דעה על סדר היום |

מה גרם למותה של ג'וואהר אבו-רחמה?

מדינה נכתב על ידי

לפני מספר ימים, דחה בג"ץ עתירה להורות על פתיחה בחקירת נסיבות מותה של צעירה פלסטינית מבילעין, ג'וואהר אבו-רחמה, ששהתה בביתה בזמן ההפגנה השבועית נגד הגדר, ופונתה לבית חולים ברמאללה לאחר שנזרקו רימוני עשן לפיזור ההפגנה. חשוב לציין, כי לאחר מותה, הצבא טען שהיא מתה מסרטן, ושבכלל, בזמן ההפגנה היא הייתה מאושפזת בבית החולים. רק חקירה והתערבות של ארגוני זכויות אדם הביאו את הצבא לחזור בו. צפו בכתבה שערכה הטלוויזיה החברתית לאחר מסיבת העיתונאים שקיימו הארגונים: "קשב" ו"יש דין", שנה לאחר האירוע.

עלילת בילעין (לדף הכתבה ») ( Available in English » )

לפני שנה ג'וואהר אבו-רחמה, תושבת בילעין בת 36, נפגעה בהפגנה נגד גדר ההפרדה, ונפטרה למחרת בבית -חולים ברמאללה. גרסת הפלסטינים הייתה, שג'וואהר נהרגה משאיפת גז מדמיע שנורה על ידי החיילים, בעוד הצבא טען, שג'וואהר כלל לא הייתה בבילעין ונפטרה מסרטן. למרות הגרסאות הסותרות, התקשורת הישראלית ברובה אימצה את גרסת צה"ל.
הופק ע"י: | עלה ב: 11/01/2012


כאמור, לפני מספר ימים, ב – 29/9/2014, דחה בג"צ את העתירה בה ביקשו חברי הוועדה העממית של בילעין מהמשטרה הצבאית החוקרת, לפתוח בחקירה פלילית לבירור נסיבות מותה של ג'וואהר. בפסק הדין נאמר כי "החובה לחקור מקרי מוות של אזרחים לא-מעורבים, שהתרחשו כתוצאה מפעילות צבאית, נובעת מהצורך בהגנה על הזכות לחיים. הזכות לחיים היא זכות יסוד, המוגנת הן במשפט הישראלי, הן במשפט הבינלאומי. חקירה של חשד לפגיעה בזכות זו "… פועלת לשמירת הרכיב הצופה פני עתיד של החובה להגן על החיים, בכך שהיא מרתיעה פוגעים עתידיים, מונעת זילות היחס לזכות לחיים ותורמת לאווירה של קיום שלטון החוק". כמו-כן, החובה לחקור מקרי מוות שיש חשד כי הפרה של המשפט הבינלאומי ההומניטארי בצידם, תורמת להגברת הציות לכללי המשפט הבינלאומי ההומניטארי וליישומם בפועל." אך למרות דברים אלו, עניינה של עתירה זו הינו מקרה מוות שארע כשלושה חודשים לפני כניסתה של המדיניות האמורה לתוקף, והעקרונות בדבר פתיחה בחקירה פלילית ביחס למקרים מסוג זה ייבחנו על בסיס פרטני. בג"צ החליט, כאמור, לא לפתוח בחקירת נסיבות מותה של ג'וואהר אבו-רחמה.

לפסק הדין המלא.

 

 
 

הוספת תגובה לכתבה

  כתבות ווידאו שחבל לפספס