מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור הגיש אתמול (1.10.2017) את הדוח המיוחד "טיפול המדינה בקשישים סיעודיים השוהים בביתם" לוועדה לענייני ביקורת המדינה של הכנסת. הדוח פורסם ביום הקשיש הבין-לאומי, שנועד להעלות על סדר היום הציבורי את נושא רווחת קשישים וקשישות והדאגה לצרכיהם.
הדוח מעלה ליקויים רבים וחמורים באיכות הטיפול הביתי הניתן לכ-165,000 קשישים. ליקויים אלו מגיעים במקרים מסוימים עד לידי הזנחה, שהינה חמורה במיוחד כאשר מדובר בקשיש שהוא חסר ישע – שאינו יכול לדאוג לצורכי מחייתו, לבריאותו או לשלומו. בין הליקויים העיקריים נמצאו: היעדר פיקוח ובקרה על הכשרת המטפלות, ליקויים בפעילות מרכזי היום לקשישים וניצול לא יעיל של תקציבי העתק המושקעים בסיעוד.
הממצאים מלמדים גם על הקושי הרב של בני המשפחה אשר נושאים בנטל הכבד הכרוך בטיפול בקשישים הסיעודיים. אולם, רשויות המדינה התעלמו מהנטל הכבד על בני המשפחה המטפלים בקשישים סיעודיים ולמעשה, זנחו והותירו אותם להתמודד עם הנטל הכבד הכרוך בטיפול בהם.
בביקורת מיוחדת זו הנחה המבקר כי בנוסף לאמצעים ושיטות הביקורת הרגילים, יתקיים תהליך של שיתוף הציבור. מדובר בכלי ביקורת חדשני וייחודי. מטרת שיתוף הציבור הייתה לעמוד באופן בלתי אמצעי על נקודת ראותו של הציבור בכל הנוגע לטיפול הניתן לקשישים הסיעודיים ולנטל שנושאים בו בני המשפחה המטפלים בהם. בדרך זאת נחשף צוות הביקורת ממקור ראשון לקשיים שעוברים הקשישים ובני משפחותיהם.

השפעת עומס הטיפול בקשישים על בני משפחותיהם
את הפן האנושי – סבלם של הקשישים ומצוקת בני המשפחות, ביטא בן של קשיש סיעודי: "אני קורס. אבא שלי מחפש אותי תמיד… אני לא מצליח לעבוד ולהתפרנס. בלילות הוא מנסה לרדת לשכונה לחפש את אמא שנפטרה לפני 4 שנים. אני מחליף לו חיתולים כי הוא לא מרשה למטפלת להחליף לו. אני מדובב אותו ומשמח אותו. אף מטפל לא מדבר איתו ומשמח אותו".
מבקר המדינה ממליץ לביטוח הלאומי, בין השאר, להעלות את רמתן המקצועית והכשרתן של המטפלות ולפתח מנגנוני בקרת איכות על כל מרכיבי הטיפול הביתי. הוא אף ממליץ למשרד האוצר והרווחה לבצע עבודת מטה שבה תינתן הדעת על הקשיים שעמם מתמודדים בני המשפחה של הקשישים הסיעודיים ועל העלות הכלכלית המוטלת על כלל המשק עקב קשיים אלה.
לדעת מבקר המדינה רשויות המדינה המעורבות בהבטחת איכות הטיפול בקשישים סיעודיים השוהים בביתם – בין אם מדובר בביטוח לאומי או במשרד הרווחה – אינן פועלות כמי שהאחריות לכך מונחת בידיהן והן מתנערות מאחריותן לקשישים.
לדעת מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור השופט (בדימוס) יוסף חיים שפירא, חשוב כי הממשלה כולה תגבש מדיניות לאומית שתבטיח את זכותם של הקשישים לחיים בכבוד אנושי וכלכלי. בפרט על שר הרווחה, הנושא באחריות המיניסטריאלית למימוש חוק הסיעוד, לגבש רפורמה מקיפה בתחום זה שתאפשר לטפל בכשלים שהועלו בין השאר בדוח זה וכן תאפשר להיערך למילוי צרכי העתיד.
רמיסת זכויות הנכים הקשים האחרים
רמיסת זכויות הנכים ה13:08 04.10.17
קצבת נכות כללית באה לפצות על אובדן כושר עבודה ותמיד היא הייתה שווה לכוללם. שכאן מדובר בהוצאות מזון שתיה הוצאות חשמל ארנונה ניקיון וכדומה . לכן בסעיפים אלה באובדן כושר עבודה -אין הבדל בכלל בין הנכים בינם לבין עצמם או לכול אדם אחר גם אם אינו נכה. אם הנכה סעודי יש את קצבת השרותים המיוחדים שר"מ. שאינה קשורה לאובדן כושר עבודה. גם בקרטריון לנכים הקשים הסיעודיים שר"מ (יש 3 דרגות בסך הכול 50% 105% 175%)אין הבדלים גדולים בניהם ,וכולם זקוקים להשגחה ועזרה ברוב שעות היממה ולכן כולם כנכים קשים שעלותה בכסף ברוב שעות היממה זהה לכולם. מה עשו אותם אלה שטענו ללא שום מעמד חוקי כי הם נציגי הנכים כולם? הם סדרו הטבה של 4550 שח לקבוצות הסיעוד 105" 175% ושאר הנכים יקבלו רק 4000 שח.. תוך רמיסת זכויותהם של הנכים הקשים הסיעודים ברוב התפקודים ואוהזקוקים להשגחה מתמדת 50%. שכאמור יש להם אותה עלות עבור העזרה שהם צריכים כמו נכי 105" שר"מ ו 175% שלמרות שלהם אחוזי סיעוד שונים שנהם מקבלים אותה תוסת 4500 שח ואילו נכי שרמ" 50% יקבלו רק 4000 שח כמו שאר הבכים שאינם אפילו סעודיים.- שערוריה חטאם גדול עוד יותר משום שיצרו אנרכיה במבנה הקצבאות וערבבו קריטריון סעודי לתוך אובדן כושר עבודה(קצבת נכות כללית) דבר שאים לא שום קשר לאוסדן כושר עבודה. כול זאת במטרת רמיסת זכויות הנכים הקשים האחרים כמו גם נכים קשים 90% ומעלה.
שערויית מכירת הנכים12:44 04.10.17
גם התעלמו מנכים קשים 90% רפואית וגם מנכים סעודיים 50% שר:מ אלה הבודדים שהיו בלילה חלקם הסתלקו ולא רצו חלק בשערוריה, נשאר מי שקיבל מה שדחפו לו או לשאר הנכים הגזולים. וחמור מכך העלימו את התחייבות ראש הממשלה ופרופ שמחון כי הנכים הקשים בעלי נכות רפואית 90% ומעלה יקבלו 4000 שח החל מחודש ינואר.- וזה הועלם עי שני נכים ב2 בלילה ביום כיפור ,ללא ידיעת כול הסכמת הנכים. בכלל מי שקורא לעצמו "נציג הנכים" מייצג את עצמו בלבד ודאג בעיקר לישבנו לפי התוצאות – אין מעמד או תוקף חוקי – גם "הנציגים מטעם עצמם" מודים שלא נחתם דבר