

בנוסף, הדיפלומטיה הישראלית מתבססת יותר ויותר על תעשיות הנשק. לפני מספר חודשים ישראל ניסתה לטרפד את ההצבעה בעד מדינה פלסטינית באו"ם בעזרת עסקאות נשק למדינות כמו ניגריה ורואנדה שהצביעו בעדה בתמורה. בשנה שעברה היו ידיעות על נשק ישראלי שניתן לאוגנדה בהנחה או במתנה בתמורה לכך שתספוג מאות פליטים מסודאן ואריתריאה שהגיעו לישראל לבקש מקלט."

לצפייה בערב המלא:

על התעשייה הצבאית של ישראל (לדף הכתבה »)

פאנל בנושא התעשייה הביטחונית של ישראל שהתקיים ב-12.2.2015. הערב אורגן על ידי "חמושים" ובחן את התעשייה מנקודות מבט מגוונות. לראיון על הערב הזה ברדיו כל השלום ראיון ברדיו כל השלום – תעשית הנשק של ישראל  
הופק ע"י: | עלה ב: 24/02/2015

  כתבות ווידאו שחבל לפספס