ידיעה כתובה |

: פסטיבל קולנוע דרום ה-14

תרבות נכתב על ידי

פסטיבל קולנוע דרום ה-14 יפתח היום  7 ביוני, בהקרנת טרום בכורה לסרט הדוקומנטרי "פה ולא שם" של הבמאית דנאי אילון. הסרט חושף דיוקן אינטימי של משפחתה של הבמאית במהלך שלוש שנים, ולצדה תמונה כואבת של ירושלים וישראל כיום. הבמאית, בתו של הסופר עמוס אילון, מחליטה לחזור להתגורר בירושלים, בניגוד לבקשתו האחרונה של אביה לפני מותו. באמצעות עדשת מצלמתה היא מקריינת את חווית ילדיה ובעלה, וחושפת באומץ את המורכבות של החיים בירושלים, ואת האתגר של משפחה אחת למצוא שם "בית".

פסטיבל קולנוע דרום בוחר השנה לפתוח את הפסטיבל עם סרט תיעודי אישי נוקב שבו ירושלים הופכת למראה צלולה למציאות הישראלית הטעונה, ובמרכזו ילדים ישראלים ופלסטינים המבקשים למצוא חיים משותפים בניגוד לכל הסיכויים. סרט זה הוא החלק השלישי בטרילוגיה האישית של דנאי אילון זוכת פסטיבלי הקולנוע של טרייבקה וסן דאנס.

בפסטיבל יוקרנו גם שני סרטים עלילתיים חדשים באורך מלא:
הקרנה טרום בכורה חגיגית, היישר מפסטיבל קאן, תתקיים ל"היורד למעלה" סרטו הראשון באורך מלא של אלעד קידן, בכיכובם של איתי טיראן ואורי קלאוזנר. הסרט מספר אודות בחור צעיר היורד מהכרמל ברגל, כדי לעלות על אונייה ולברוח מכל מה שהוא אוהב ומתעב. במקביל, גבר קשה-יום מהעיר התחתית יוצא למסע סיזיפי במעלה ההר, בעקבות עגיל שאבד לאשתו. אחד עולה, השני יורד. ולמרות שהם עשויים להתנגש, תמיד קיימת האפשרות שהם יעברו האחד דרך השני.
הסרט שינעל את הפסטיבל הוא "הקפות" בבימויה של לי גילת, ובכיכובם של ליאור אשכנזי, אסי לוי, יעקב כהן, אורי גבריאל והילד אגם אוזלבו. גיבור הסרט הוא אהרון ניניו בן השלוש עשרה, בן יחיד להורים שלא מצליחים להביא ילד נוסף לעולם, הזוכה בכבוד הגדול של נשיאת ספר התורה הגדול ברחבי השכונה בשמחת תורה. הבחירה באהרון מעירה מתח של שנים בין הוריו, והרגע המשמח הופך למאבק מסכן חיים של ילד שיעשה הכל כדי לגרום להוריו להפסיק להשתמש בו כשליח.

צילום מסך מתוך אתר הפסטיבל

צילום מסך מתוך אתר הפסטיבל

פסטיבל קולנוע דרום יקיים מחווה למשה מזרחי, מהיוצרים החשובים בקולנוע הישראלי, שהיה גם לבמאי היחיד שזכה באוסקר, עם סרטו עטור השבחים "כל החיים לפניו". במסגרת הטרום בכורות יוקרן סרטו הגנוז של מזרחי "אורח בעונה מתה", שהוקרן פעם אחת בלבד, במסגרת התחרות הרשמית בפסטיבל ברלין 1970, ומעולם לא הוקרן בישראל. לקראת ההקרנה פסטיבל קולנוע דרום
יפיק עותק דיגיטלי ויעשה רסטורציה לסרט המופת של מזרחי.

עוד מסרטיו של מזרחי שיוקרנו בפסטיבל: "כל החיים לפניו", "הבית ברחוב שלוש", "אני אוהב אותך רוזה", "חרוזים לסופי", סרט מ- 1971 עם מיטב כוכבי הקולנוע הצרפתי, ו"אהבה גנובה" משנת 1987 בכיכובו של טום הנקס שהיה אז בראשית דרכו הקולנועית.

התכנית הבינלאומית של הפסטיבל תארח כמה מהקולות הייחודיים בקולנוע העולמי. האורח המרכזי בפסטיבל יהיה יוצר הקולנוע הרוסי סרגיי לוזניצה, שזכה בפרסים רבים, וששלושת סרטיו האחרונים הוקרנו בפסטיבל קאן. לוזניצה נחשב לקולנוען פוליטי, שביקר רבות את המשטר הרוסי, ובין הסרטים שיוקרנו בפסטיבל: 'מאידאן', 'בתוך הערפל', 'מצור' ו- 'האושר שלי', סרטו העלילתי הראשון.

