המוקד להגנת הפרט בעתירה לבג"ץ: תנאי הכליאה באגף החקירות שבכלא שקמה מחפירים ואינם עומדים בסטנדרטים הקבועים בדין הישראלי או הבינלאומי.
המוקד להגנת הפרט גבה בשנים 2013-2014 כמאה תצהירים מפלסטינים תושבי השטחים הכבושים, שנעצרו והועברו לאגף הנחקרים בכלא שקמה באשקלון. מעדויות המתלוננים עולה כי העצורים במתקן הוחזקו בתנאים קשים כגון תאים מזוהמים ללא אור שמש או אוורור סביר, מניעת מקלחות או קבלת בגדים להחלפה, ומזון דל ובאיכות ירודה. עוד מלמדות העדויות על תחושת הייאוש ואף אובדנות, שחשו חלק מהעצורים.
על רקע זה, פנה המוקד להגנת הפרט אל מפקד בית הסוהר שקמה בדרישה לפעול לתיקון הליקויים שנחשפו ולשיפוצו של המתקן. חרף פניות חוזרות ונשנות של המוקד, לא התקבלה כל תגובה ממנהלת הכלא במשך חודשים ארוכים.
בהיעדר מענה, עתר המוקד לבג"ץ, להורות לשב"ס לשפר את תנאי הכליאה של העצורים באגף ולהעביר את המוחזקים בו למתקן כליאה חלופי ראוי, עד אשר יתוקנו הליקויים. בעתירה, הדגיש המוקד את עיקרון היסוד, המקובל במשפט הישראלי והבינלאומי כאחד, לפיו זכויות האדם של העצור שמורות לו גם בעת מעצרו. בנוסף, באמנת ג'נבה הרביעית המעגנת את זכויותיהם של עצורים, נקבע כי מקום המעצר צריך לאפשר תנאים בסיסיים לשמירה על כבודם ובריאותם של העצורים. אולם, כפי שהראה המוקד, תנאי הכליאה באגף נחקרי השב"כ בכלא שקמה לא עומדים אף בסטנדרט הנדרש בדין הישראלי, שהוא נמוך מהרף הבינלאומי הדרוש כדי להימנע מענישה אכזרית ובלתי אנושית.
צפו בערב "יושבי חושך", עם הרצאות בנושא כליאה בישראל:
הוספת תגובה לכתבה