דגל גאווה ענק ושיחה ברוסית בחלל אחד, נשמע לכן/ם הזוי? אתמול שני אלה התקיימו במרכז הגאה בו נפתח אירוע העשור לפרוייקט הגאה דובר הרוסית.
אמש נפתח במרכז הגאה בתל אביב אירוע העשור לפרוייקט הגאה דובר הרוסית. האירוע נפתח בתערוכת תמונות של הצלמת נטשה קופרמן "עוברות ושוות". התערוכה, שהוצגה במקור בסוף 2014, מציגה מספר נשים, דוברות רוסית, "שיש להן נגיעה באורח החיים החד מיני: יש ביניהן שמנהלות חיים מערכות יחסים לסביות מלאות, יש כאלה שטועמות ומתנסות ויש כאלה שרק חושבות על זה בינן לבין עצמן ולא פועלות, מסיבות שונות". נטשה קופרמן מתארת את עצמה כ"עולה מברית המועצות, צלמת, לסבית" ומספרת שלאורך חייה היא נתקלת לא מעט בתגובות "שונות ומשונות" לצורת החיים שלה, כאישה לסבית שחיה בזוגיות עם אישה אחרת. למעשה הרעיון לתערוכה נולד מתוך חוויותיה האישיות, "מטבע הדברים, העניין מעסיק אותי מאוד, ומתוקף אותה התעסקות נולדה התערוכה הזאת".

תמונות מתוך התערוכה "עוברות ושוות"
הנשים המוצגות בתערוכה מצולמות בעירום ואת הבחירה בכך מסבירה נטשה, " אחת הטענות החזקות המושמעות נגד העולם ההומוסקסואלי – במיוחד נגד מצעדי הגאווה – היא שהעולם הזה הוא מוחצן וצעקני ומוגזם. לכן אני מראה כאן את הנשים בעירום, חשופות וחפות מנוצות, צבעים זרחניים ונצנצים. כי שוב, בשורה התחתונה, "אנחנו" לא שונים מאחרים".

מתוך דף הפייסבוק של האירוע
בנוסף לתערוכה התקיים פאנל תחת הכותרת "גבריט פה רוסקי – יותר מלדבר רוסית", בו לקחו חלק שבע נשים ובניהן ח"כ קסניה סבטלובה. בפאנל סקרו הנשים, כולן דוברות רוסית, את פעילות הפרוייקט הגאה דובר הרוסית בעשור האחרון, את חשיבותו ומקומו בחיהן וגם התייחסו לאתגרים העומדים מול להט"ב דוברי ודוברות רוסית, הן בתוך הקהילה הגאה והן בחברה הכללית.
בפאנל בלטה במיוחד אלכסנדרה לופאטה, פעילה להט"בית שעלתה בתקופה האחרונה מאוקראינה. לופאטה התייחסה בדבריה הן למצב הלהט"בים ברוסיה כיום והן למצב הלהט"בים באוקראינה, שלדבריה הוא מעט טוב יותר, אך רחוק מלהיות מזהיר. בנוסף לכך התייחסה גם לעלייה היחסית במספר העולים הן מרוסיה והן מאוקראינה בשנים האחרונות. מבחינה סטטיסטית כמחצית מאותם עולים ועולות הם להט"בים אשר בחלקם בוחרים לעזוב את ארצות מוצאם, רוויות הלהט"בקופוביה בתקווה למצוא מפלט בארץ.

אלכסנדרה לופאטה בפאנל
ח"כ קסניה סבטלובה אומנם לא שייכת לקהילה הגאה, אך ידועה כתומכת שלה בכלל וכתומכת הקהילה הגאה דוברת הרוסית בפרט. בדבריה חלקה הח"כית כי פעמים רבות גם חלקים בזהותה נראים לסביבה מוזרים מעט. סבטלובה מלבד היותה דוברת רוסית, היא גם אישה, שמחזיקה בדעות שמאל, בעלת ידע נרחב בתחומים שונים הקשורים למזרח התיכון ואף דוברת ערבית שוטפת. השילובים השונים בדמותה לא תואמים את הסטריאוטיפ הרווח בחברה בישראל של אישה ובטח של דוברת רוסית, כשם שמאפיינים רבים בשאר משתתפות הפאנל שוברים סטריאוטיפים.

ח"כ קסניה סבטלובה בפאנל
באופן כללי ניתן היה לומר שהאירוע כולו הוא ניפוץ סטריאוטיפ אחד גדול. העובדה שבחדר אחד מונף דגל גאווה וגם נשמע דיבור בשפה הרוסית היא אינה מובנת מאליה בשום צורה, הן לנוכח המציאות הלהט"בקופובית ברבות מארצות בריה"מ לשעבר והן בשל העובדה כי גם בקהילה הגאה בארץ סבלו דוברי ודוברות הרוסית לעיתים מגזענות ומסיבות מגוונות נדחקו לשולי הקהילה.

משתתפות הפאנל
גם הערב (14/01/16) ניתן יהיה לצפות בתערוכה ולאחר מכן יתקיים במרכז הגאה מופע מיוחד לרגל האירוע ולאחריו מסיבה.
הוספת תגובה לכתבה