שנה וחצי אחרי שמשלחת של יהודים מדרום אפריקה הביעה התנצלות בפני פלסטינים על מחיקת הכפר לוביה (שנהרס ב-48), באמצעות שתילת עצים שתרמו לקק"ל, יתקיים ביום שישי הקרוב אירוע התנצלות נוסף – הפעם על חורבות הכפר הפלסטיני בית נתיף.
הכומר בסטיאן יאן אדר (Bastiaan Jan Ader) הציל במהלך השואה מספר רב של יהודים בהולנד, חלקם עדין חיים וגרים בישראל. לקראת סוף המלחמה, ב-20 בנובמבר 1944 הוא נורה למוות בשל פעילותו זו על ידי המשטר הנאצי. הכומר אדר הוכר כחסיד אומות עולם על ידי 'יד ושם' בשנת 1967. במסגרת ההכרה בהיותו חסיד אומות עולם, הקרן הקיימת לישראל שתלה יער בן 1,100 עצים על שמו. זוגתו של הכומר, יוהנה אדריאנה ובניו הוזמנו לטקס חנוכת היער על שמו של אדר. היער ניטע על אדמות הכפר בית נתיף הממוקם סמוך לבית שמש.
בית נתיף נכבש באוקטובר 1948 וכל תושביו גורשו. עד אז חיו בו כ-2,500 אישה ואיש, אשר התקיימו מחקלאות ומגידול בעלי חיים. בכפר היו בית-ספר יסודי, מסגד ובית קברות. מדינת ישראל הרסה את הכפר עד היסוד וממשיכה למנוע את שיבת תושביו החיים כיום כפליטים, רובם במחנות פליטים בבית לחם ובגדה המערבית. קיבוץ נתיב הל"ה נבנה ב-1949 על אדמות הכפר. המושבים אביעזר ונווה מיכאל נבנו על אדמות הכפר ב-1958.

הכפר בית נתיף לאחר שנכבש (ויקיפדיה)
אריק אדר, בנו של חסיד אומות העולם, הגיע לראות את אותו יער כשזה רק נשתל וכבר אז התעוררו אצלו שאלות לגבי הטרסות והשרידים של המבנים שנראים בשטח, מתחת ומסביב לעצים. לפני יותר מעשור פנה אדר לקק"ל בשאלה מה היה מתחת ליער שנשתל על שם אביו. בקק"ל השיבו כי אין להם מושג אם היה משהו במקום לפני כן. אדר הבן המשיך בחקירה וגילה כי מתחת ובסמוך ליער על שם אביו, איש ששילם בחייו על מנת להציל אנשים מרדיפה ומוות, נמצא הכפר בית נתיף.
ביום שישי, 18 בנובמבר 2016, תקיים עמותת זוכרות יחד עם אריק אדר סיור בין שרידי הכפר ההרוס בית נתיף. במהלך הסיור יתקיים טקס התנצלות בו יביע אריק אדר הכרה בעוול שנעשה לפלסטינים שגורשו מהכפר ומחאה על השימוש שעשתה ועושה קק"ל בשמו של אביו במטרה למחוק את זכרו וקיומו של כפרם. הסיור יתקיים בין השעות 11:00-13:00 בעברית וערבית (תרגום סימולטני לאנגלית). הציבור הרחב מוזמן. הסעה תצא מתל אביב בשעה 9:30 – להרשמה tours@zochrot.org. פרטים נוספים בדף האירוע בפייסבוק.
יומיים אחרי האירוע, ביום ראשון, 20.11.2016, יום השנה לרצח הכומר אדר (20.11.1944) יתקיים אירוע שתילת 1,100 עצי זית, תרומתו של אריק אדר כולל טקס לזכרו של הכומר אדר בכפר פרעתה, ליד קלקיליה.
האירוע הוא שיתוף פעולה בין אריק אדר, "קמפיין עץ הזית" (Olive Tree Campaign) ועמותת "נטע עץ זית "ההולנדית (Plant an Olive Tree).
- לפני כשנה וחצי, הגיעה לישראל משלחת המייצגת 200 יהודים מדרום אפריקה, להתנצל בפני עקורי הכפר הפלסטיני לוביה, על חלקם בהקמת היער. מדבריה של אחת המשתתפות במשלחת היהודית בטקס ההתנצלות: "זה היער שאנחנו נטענו. בין אם אנחנו אוהבים זאת או לא. בין אם ידענו או לא. הכסף שתרמנו לקק"ל קנה את הזרעים שגדלו לעצים האלו, שמכסים את בתיכם, בארותיכם והמקומות הקדושים שלכם."
הוספת תגובה לכתבה