העיר ערד הוקמה כעיירת פיתוח מתוכננת בשנת 1962. מיקומה של העיר המבודדת הוליד אופי קהילתי מיוחד ובמשך שנים רבות נהנו תושביה מחיים בקהילה תומכת. צמיחתה הדמוגרפית היא התוצאה מהגעתם של עולים רבים מבריה"מ לשעבר ומאתיופיה, עד אשר הוכרזה כעיר, בשנת 1995. מאז ומעולם הייתה ערד ידועה כעיר אידיאלית עבור חולי אסתמה עקב האקלים המדברי היבש בה, סיבה אשר הובילה להגעתן של משפחות רבות והתיישבותן בערד. אך, עם השנים הוקמו בה מבני תעשייה שהובילה לזיהום האוויר הנקי שאפיין את העיר. קיומו של שדה בריר כ-5 ק"מ מערבית לעיר, שהקידוחים למציאת פוספטים בו מולידים פיצוצים מבוקרים גורם אף הוא לזיהום האוויר בה. בשנים האחרונות החלו להתיישב בה חסידים רבים ושינוי את צביונה של העיר בצורה משמעותית. וכך, במקום להתפתח ולהפוך מקום נעים יותר עבור תושביה, ההידרדרות של העיר הולידה הגירה שלילית. כמו כן, התושבים החדשים שכבר בוחרים להתיישב בערד שייכים למגזר החרדי ומגדילים את גירעון העירייה שכבר קיים מאחר ואלו לא משתכרים, וכך, נטל נוסף נופל על כתפיהם של התושבים הוותיקים, מייסדי העיר.
חוסר ההיצע התעסוקתי הוא פרמטר נוסף המעיב על קיומה של ערד. מקומות עבודה מועטים בעיר ועל כן תושביה המעוניינים באיכות החיים שיש לעיר להציע נאלצים לנסוע לעבודתם בים המלח, באר שבע, קריית גת ועוד. הנחמה שהייתה לתושביה הנאמנים של העיר הייתה הטבת המס המגיעה לתושבי העיר וממנה נהנו התושבים בשנים האחרונות. באם שכנותיה הגיאוגרפיות של ערד, דימונה וירוחם, זוכות להטבת מס על סך 19%, מה היא הסיבה לביטולה של הנחת המס בערד? במה היא שונה? כפי שניתן לראות, מאבק הטבת המס נמשך כבר כ-16 שנים
אין דרך יפה או נעימה לומר זאת: מצבה של ערד בכי רע. ביטול הנחת המס ב-22/02/14 יוביל להידרדרות נוספת של העיר והמשך המגורים בעיר בעיני הוותיקים, אפילו הנאמנים לה ביותר, עומד בסימן שאלה שהולך וגדל בכל יום שעובר גם מבלי שתבוטל הנחת המס. ביטול הנחת המס יאיץ את גסיסתה הקיימת כבר כיום של ערד, ואולי יוביל להמתת חסד של העיר, כך שתהפוך לבית שמש שניה.
שירי יקרה שלי כל מילה בסלע כל הכבוד
טור קצר וכל כך הרבה טעויות. א. מבני התעשייה לא גרמו לזיהום האוויר. ב. אין כרייה בשדה בריר אז מהיכן ההמצאה על פיצוצים מבוקרים? ג. מאז ומתמיד נסעו תושבי ערד לעבודה במפעלי ים המלח ושאר מפעלי כי"ל. הם העורף האנושי של התעשייה. כל המדינה נוסעת לעבודה מעיר לעיר, אין בזה פסול. ד. תקציב העירייה מאוזן ולא גרעוני וה. כיום אין הגירה שלילית.
1) מרחק קצהו של השטח המבוקש לכריה בשדה בריר , משולי ערד הוא 3.7 ק"מ ולא 5 ק"מ.
2) "שדה בריר" , כמכרה , לא יפתור בעיות-תעסוקה לחברת "רותם אמפרט בנגב". העבודה בכרייה מבוצעת ע"י מספר מצוצם ביותר של עובדים (עשרות בודדות לכל היותר). כמעט כל עובדי החברה מועסקים בעיבוד הפוספט. מקומות-העבודה ב"רותם" אינם תלויים בכרייה ב"שדה בריר". מקומות-העבודה האלה יכולים להשמר אם יכרו בשטחים רחוקים ממקום ישובים ואם ייבאו פוספט גולמי, כפי שנוהגת ארצות-הברית לעשות ואף "חיפה כימיקלים" המתחרה של "רותם" בתחום עיבוד הפוספט.
3) בעיית התחרדות ערד אינה קשורה לעסקים של בדואים בעיר . היא איום ממשי ומתמשך על ערד. חסידות-גור היא המגזר היחיד שיש לו כוונות "לכבוש" (מינוח שהם משתמשים בו בשיח הפנימי שלהם) את ערד ופועל ככל יכולתו לממש את הכוונה הזאת. רובו של המגזר הזה אינו עובד והעובדים הם בדרך כלל עובדים במסחר ומתן שרותים למגזרם.
4) ערד מתדרדרת בעיקר משום בעיות- תעסוקה , אי ניצול פוטנציאל התיירות שלה, הנהלת-עיר לקויה, תהליך של התחרדות-העיר (בקדנציה הקודמת 2 נציגים של החרדים במועצה. בקדנציה הנוכחית 4 נציגים שלהם).
5) שאלה לדובר העירייה. האם אתה בטוח שתקציב העירייה מאוזן ולא גרעוני? האם אתה בטוח שכיום אין הגירה שלילית?
שירי יקרה! הייטבת לתאר את מצבה של ערד. חבל שלכך הגיעו פניהדברים . כמו כל דבר טוב אחר במדינה. ליבי על התושבים ובראש וראשונה הורייך המקסימים שחיים שנים כה רבות בה . תרמו לקהילת ערד. הלוואי וכתבה זו תעורר הדים נרחבים שיצרו השפעה כל שהיא על רוע הגזירה. אני אתכם