הטיפול בפליטים ומהגרים בגבולותיה של יוון הוא נושא טעון במיוחד. לעתים קרובות עולות עדויות, לפיהן במקום לסייע למקשי המקלט המגיעים למדינה, הרשויות ביוון נוקטות במדיניות של "החזרות בלתי חוקיות", שהן למעשה גירוש קולקטיבי של מהגרים חזרה אל מעבר לגבול, ללא התחשבות בנסיבות פליטותם, כך שלמעשה נמנעת מהם האפשרות למצוא מקלט. ההחזרות הללו אסורות במפורש על פי החוק ביוון, האיחוד האירופי והמשפט הבינלאומי. ישנם מקרים בהם מבקשי מקלט הופשטו, רכושם נגנב, והם אף אוימו בנשק לפני שהוחזרו באופן בלתי-חוקי אל מעבר לגבול לטורקיה.
בימים האחרונים פירסם אמנסטי אינטרנשיונל דו"ח בשם "יוון: גבול של תקווה ופחד", המכיל ראיות חדשות לגבי הטיפול הקלוקל שמעניקות הרשויות ביוון למבקשי המקלט המגיעים לארצם, תוך הפרה בוטה של התחייבויותיה הבינלאומיות של יוון בנושא זכויות אדם. הדו"ח קורא לאיחוד האירופי להשתמש בכוחו ולהתחיל בהליכים משפטיים וסנקציות כנגד יוון בגין כשלונה בקיום התחייבויותיה.
בין ספטמבר 2012 לאפריל 2014, שוחחו פעילים מטעם "אמנסטי אינטרנשיונל" עם 148 מהגרים ופליטים על החוויות הטראומטיות שלהם מנסיונות כניסתם ליוון. כמחציתם אמרו שהם הוחזרו באופן בלתי-חוקי מיוון לטורקיה, לעיתים יותר מפעם אחת. הדו"ח מוכיח כי הפרקטיקה של החזרות בלתי-חוקיות היא שיגרתית ונפוצה. ההחזרות מתרחשות באופן קבוע לאורך הגבול היבשתי באזור אברוס בצפון-מזרח יוון, לאורכו מסיירים אלפי שוטרי משמר הגבול והוא מוגן בחלקו על ידי גדר באורך 10.5 ק"מ. אחרים הוחזרו באופן בלתי-חוקי באזור האיים לסבוס, איוס וסאמוס בים האגאי.
שתי אחיות שנמלטו מהמלחמה בסוריה תיארו לאמנסטי אינטרנשיונל את היחס אותו הן ו-40 אחרים קיבלו משוטרים יווניים לאחר שחצו את הגבול מטורקיה ליוון: הן אמרו שגברים לבושי ברדסים שחורים ומדים שחורים או כחולים כהים העלו אותם על סירות פלסטיק והשיטו אותם בנהר אברוס בחזרה לטורקיה. אחת האחיות אמרה לאמנסטי אינטרנשיונל: "המשטרה […] קיללה ודחפה אותנו, הם [הגברים בברדסים] לקחו את הכסף והדרכונים שלנו. לאחר מכן, בקבוצות, לקחו אותנו בסירות קטנות לצד הטורקי עם דבר מלבד הבגדים שלנו."
הוספת תגובה לכתבה