ידיעה כתובה |

: פעילים שחסמו מפעל נשק לא יישפטו

מדינה נכתב על ידי

כתב אישום פלילי נגד תשע פעילים ופעילות בריטים אשר חסמו במשך יומיים מפעל המייצר מנועים למל"טים, הוסר. הפעילים ניסו למשוך תשומת לב לכך שהמפעל של "אלביט מערכות", הנמצא בבעלות חברת נשק ישראלית, מייצא נשק שמשמש את ישראל להפצצת עזה. כך דווח על ידי של אסא ויסטנלי באתר התקשורת העצמאית "האינתיפאדה האלקטרונית" ("The Electronic Intifada").

ב-5.8.2014, במהלך "צוק איתן", התשעה, פעילים ב- "London Palestine Action", נעלו את השער הראשי של המפעל ושילשלו מגג המפעל באנר הקורא לאנגליה להפסיק לספק נשק לישראל. הם התבצרו על גג המפעל והצהירו שיש להם אספקה מספקת להישאר שם למשך שבוע שלם. בשיא "צוק איתן" בו נהרגו אזרחים רבים ברצועת עזה, מטרת המפגינים היתה למשוך תשומת לב לשותפות בריטניה למהלכי ישראל בעזה דרך סחר בנשק של בריטניה עם ישראל.

צילום מסך מתוך האתר "The Electronic Intifada"

צילום מסך מתוך האתר "The Electronic Intifada"

ביומיים שהתבצרו על הגג, הצליעחו הפעילים להפסיק כמעט לגמרי את פעילות המפעל. מההצהרה של דוד כליף, מנכ"ל החברה, למשטרה, עולה כי העלויות הישירות לחברה, שנגרמו בשל כך שהעובדים היו צריכים להישלח הביתה למשך המחאה, הסתכמו בבין 15,000$ ו-16,500$ והנזק הכלכלי שנגרם בשל הפסקת הייצור הוערך על ידו בכמעט 280,000$ נוספים.

נגד המפגינים הוגש כתב אישום, בטענה ש"מנעו פעולה חוקית". טענת הנגד של הפעילים הייתה שייצור נשק שמשמש לפשעי מלחמה אינו חוקי ולכן הפעילות השוטפת של המפעל אינה חוקית. הקבוצה טענה בדיונים והצהרות לפני משפט שהם פעלו "כדי למנוע את המוות, פציעה בלתי נמנעת וסבלם של אזרחים הפלסטיניים בעזה".

הצוות המשפטי של הפעילים ביקש מהחברה לחשוף מסמכים הנוגעים לרישיונות יצוא ולבדיקות ממשלתיות המראות כי חלקים שיוצרו במפעל לא משמשים את ישראל בהתקפותיה על רצועת עזה.

כתב האישום הוסר לאחרונה, זמן קצר לפני הדיון במקרה, לאחר שמנהלי החברה החליטו באופן מסתורי לחזור בהם מהתחייבויות קודמות להעיד נגד הפעילים. לדברי אווה ג'סיוויקס, אחת הפעילות השותפות בחסימת המפעל, "הראיות המכריעות ביותר, אנו חשים, הן שהם בטלו את כתבי האישום." כלומר, הם העדיפו לתת לפעילים לצאת מזה ולא לתת לאמת לצאת בבית משפט.

Flickr_-_Israel_Defense_Forces_-_Ground_Forces_Combined_Corps_Exercise,_Feb_2010

מזל"ט, צולם על ידי מיכאל שבדרון, יחידת ההסרטה, דובר צה"ל

ההחלטה שלא להעמיד את הפעילים לדין, משאירה הרבה שאלות באוויר באשר לחלקם של אלביט מערכות בייצוא נשק לישראל לשימוש בעזה. אולם החלטה זו גם פותחת פתח לפעילויות בלתי אלימות נוספות כנגד המפעל. כפי שאמר אחד המפגינים, אדי מורמק, ל"אינתיפאדה אלקטרונית", ביטל כתב האישום מהווה "אור ירוק לפעולה נוספת" נגד המפעל.

ג'סיקה נירו, אחת הפעילו, אמרה בהודעה לתקשורת שבקבוצה היו רגשות מעורבים לגבי ביטול כתב האישום: "אלביט וממשלת בריטניה פעלו מתוך פחד שיועמדו לדין על חלקם בפשעי המלחמה הישראליים." לדבריה, "מזל"טים של אלביט מילאו תפקיד מפתח בהרג של יותר מ-2,200 פלסטיניים בעזה בקיץ שעבר. מה מונע מממשלת בריטניה להטיל אמברגו צבאי דו-כיווני על ישראל ולהטיל עליה את האחריות על פשעיה נגד האנושות?"

בהצהרתו, של דוד כליף, מנכ"ל החברה, אישר ש"אלביט מערכות" היא חברה בבעלות ישראלית, ושהיא מייצרת מנועי מזל"ט וכתב גם "אנחנו חברה לגיטימית המספקות המנועים בכל רחבי העולם, אבל לא לישראל, לשימוש בישראל. "

לדברי אווה ג'סיוויקס, מדובר ב"משחק סמנטי" שנועד לטשטש התמיכה החומרית של החברה בפשעי מלחמה ישראליים.

לקריאת הכתבה המלאה באנגלית

 
 

הוספת תגובה לכתבה

  כתבות ווידאו שחבל לפספס