ידיעה כתובה |

: בגצ נגד הצבא: שימוש פסול לשלילת היתר עבודה

חברה נכתב על ידי

ארגון העובדים מען בעתירה לבג"צ נגד הצבא: שימוש פסול במשטר ההיתרים בגדה המערבית פוגע בהתאגדות עובדים.

במוסך צרפתי הממוקם באזור התעשייה מישור אדומים, מועסקים עשרות פלסטינים, תנאי שכרם של המוסכניקים- 17 ₪ לשעה. לפני שנה התארגנו העובדים דרך ארגון העובדים "מען", אשר מנהל עם בעלי המוסך משא ומתן על הסכם קיבוצי. אחת מדרישותיהם הראשונות הייתה, להעלות את שכרם למינימום. בעל המוסך התנה את העלאת השכר בהחתמת העובדים על ויתור התאגדותם במען וזימן את יו"ר הוועד חאתם אבו זיאדה לשימוע לפני פיטורין. משם קצרה הדרך להכרזת סכסוך עבודה על ידי מען וועד העובדים. הדברים התגלגלו לכדי פיטורי יו"ר הוועד ואף למעצר מנכ"ל מען, אסף אדיב בעת משמרת מחאה של העובדים השובתים.

היום (15-9-2014), הוגשה עתירה לבג"ץ ע"י עו"ד סמדר בן נתן ומיכל פומרנץ בשם ארגון העובדים מען וחאתם אבו זיאדה – ראש ועד העובדים במוסך – שהיתר העבודה שלו באזור התעשייה מישור אדומים נשלל במהלך סכסוך העבודה. העותרים תובעים מבית הדין הגבוה לצדק לתת צו על תנאי לביטול שלילת ההיתר, ולאפשר לעותר לשוב לעבודתו. העתירה מוגשת נגד רשויות הצבא, המנהל האזרחי ומוסך צרפתי.

עבדים פלסטינים במעלה אדומים (לדף הכתבה ») ( Available in English » )

כיצד משטרת מעלה אדומים משתפת פעולה עם המעסיקים באזור התעשייה מישור אדומים, כדי להפר את זכויותיהם של העובדים הפלסטינים. במוסך צרפתי הממוקם באזור התעשייה מישור אדומים, מועסקים עשרות פלסטינים, תנאי שכרם של המוסכניקים- 17 ₪ לשעה. לפני שנה התארגנו העובדים דרך ארגון העובדים "מען", אשר מנהל עם בעלי המוסך משא ומתן על הסכם קיבוצי. אחת מדרישותיהם הראשונות הייתה, להעלות את שכרם למינימום. בעל המוסך התנה את העלאת השכר בהחתמת העובדים על ויתור התאגדותם במען וזימן את יו"ר הוועד לשימוע לפני פיטורין. משם קצרה הדרך להכרזת סכסוך עבודה על ידי מען.  |  מאמר של "המקום הכי חם בגיהנום" על טפילת האשמות לאומניות על יו"ר ועד עובדי המוסך.
הופק ע"י: | עלה ב: 03/08/2014


