נתחיל במבזק– על פי הסקר האחרון של ערוץ הכנסת גוש השמאל גדל- מרצ מכפילה את כוחה והעבודה מתחזקת ושוב מטפסת בשאיפה אל רף ההתאוששות של- 20. אם נוסיף למגמה זו איחוד רשימה ערבית ואף ניקח בחשבון החלשות החרדים, מדובר בהתחזקות של ממש של הגוש, טורפת קלפים. הכרזתו של משה כחלון על כניסה לזירה הפוליטית נולדה בצירוף נסיבות מחשיד- חוזרות ונשנות מתקפות התביעות כנגד הגברת הראשונה כמו התרבות המתלוננות עם פתיחת חקירת אונס לכאורה; סירת הדייגים הרעועה של המשא ומתן שטה לאור ירח בלילות סגריר, בפנים חתומות אוחזים חברי המשלחות בדופנותיה כשהמים הקוצפים מכים בהן בחוזקה, מייחלים לעגון בנמל הקרוב, הבלתי נראה; יו"ר האופוזיציה בוז'י הרצוג מלכד את השורות ומכריז על רימייק למהפכה הצרפתית; שר החוץ ליברמן ובוז'י מחליפים מהלמות הדדיות תוך קריאת "תחזיק אותי או שנלך לבחירות!". פתאום צץ כחלון, שזוף (יא אללה, אפילו במסצ'וסטס הוא תפס צבע!) חזר מחופשת חילופי הסטודנטים באמריקה ההיפר ליברל-קפיטליסטית עם תובנות כלכליות. נער השכונות עם החיוך המבויש והכובש, הנסיך מהרווארד, בליבו בשורה חברתית שצריכה להישמע דווקא עכשיו, בתצריף הנסיבות הנוכחי, ודווקא בערב של מותג בית השקעות ביחצונו המהימן של רני רהב. גם הוא אביר הצדק החברתי. הבוקר, החליט 'לשבור שתיקה' דווקא במוסף הדגל '7 ימים' של גוף התקשורת שמאוד אוהב להמליך מלכים. איך החליפו פרנסי 'ידיעות' את הז'יטונים כל כך מהר מהימור על כניסת המתאגרף לפיד לזירה- לנער השכונות מהרווארד.
שום מילה על הכיבוש, שום מילה על העוני. אה כן, בעצם הוא כן התייחס לעוני כשהתגונן וסיפר כיצד הצליח לגרום לעמותות להימנע מצילומים של התורים לחלוקת המזון של העמותות במוספי ערב החג. רגע, הוא היה שר רווחה או הרגולטור של הרשות השנייה? בכנות מדהימה ואולי מהתרגשות, הוא נתן לעצמו ציון 'שש' כשר רווחה, לשאלה מהקהל. הנה הסיקור שלנו מערב ההשקה של כחלון דור 2:
בערב הזה במקום רווחה קיבלנו מסרים הפורשים אג'נדה כלכלית, ומהבחינה הזו ההשתלמות באונ' היוקרתית השתלמה, אילו היה מתמודד על תפקיד הנגידה. עולם תוכן בורגני שאינו נוטה כלל לכיוון סוציאל-דמוקרטי, אז על מה המהומה המפונטזת של התקשורת בנוגע לבשורה חברתית? עמלות הבנקים, מחירי מטרה בשיווק קרקעות (רה"מ שלף את זה קודם), שוב פעם הסלולר והסיפורים על הזקנה שלא מבינה עברית ובשירות של אורנג' או ספקית אחרת עשו עליה סיבוב, ערבוב, פרסה והוציאו קבלה.
רגע, לאן הגעתי? הרצאה של רואה חשבון? סטנדאפיסט? שרברב מומחה לפתיחת חסמי שוק? יועץ השקעות? רפרנט מטעם משרד מבקר המדינה? אישיות פוליטית היא האפשרות האחרונה. לא יעזרו הבדיחות על כל ביט, לא האפולוגטיקה נוסח ה'סופר-טנקר', לא החיבוק למחאה החברתית. אולי הוא מקסים, סוציאליסט או חברתי- הוא לא. במדד המשמר החברתי הוא לא בדיוק מככב, לבד מהמעייס'ה של הסלולר, נו, עוד פעם סלולר. הרקורד כולל הצבעות נגד הגדלת קצבאות הזקנה, נגד הנחות במע"מ על דירות לזוגות צעירים, נגד כפל בקצבאות זקנה ונכות. במיוחד מרעיש אותי הפער בין החזות הצנועה, הנגישה, החבר'מנית, לפוליטיקאי שמתחת. הוא תקף את משרד האוצר שמרוויח פעמיים על מיסוי המים, בשעה שהוא בעצמו הצביע נגד הפטור ממע"מ על מים וביוב. שוב מספר איך אמר לנתניהו שהמחאה החברתית חשובה וקיבל על כך כתף קרה אבל לא מספר שהצטלם לתשדירי הבחירות של הליכוד ביתנו ואמר שהוא סומך על נתניהו, תוך שהוא בולע הרוק מול המצלמות. צנוע וענו הוא לא, גם בטח לא פראייר. אז כמה מנדטים באמת שווה המפלגה הכחלון-לבן? הסקר הראשוני עם השקת המותג הפוליטי של ערוץ 10 הצביע על 10 מנדטים. הלילה מחירו בבורסת האלקטורט זינק כבר ל- 13 בסקר של ערוץ הכנסת. 'יש עתיד' זה כל כך שנה שעברה, עכשיו זה בוז'י מול כחלון- קרב ראש בראש של שרי רווחה בדימוס, שיעשו נכון אם יסגרו את דיל חייהם, להם ולמדינה. אני לא היחיד שהרעיון חלף בראשו, גם ח"כ ברוורמן רמז בראיון שהנושא נמצא על שולחן יו"ר העבודה. נותר רק להמריצ את כחלון, וזה לא יהיה פשוט.
