ידיעה כתובה |

: המוקד להגנת הפרט נגד תנאי הכליאה בכלא שקמה

חברה נכתב על ידי

המוקד להגנת הפרט בעתירה לבג"ץ: תנאי הכליאה באגף החקירות שבכלא שקמה מחפירים ואינם עומדים בסטנדרטים הקבועים בדין הישראלי או הבינלאומי.

המוקד להגנת הפרט גבה בשנים 2013-2014 כמאה תצהירים מפלסטינים תושבי השטחים הכבושים, שנעצרו והועברו לאגף הנחקרים בכלא שקמה באשקלון. מעדויות המתלוננים עולה כי העצורים במתקן הוחזקו בתנאים קשים כגון תאים מזוהמים ללא אור שמש או אוורור סביר, מניעת מקלחות או קבלת בגדים להחלפה, ומזון דל ובאיכות ירודה. עוד מלמדות העדויות על תחושת הייאוש ואף אובדנות, שחשו חלק מהעצורים.

על רקע זה, פנה המוקד להגנת הפרט אל מפקד בית הסוהר שקמה בדרישה לפעול לתיקון הליקויים שנחשפו ולשיפוצו של המתקן. חרף פניות חוזרות ונשנות של המוקד, לא התקבלה כל תגובה ממנהלת הכלא במשך חודשים ארוכים.

בהיעדר מענה, עתר המוקד לבג"ץ, להורות לשב"ס לשפר את תנאי הכליאה של העצורים באגף ולהעביר את המוחזקים בו למתקן כליאה חלופי ראוי, עד אשר יתוקנו הליקויים. בעתירה, הדגיש המוקד את עיקרון היסוד, המקובל במשפט הישראלי והבינלאומי כאחד, לפיו זכויות האדם של העצור שמורות לו גם בעת מעצרו. בנוסף, באמנת ג'נבה הרביעית המעגנת את זכויותיהם של עצורים, נקבע כי מקום המעצר צריך לאפשר תנאים בסיסיים לשמירה על כבודם ובריאותם של העצורים. אולם, כפי שהראה המוקד, תנאי הכליאה באגף נחקרי השב"כ בכלא שקמה לא עומדים אף בסטנדרט הנדרש בדין הישראלי, שהוא נמוך מהרף הבינלאומי הדרוש כדי להימנע מענישה אכזרית ובלתי אנושית.

צפו בערב "יושבי חושך", עם הרצאות בנושא כליאה בישראל:

יושבי חושך – ערב על כליאה (לדף הכתבה »)

20 אלף אסירים כלואים בישראל. כליאה הפכה בשנים האחרונות לדרך "נורמלית״ שבאמצעותה המדינה מתמודדת עם שולי החברה, ובכל זאת, זה אחד הנושאים הכי פחות מדוברים בשדה החברתי. בין בעיות הדיור לגזענות, בין המאבק בעוני למאבק התרבותי, האסירים נותרים חסרי קול, רחוק מהעין ורחוק מהשיח. במסגרת הקמפיין "כליאה זה לא פיתרון" נערך בבית העיר בתל אביב ערב ביזמת קפה גיברלטר ואתר העוקץ, בנושא כליאה. בכנס דיברו אתי רחמים, קרימינולוגית שיקומית, מנהלת פורום צדק מאחה, על הליכי ״צדק מאחה״ כחלופה לשיטת הכליאה. אדר׳ מיכאל יעקובסון, בלוג ״חלון אחורי״, על תכנון בית הסוהר החדש לנשים בישראל. חיים ויצמן, קבלן פיגומים, אסיר משוחרר, מה צריך אסיר לעשות כדי לזכות בשיקום בין כותלי הכלא ומחוצה להם?. אנטון קוצ׳ר, מוזיקאי, ״קרימינל פרוג׳קט״, ״דולי בנד״, על ז׳אנר שירי בתי הכלא בברית המועצות לשעבר. אופיר טובול, עורך קפה גיברלטר, יוזם הקמפיין ״כליאה זה לא פיתרון״, לחשוב מחדש על שיטת הכליאה.
הופק ע"י: | עלה ב: 18/01/2015

  כתבות ווידאו שחבל לפספס