בסוף חודש יולי הוגשה עתירה לבג"צ בשמן של שבע חולות מרצועת עזה שכניסתן לישראל לצורך קבלת טיפול רפואי מציל חיים סורבה בשל "קרבה משפחתית מדרגה ראשונה לפעיל חמאס". המדינה מציגה את הסירוב כיישום של החלטת הקבינט המדיני-ביטחוני, שבעקבותיה סורבו בקשות של עוד מאות בשנה האחרונה. לעותרות הצטרפו ארבעה ארגוני זכויות אדם: מרכז אלמיזאן לזכויות אדם בעזה, רופאים לזכויות אדם, עדאלה וגישה.
הדיון בבג"צ נקבע ל-20/08/2018. למרות שביום חמישי, 16/08/2018, התפרסם כי היועץ המשפטי לממשלה קרא לבחון מחדש את האיסור על כניסתם של קרובי משפחה של החמאס, המדינה הגיעה לדיון מבלי שגובשה עדיין חוות הדעת של היועמ"ש. כמו כן, לא ידעה המדינה להגדיר מיהו "איש חמאס", שבגין קרבה אליו נמנעת יציאתן של הנשים לטיפול. השופטים בהרכב, עוזי פוגלמן, יצחק עמית ועופר גרוסקופף, תהו כיצד האיסור מתיישב עם הפסיקה שרק איום ביטחוני ישיר שנובע מהחולה יכול לשלול ממנו את הזכות לטיפול רפואי. השופט פוגלמן אמר בהקשר זה: "הרי לא נשקפת מהן סכנה. האם הזכות לחיים לא גוברת כאן?"
לפני הדיון הסכימה המדינה, בתגובה לעתירה, כי חמש מתוך שבע העותרות ייצאו מעזה דרך מעבר ארז, בתנאי שיקבלו את הטיפול הרפואי בגדה המערבית או בחו"ל. עמדת העותרות, עליה חזרה עורכת הדין גם בדיון, היא שההצעה הזו למעשה מונעת מהן טיפול רפואי, שכן הטיפול הדרוש להן מצוי במזרח ירושלים, הנחשבת על-ידי המדינה לשטח ישראל. אין בגדה טיפול מתאים והנשים אינן יכולות לממן בעצמן טיפול בחו"ל, שאותו הרשות הפלסטינית לא מסבסדת. לשאלת השופט גרוסקופף האם ישנה בכלל אפשרות מעשית לבדוק האם החולות יכולות לקבל את הטיפול בחו"ל, השיבה המדינה כי לא מוטלת עליה החובה לבדוק זאת.
עו"ד מונא חדאד מארגון 'גישה' אמרה בדיון: "המדינה חורצת את דינן של העותרות למוות או לחיים בייסורים, כשהיועמ"ש בכלל עוד לא גיבש חוות דעת לעניין. בדיקה עכשיו של אפשרות יציאה לחו"ל תגזור את דינן של החולות ושל עוד חולים, שאין להם את הזמן הזה".
צפו בצעדת השיבה בעזה ובדרישות המפגינים/ות:
הוספת תגובה לכתבה