לאחרונה התקיימה ועדת האמת הראשונה בישראל. פליטים ועקורים פלסטינים, לוחמי תש"ח ועדים מומחים העידו בפני חברי הוועדה ונשאלו שאלות. מהעדויות עלו סיפורי זוועה, סופר על רצח של 60-70 איש באחד הכפרים שתושביו לא הסכימו לברוח ועל אונס ורצח של נערה על ידי אחד המתנדבים שהגיע לעזור לכוחות הישראלים. העדים סיפרו על פקודות לגרש ולפנות כפרים שלמים, על הדרך בה הבריחו את התושבים על ידי איומים וירי ועל כך שהייתה מעט מאוד התנגדות, אם בכלל מצד הערבים בנגב, שלא היו מאומנים ומאורגנים ללחימה.
החלק הפומבי של ועדת האמת של עמותת זוכרות התקיים ב-10 בדצמבר 2014, יום זכויות האדם הבינלאומי, בבאר שבע, ביר אלסבע. הוועדה הוקמה כדי לקדם קבלת אחריות של החברה הישראלית על חלקה באירועי הנכבה הפלסטינית בשנים 1948-1960 בנגב ובדרום, ולחשוף את נסיבות גירושם ועקירתם של רבבות מתושבי האזור ממקומות מגוריהם ומארצם, ומניעת שיבתם. ועדת האמת כללה חברי ועדה ישראלים ופלסטינים מהחברה האזרחית. הועדה ראיינה במהלך מספר מפגשים, עדים פלסטינים וישראלים שלקחו חלק באירועי השנים האלו ועדים מומחים. חלקם הופיעו באירוע הפומבי ובהמשך, הועדה תוציא דו"ח מסכם והמלצות לתיקון העוול שנעשה.
קיום של וועדה כזו מעלה שאלות אצל אנשים רבים. אחד העדים שאל בראיון: "למה בכלל להתעסק בנכבה? למה חשוב לעסוק באירועים שהתרחשו לפני יותר מ-60 שנה? למה לא להתמקד בלקדם שלום ופיוס?" על שאלות האלו עונה ספא אבו-רביעה, עדה מומחית וחוקרת השפעת הנכבה על החברה הבדואית-הערבית בנגב.
מקור ועדות האמת הוא בדרום אפריקה ובעקבותיהן באזורי סכסוך רבים נוספים בעולם. בדרום אפריקה נערכו וועדות אמת ופיוס ממשלתיות לסיום האפרטהייד, במטרה להגיע ללקיחת אחריות וסליחה שאיפשרו את העברת השלטון מהמיעוט הלבן אל הרוב השחור בצורה חלקה, ללא שאיפות נקם מצד השחורים ובקבלה גאה של השלטון החדש מצד הלבנים. לועדות האמת הממשלתיות בדרום אפריקה הייתה סמכות להעניק פיצויים לקורבנות האפרטהייד וחנינה לי שביצאו פשעים אידיאולוגיים והסכימו להודות באמת.
ועדת האמת שמתקיימת בישראל שואבת השראה מוועדות האמת והפיוס בדרום אפריקה, אך שונה באופן מהותי. ועדה זו היא בין הראשונות בעולם המתקיימות בעוד הקונפליקט בעיצומו. בראש ובראשונה, הוועדה מתקיימת כשעדיין קיים הכיבוש והיחסים אינם סימטריים ולכן לא ניתן לדבר על פיוס אלא רק על אמת. שוני נוסף הוא שהוועדה בישראל אינה ממשלתית ולכן אינה בעלת סמכות להעניק פיצויים או חנינה אלא רק לשמוע, לתעד, לחשוף ולהמליץ על פיצויים. ליאת רוזנברג, מנכ"לית עמותת זוכרות, מסבירה מדוע ועדת האמת באץ אינה ממשלתית אלא יוזמה של עמותה. לדבריה "לחברה אזרחית יש תפקיד מרכזי בהובלה של וועדות אמת ולא מכיוון שלדרג המדיני או לממשלות המכהנות או למוסדות הפורמאליים אין עניין אלא מכיוון שלפעמים העניין הוא מנוגד. הרעיון המרכזי של ועדת אמת היא לחשוף את האמת שפעמים רבות החברה שבמרכז מבקשת להכחיש, גם על ידי חקיקה, כמו שאנחנו רואים גם בחברה שלנו, חוק הנכבה. כך שלא מדובר בהיעדר עניין של הממשלה אלא בניסיון מאוד מאוד מובהק להסתיר את האמת הזו להתכחש לה ולא להביא אותה לידיעת הציבור."
למרות ניסיונות השלטונות למחוק את העבר, ולא לדבר עליו, לוועדת האמת הגיעו אנשים רבים שרצו לשמוע ולהבין מה קרה כאן באמת בין 1948-1960. בין השאר, הגיעו שתי כיתות של תלמידים מבתי הספר גימנסיה הרצליה בתל אביב ואג'יאל ביפו שלוקחים חלק בתוכנית יישוב סכסוכים ואף הביעו עניין רב להבין מה באמת קרה כאן ועד כמה זה שונה מהנראטיב שלומדים בשיעורי ההיסטוריה.
הוספת תגובה לכתבה