עניינה של העתירה הוא שימוש פסול במשטר ההיתרים בגדה המערבית לצורך פגיעה בהתאגדות עובדים במוסך צרפתי. לטענת העותרים, מר דותן צרפתי, מבעלי חברת צרפתי, הגיש תלונת שווא במשטרה נגד העותר, בעקבות פעולתו כיו"ר ועד העובדים. הגשת התלונה ופתיחה בחקירה כנגד העותר הובילה לשלילת רישיון העבודה של העותר ע"י רשויות הצבא, ולפיטוריו הלכה למעשה ללא הליך תקין. כל מטרתה של הגשת התלונה על ידי צרפתי היא להוביל לפיטוריו של יו"ר ועד העובדים, להימנע מהכרעה של בית הדין לעבודה בעניין, ולשים קץ להתארגנות העובדים.
בג"ץ נדרש לקבוע דיון דחוף בעתירה, משום ששלילת היתר העבודה מיו"ר ועד העובדים במוסך מהווה פגיעה בלתי סבירה ובלתי מידתית בזכות העותר לפרנסה ולשמו הטוב. כמו כן היא מהווה פגיעה חמורה בחופש ההתארגנות של העותרים, והיא שולחת מסר לעובדים פלסטינים המועסקים אצל מעסיקים ישראלים, כי לא תינתן להם הגנה מפני משטר האימה המופעל כנגד התארגנות עובדים. יש לציין שחאתם אבו זיאדה עובד במפעל כבר 17 שנה, ומעולם לא הועלו נגדו בעבר האשמות בטחוניות.
כפי שמוצג בכתבה של הטלוויזיה החברתית, ברור לחלוטין כי התלונה שעל בסיסה נשלל היתר העבודה של מנהיג עובדי מוסך צרפתי הינה תלונת שווא של גורם אינטרסנטי, ששינה את גרסתו שלוש פעמים בשבוע אחד. בתחילה טען צרפתי כי זימן את אבו זיאדה לשימוע בגלל ירידה בתפקודו והיעדרויות תכופות, ורק אחרי שבוע הוא נזכר כי אבו זיאדה מהווה "סיכון בטחוני", וטענה זו התבססה על השתתפותו בהפגנה.
בתמונה: עובדי מוסך צרפתי מצביעים למען שביתה, יולי 2014. צילום: ארגון העובדים מען.

בתמונה: עובדי מוסך צרפתי מצביעים למען שביתה, יולי 2014. צילום: ארגון העובדים מען.


רקע: מוסך צרפתי הנמצא באזור התעשייה מישור אדומים – אזור C, נמצא בפיקוח של המנהל האזרחי, שכן הוא מהווה התנחלות. התאגדות העובדים במסגרת ארגון העובדים מען החלה בקיץ 2013. עד להתארגנות העובדים במען הם לא זכו לקבל תלושי שכר, רובם הועסקו בפחות משכר המינימום וללא כל זכויות סוציאליות. לאחר שהועד הנבחר וארגון העובדים הכריזו על שביתה, הסכים מוסך צרפתי ביולי 2013 לפתוח במו"מ על הסכם קיבוצי. במשך כמעט כשנה התקיימו בין הצדדים שורת פגישות שבמהלכן הוסכם על שינויים משמעותיים בתנאי התעסוקה, אך בסוף יולי האחרון, תוך שימוש באווירה שנוצרה בתקופת המלחמה על עזה, החליטו מנהלי מוסך צרפתי לפטר את מנהיג העובדים ולסלק את ארגון העובדים משטחם.

משטר ההיתרים של המנהל האזרחי מהווה מכשיר רב עוצמה לשליטה בתושבי הגדה המערבית. עובדי המפעלים באזור התעשיה בהתנחלויות ועובדים המועסקים בתוך ישראל, חייבים לעבור בדיקה בטחונית קפדנית כדי להשיג את היתר העבודה וזה מתחדש מדי 4 חודשים. כל מידע ביטחוני שמגיע לרשויות על אזרח השטחים מביא ישירות לביטול ההיתר ושלילת מקור פרנסתו. בגלל המתיחות הבטחונית הקיימת קשה מאד לבתי הדין לבחון האם המידע שהגיע אמין או מופרך, והתוצאה היא שקשה לבטל החלטה על שלילת היתר גם כאשר אין לה בסיס, והיא פוגעת בעובד תקופה ארוכה.
חופש ההתאגדות, הכולל בתוכו את זכות ההתארגנות, הוכרה בפסיקות בג"צ כזכות יסוד חוקתית, ובשנת 2007 בג"צ קבע כי דיני העבודה הנהוגים בישראל יחולו על מעסיקים ישראל בגדה המערבית כלפי עובדיהם הפלסטינים (ראו פירוט בעתירה המצורפת) וכי מחובתו של הצבא לוודא שפסיקה זו לא תיוותר אות מתה.

  כתבות ווידאו שחבל לפספס