עוד יתארחו בפסטיבל: קארים איינוז, ברזילאי ממוצא אלג'ראי, שיוצר סרטי מסע יצריים שמוטיב המוזיקה וטראנס הריקוד עומדים בליבם של מערכות יחסים של כאב ותשוקה; עלי קארמייב, שחקן אוזבקי, במאי קולנוע, תסריטאי ומפיק סרטים שיצר מעל 30 סרטים תיעודיים, ומעל 20 סרטים עלילתיים שנעים בין מלודרמות סוחטות דמעות לדימויים וויזואלים עשירים; סנדרה קוגוט מהיוצרים הבולטים של האמנות הויזואלית בקולנוע הברזילאי, ופיה מאראיס, במאית גרמנית צעירה, המייצגת את הדור הצעיר של הקולנוע הבינלאומי, ועוסקת בסרטיה בתאים משפחתיים לא מתפקדים. הגעתה של מאראיס הינה במסגרת שיתוף הפעולה עם מכון גטה לציון 50 שנה לכינון היחסים בין ישראל לגרמניה.

פסטיבל קולנוע דרום העמיד מאז היווסדו את תכנית סרטי הגמר של מכללת ספיר במרכז הפסטיבל. תחרות סרטי הסטודנטים היא הלב הפועם של הפסטיבל והיא מגלמת את תפיסת בית הספר לקולנוע של ספיר ליצור קולנוע שמבטא את הקולות החד פעמיים באומץ וללא מורא של הדור החדש בקולנוע הישראלי.

סרטי הבוגרים, 23 בסך הכל, מבטאים גם השנה ז'אנרים מגוונים: בפסטיבל יוקרנו 4 סרטי אנימציה, 3 סרטים תיעודיים, 8 סרטים עלילתיים, 6 פיילוטים טלוויזיוניים ושני סרטי וידאו דאנס. סרטי הבוגרים הם תוצר מובהק של שיתוף פעולה בין המסלולים השונים: בוגרי מסלול פסקול כותבים מוזיקה ומעצבים את הפסקול של סרטי הקולנוע, הטלוויזיה והאנימציה, תלמידי התסריטאות עובדים בשיתוף פעולה עם מסלולי ההפקה, ולעיתים קיימים גם שיתופי פעולה בין תלמידי האנימציה לסרטי הקולנוע והטלוויזיה.

עוד בפסטיבל: תכנית אוצרות דרום הכוללת סרטים תיעודיים עם התבוננות מעמיקה וביקורתית. בתכנית השנה הסרטים "שם.אב" של מיטל אבוקסיס, בוגרת בית הספר; "פרדס כץ אהובתי" של ערן ברק; "שיר ידידות- הפייטן דוד בוזגלו" של רפאל בלולו, ו'מניין' של אופיר ראול גרייצר

מלבד היותו של פסטיבל קולנוע דרום במה מרכזית ליצירת קולנוע עכשווי, הוא נותן גם ביטוי ליצירה מקומית: מופעים מיוחדים המשלבים בין מוזיקה, תיאטרון ואמנות, שנוצרו עם ידי קבוצות מקומיות יועלו בפסטיבל. במהלך הפסטיבל יוקרנו עבודות שנוצרו מתוך שיתוף פעולה קולנועי אקדמי של תלמידי התואר השני בספיר בסדנת סרטי מסע במדבר ובפראג, לבין תלמידי בית הספר לקולנוע בפראג שבין בוגריו אמיר קוסטריצה, מילוש פורמן ואנשייקה הולנד.

לדברי הגר סעד שלום, מנהלת פסטיבל קולנוע דרום: "פסטיבל דרום ממשיך זו השנה ה-14 את הקו של קולנוע מעז, חתרני ופורץ דרך בכל תכניו, הן בסרטים העליליתיים והן בסרטים הדוקומנטריים. אנו גאים לארח בפסטיבל יוצרים חדשים שזהו סרטם הראשון, ולתת להם הזדמנות לחשוף את סרטם. בשנה שעברה הוצגו במסגרת הפסטיבל "גט", "אפס ביחסי אנוש" ו"בן זקן" שהוצגו בטרום בכורה אצלנו, והיו לסרטים המדוברים של השנה, ואני מאמינה שגם השנה, הסרטים שיוקרנו אצלנו, יקצרו הצלחה".

פסטיבל קולנוע דרום מופק זו השנה ה- 14 בעיר שדרות, ביוזמת בית הספר לאמנויות הקול והמסך במכללה האקדמית ספיר.

 
 

הוספת תגובה לכתבה

  כתבות ווידאו שחבל לפספס