חמכובדי,
מה סוד ״ההצלחה״ של משה כחלון – ״ילד מעברת גבעת אולגה״ (ציטוט מדברי ביבי), בן לעולים מלוב, ש״עלה כמטאור״ בשמי הפוליטיקה הישראלית הרדודה?
לאחר חמש שנות קבע בצה״ל בחיל החימוש, השתחרר משה כחלון בדרגת רב סמל.
משה כחלון הבין כי האפשרות שלו להמריא בגבעת אולגה מצומצמת ולכן העתיק את מגוריו לחיפה, שם רכש מכספי הפרישה מצה״ל, חנות קטנה ברחוב תל אביב בחיפה, שעסקה במכירת אביזרי רכב, מכשירי רדיו טייפ וכיו״ב
מאוחר יותר רכש לידה גם פנצ׳ריה וחנות למכירת צמיגים.
במקביל דאג כחלון להתפקד לסניף הליכוד בחיפה והחל למפות לעצמו את רשת הקשרים בעיר.
האחיזה שלו בחנות לאביזרי רכב וצמיגים, סייעה לו מאוד בראשית דרכו כ״מנוף״ לעשיית הנחות, טובות וצ׳ופרים לחברים מסניף הליכוד בחיפה.
אט אט הפך משה כחלון למוכר יותר ויותר בין פעילי הליכוד בחיפה; קפיצת המדרגה שלו התרחשה בעת הבחירות לעיריית חיפה בהתמודדות שבין תא״ל (מיל) רמי דותן (דבוש) לראש העיר המכהן אריה גוראל.
כדאי בנקודה זו לשים לב לקשרים המיוחדים של משה כחלון עם מקורבים על בסיס חמולתי עדתי, וזאת כמו במקרה רמי דותן (דבוש) שגם הוא יליד לוב (בהמשך יוצגו גם היחסים המיוחדים של משה כחלון עם טייקונים נוספים יוצאי לוב, הבולטים בהם הינם: יצחק תשובה וקובי מיימון).
תוך כדי פעילותו בסניף הליכד בחיפה במערכת הבחירות המוניציפליות, נוצרה היכרות בין כחלון לעוזי לנדאו, שמינה אותו לתפקיד ראש לשכתו בעת שכהן כשר לביטחון פנים.
הקשרים שיצר משה כחלון עם פעילים בליכוד, כעת משהתמקם במרכז העשייה של הליכוד, הדרך להתברג במוסדות הליכוד הארציים, היתה כבר קלה יותר עבורו.
כחלון ניצל ביעילות את קשריו המסועפים עם עסקני הליכוד בחיפה והצפון, את התמיכה שידע לגייס מ״האחווה״ הלובית טריפוליטנית, ומפעילי ליכוד ארציים.
במהרה הוא הצליח להשתלב במוסדות הבכירים במרכז הליכוד, ובשנת 2003 נבחר לכנסת.
גם כשנבחר לכנסת, דאג לתחזק את קשריו ומעמדו בחיפה, ובמסגרת זו עמד בראש אתו״ס (הגוף האחראי על התרבות והספורט בחיפה); כל זאת תוך שילוב אינטרסים עם ראש העיר יונה יהב.
בהמשך גם נראה כי משה כחלון ידע לנצל קשרים אלה ואחרים לטובתו האישית ובתיאום עם יונה יהב הצליח להבריג את אשתו ליאורה כחלון לתפקיד עוזרת מנכ״ל מרכז התרבות ״בית קריגר״.
יונה יהב דאג גם לקדם את ליאורה כחלון לתפקיד מנכ״לית בית קריגר, וזאת למרות כישורים חסרים, מה שהבטיח לו ״שקט תעשייתי״ מצד כחלון בכך שהוא אכן גם נמנע מלהתמודד מולו על ראשות העיר.
