בשנים האחרונות עלו מקרים רבים שבהם תועדה אלימות שוטרים נגד אזרחים, שהסתיימה בחבלות חמורות ואף במוות, אך מח”ש סגרה רבים מהתיקים מחוסר עניין לציבור או היעדר ראיות. האם הנתונים האמיתיים על אלימות שוטרים מוסתרים מעיני הציבור? מחר, יום שני, ה-30.5.16, תדון ועדת השקיפות של הכנסת באלימות משטרתית וטיוחה.
הנושא עלה לשיח הציבורי בתחילת השנה שעברה, כאשר בימים הראשונים של חודש אפריל 2015 התפרסם סרטון ממצלמות אבטחה שבו תועדו שני שוטרים מכים את דמאס פיקדה, חייל אתיופי שהיה בדרכו הביתה מהבסיס, ללא כל התגרות מצידו. בסרטון נראה אחד השוטרים מתנפל על החייל, מכה אותו נמרצות ואז עוצר אותו ללא כל סיבה נראית לעין. הסרטון הצית את מחאת בני הקהילה האתיופית, שכבר באותו שבוע יצאו לרחובות ירושלים ותל אביב בהמוניהם למחות כנגד האלימות המשטרתית, שמופנית פעמים רבות כלפי הקבוצות המוחלשות בחברה בכלל וכנגד בני העדה האתיופית בפרט. המחאה כמובן הושתקה זמן לא רב לאחר מכן ולוותה גם היא, למרבה האבסורד, באלימות משטרתית קשה כלפי המפגינים.
לאחר פרסום הסרטון הושעה אחד השוטרים המכים מתפקידו וזמן קצר לאחר מכן התקיים לו שימוע, בו הוא פוטר מתפקידו לאלתר. זמן קצר לאחר מכן נפתחה חקירה של מח"ש כנגד השוטר המכה, בכדי לברר האם היה למעשה אופי פלילי. בסופה הודיע היועץ המשפטי לממשלה כי התנהגותו של השוטר המכה הייתה ללא דופי וללא אופי פלילי. לפי ההודעה שיצאה לתקשורת, ושעומדת בניגוד ברור לנראה בסרטון, דמאס היכה את השוטר ראשון. חבריו של השוטר יצאו בתחילת השנה בפנייה למפכ"ל לפיה עליו להחזיר את השוטר המכה לתפקידו. תיקו נסגר לאלתר בטענה של "חוסר עניין לציבור".
לאחר ששמע את החלטת היועץ, הגיב אחיו של דמאס: "לא הגיוני שהיועץ המשפטי לממשלה מחליט החלטה שלפיה לא היה ולא נברא. רואים הכול בסרטון. אין לנו אמון במערכת המשפט, זה לא יגמר ככה. ההחלטה הזאת רק תבעיר את השטח ותגרום לכולם לצאת שוב לרחובות".
בימים האחרונים חודש הדיון הציבורי בדבר האלימות המשטרתית כאשר התפרסם סרטון נוסף, גם הוא מתועד על ידי מצלמות אבטחה, בו נראה מייסם אבו אלקיאען, צעיר ערבי-ישראלי, עובד בסופר "יודה" בתל אביב, יוצא לרחוב בכדי לזרוק את הזבל באמצע יום העבודה. בסרטון ניגשים אליו שוטרי מג"ב בלבוש אזרחי שמבקשים ממנו להזדהות. כשהוא מבקש מהם שיציגו בפניו את תעודות השוטרים שלהם מתחילים אלה להכות אותו באכזריות, ללא כל התגרות מצידו וללא כל סיבה נראית לעין.
אך המקרים האלה לא עומדים לבדם. מדו"ח שפרסמה מח"ש (המחלקה לחקירות שוטרים) בחודש פברואר השנה עולה שרוב הבדיקות והחשדות כנגד שוטרים על שימוש בכוח מופרז כלפי אזרחים נסגרו ללא חשד לפלילים, בדרך כלל בתירוצים של "חוסר עניין לציבור" או "היעדר ראיות", כמו במקרים של דמאס, אבו אלקיאען, יוסף סלמסה וצעירים נוספים. מתוך 640 חקירות פליליות בשנה שעברה, רק 30% הגיעו לכדי העמדה לדין פלילי או משמעתי.
כמו במקרה של החייל בחברון, שתועד יורה במחבל מנוטרל על ידי פעיל 'בצלם' בשטחים, מייסם אבו אלקיאען מסופר "יודה", דמאס פיקדה ויוסף סלמסה, השאלה המדאיגה היא מה היה קורה אלמלא היו מצלמות באזור בזמן המקרה, וכמה מקרים כאלה של אלימות משטרתית וצבאית מטויחים מדי יום.
הוספת תגובה לכתבה