לאחר שהתמקם משה כחלון בצמרת הליכוד, הייתה הנאמנות שלו נתונה בעיקר לחבריו הטייקונים מהאחווה הטריפוליטנית; קשרים אלה שהיו הדוקים מאוד, נעשו די בהיחבא ובחשאיות, וזאת במטרה שלא לחשוף את מוקדי ההשפעה האמיתיים להם היה נתון.
בעמדותיו המדיניות היה משה כחלון ממוקם באגף הניצי והימני של הליכוד; כיום הוא מנסה משיקולי בחירות לטשטש עובדה זו, והוא בונה על ״זיכרון חלש״ שלא יציף את העובדה שהוא היה בין המצביעים שהתנגדו לתכנית ההתנתקות.
כאשר התמנה לשר התקשורת ולא התבלט במיוחד, הוחלט אז ב״אחווה הטריפוליטנית״ שמשה כחלון כשר תקשורת, ״יטפל״ בחברות הסלולר – סלקום, פלאפון ואורנג׳.
חברות אלו לא מושתתות על ועדי עובדים חזקים, וגם בעיון קל ניתן להיווכח של״אחווה הטריפוליטנית״ אין בהן אחיזה משמעותית.
זאת הסיבה שמשה כחלון העדיף לטפל תחילה בחברות הסלולר ולא בחברות הטלוויזיה בכבלים. בתקופת כהונתו כשר בממשלה, לא עלה בידו לסייע ל״טייקון״ הדלק והנדל"ן יצחק תשובה, ויש הטוענים כי זאת היתה הסיבה העיקרית לקרע בינו ובין ביבי נתניהו.
יצחק תשובה התאכזב מאוד כאשר בעקבות "ועדת שישינסקי" הושתו על רווחיו מיסים נוספים, ודרגות החופש שהיו לו בנושאי הזיכיונות לחיפוש והפקה צומצמו. בעקבות כך, החליטה ״האחווה הטריפוליטנית״, לתכנן מהלך שיכריע את הכף הפוליטית לטובתם; בפרטי תכנון המהלך, זוהה משה כחלון כמי שיוכל להוות תשתית לכינון גוף – מפלגה, שתרכז מספיק עוצמה בכיוון שיאלץ את ממשלת ישראל להיות ״הרבה יותר קשובה״ לתכניות ההתעשרות של יצחק תשובה ושותפיו. על פי המהלך, תוכננה ובוצעה פרישה דרמטית של משה כחלון, עם נופך של מסתוריות. במקביל בלי לאבד אף רגע, סוכם עם ״מכללת הבית״ של יצחק תשובה – ״מכללת נתניה״, שהיא תיתן חסות לפעילות הנדרשת להקמת ״מפלגת כחלון״. מכיוון ומכללה לא יכולה להיות אכסניה פוליטית שכזו במוצהר, גובשה תכנית לפיה ״מכללת נתניה״ מכוננת אכסניה אקדמית לכינון של ״מרכז לרפורמות ומנהיגות״. בראש המרכז לא נבחר לעמוד איש עם הישגים אקדמית אלא הפוליטיקאי משה כחלון. את מקור התרומות הרבות שהתקבלו למרכז זה, ואת שכרו שלו, מסרב בדבקות, משה כחלון לחשוף; אבל ידוע לכל שחלק ניכר מן המשאבים נתרמו על ידי יצחק תשובה. במהלך השנתיים בהן שימש משה כחלון כראש המרכז, לא הוצגו תוצרים ופרסומים אקדמיים משמעותיים, ועיקר הפעילות סביב לשכתו המפוארת והמאוישת של משה כחלון נסבה סביב אין פגישות פוליטיות רבות, תכנון והתארגנות יסודית להקמת המפלגה, לרבות מינוי אנשי שטח, ואיסוף הנתונים הרלבנטיים. הערכה הנכונה של ״האחווה״ הייתה שממשלת נתניהו לא תחזיק מעמד מעבר לשנת 2015 ואכן כך בערך גם קרה. כחלון והצוות הגדול שהתקבץ השלימו את התארגנותם והם מקווים לרכב על גל של פופולאריות, להיבנות מחולשתו של נתניהו, מהפירוד בש״ס, מהתפוגגות הזוהר שליווה את מפלגת יש עתיד, ולגרוף קולות ומנדטים מכל חוגי הבוחרים המאמינים לתומם שכחלון הוא ״לוחם ללא חת בטייקונים״, ״רפורמאטור״, ״בעל השקפה מדינית שקולה״ וכו׳ וכו׳ בקיצור קריצה לימין, קריצה לשמאל, נטיעת תקוות ל״דיור בר השגה״, ״שכר מינימום הוגן״, וכו׳ וכו׳ תוך פיזור סיסמאות ומילים סתם של בחירות: שינוי, תקווה, עתיד טוב יותר, ומה לא; ״העיקר שהבוחרים לא יתעמקו יותר מדי, ועל בסיס נפשם הנקועה מכל הבטחות השווא שקבלו עד כה, יהמרו באווילותם כי רבה, הפעם, במה שעוד נותר להם, על מפלגתו של משה כחלון!
בברכה
עמוס דור