ידיעה כתובה |

: החלטת רה"מ – בגידה בתושבי דרום תל-אביב

חברה נכתב על ידי

אתמול בערב (3/4/2018), התקיימה מסיבת עיתונאים ב"בית אחותי" בת"א בעקבות הצהרות והחלטות ראש הממשלה בנושא הפליטים ומבקשי המקלט. מסיבת העיתונאים התקיימה בהשתתפות הנהגת כל קהילות מבקשי המקלט ומובילי ומובילות יוזמת "דרום תל-אביב נגד הגירוש", ילידי ותושבות השכונה.

למי שלא שמע על מתווה הגירוש החדש ואירועי הימים האחרונים, נסכם בקצרה: מבצע הגירוש ההמוני של מבקשי המקלט ל"מדינה שלישית" – רואנדה ואוגנדה, הוקפא לפני כשלושה שבועות. לפני יומיים, ביום שני (2.4.2018), החליט ראש הממשלה לבטלו. בהודעה על ביטול מבצע הגירוש הודיע ראש הממשלה, בנימין נתניהו, על מתווה חדש בנושא הגירוש, על פיו מתוך 38 אלף "מסתתנים" כחצי מהם "יגורשו" למדינות מערביות בטוחות דוגמת קנה ואיטליה, החצי שישאר ויקבל מעמד בישראל יפוזר ברחבי הארץ בין קיבוצים ומושבים. ובנוסף לכל זה, בכסף שמשמש את המדינה לתחזוק ותקצוב מתקני המעצר (חולות, סהרונים וכו'), תוקם מנהלה מיוחדת שתהיה אחרית על שיקום דרום ת"א.

מתןך עמוד הפייסבוק של ראש הממשלה

הכל נשמע טוב ויפה, נכון? אז זהו שלא. כמה שעות בלבד לאחר ההודעה על המתווה החדש יצא ראש הממשלה בהודעה (בעמוד הפייסבוק שלו) שהוא משעה את המתווה החדש. זאת אחרי תקיפות חוזרות ושונות על המתווה החדש מצד חברי ממשלה וכנסת מהימין ואף חלק מתושבי דרום ת"א. אתמול, ביום שלישי (3.4.2018), נפגשו בבוקר ראה"מ ושר הפנים, אריה דרעי, עם חלק מנציגי שכונות דרום ת"א בקריית הממשלה. בשעה שבה התקיימה ישיבה זו, התקיימה הפגנה של תושבי דרום ת"א נגד הגירוש בטענה שהם חלק מתושבי השכונות ועדיין אינם מוזמנים להשמיע את קולם. לאחר הישיבה הודיע ראש הממשלה על ביטול מתווה הגירוש החדש.

בהודעה על ביטול המתווה הודיע ראש הממשלה שלמרות הביטול, ההחלטה על הקמת מנהלת לשיקום שכונות דרום ת"א תשאר תקפה ו"המנהלת תתחיל את פעולתה בזמן הקרוב, בשיתוף נציגי השכונות בדרום תל אביב". כך נכתב בעמוד הפייסבוק שלו.

מסיבת העיתונאים שהתקיימה בבית אחותי הייתה בסימן סולידריות עם מבקשי המקלט ובבקשה להחזיר את המתווה שבוטל. שכן הוא מקל על שכונות דרום העיר וכן מטיב עם מבקשי המקלט. 

בהזמנה למסיבת העיתונאים נכתב: אתמול לתושבי דרום ת"א הייתה תקווה שהמצב יכול להשתפר. דובר על קליטה ופיזור של אלפים, והקלה מסיבית על שכונות דרום ת"א. בד בבד התכנית כללה שיקום השכונות שהיו מוזנחות עשרות שנים על-ידי ממשלות ישראל לדורותיהן. אבל היום – במקום לאפשר לאנשים קליטה במדינות אחרות וברחבי הארץ, מנציחים את המצב הקיים ומשאירים את תושבי דרום ת"א ואת מבקשי המקלט בלי פתרונות, וממשיכים לדון אותם לחיים של עוני. 

במסיבת העיתונאים נכחו נציגים משכונות הדרום, ונציגים של קהילות מבקשי המקלט מאריתראה וסודן שדיברו על הקשיים שלהם וביקשו מראש הממשלה לחשוב ולשקול שוב, בכובד ראש, את ענייני גירוש הפליטים והמתווה שבוטל. שולה קשת, מנכל"ית "אחותי" ופעילה בולטת במאבק נגד הגירוש פתחה את ערב בדברים הבאים: "אנחנו יושבות כאן תושבות ת"א ותיקות, יחד עם מבקשות מקלט. יש כאן סולידריות בינינו למרות כל מה שמנסים לומר על מערכות היחסים בינינו. אני קוראת מפה לראש הממשלה: תהיה ראש הממשלה של כולנו, אל תתקפל, אנחנו דורשות להחזיר את המיתווה של אתמול לשולחן, ולשתף את כולנו. מה שקרה היום . הגירוש לא מתחיל ונגמר במבקשי המקלט. הוא גם כולל אותנו – תושבי ותושבות דרום ת"א. הגירוש התחיל מזמן: ההפקרה, ההזנחה, הדיכוי – התחילו לפני עשרות שנים וממשיכים גם היום."

זהבה אקנין, תושבת דרום ת"א,כיום גרה בפלורנטין ובעבר התגוררה בתל כביר: "אני גרה בדירה בדמי מפתח, יחד עם תושבים שחיים באותו מצב, שבו בעל הבית יכול בכל רגע לפנות אותנו. הילדים שלי גרים רחוק ממני, כי אין אפשרות להשיג כאן דיור. אין פה טיפת חלב, אין מתנ"סים, אין גינות ציבוריות – הכל רחוק. אני יודעת שגם למבקשי המקלט לא קל בחיי היומיום. גם להם יש רק קשיים ואין איכות חיים – בדיוק כמוני".

זהבה אקנין מדברת על המצב בדרום ת"א בהפגנה הגדולה נגד גירוש מבקשי המקלט ב24.2.2018: 

גם לנכדינו לא יהיה בית (לדף הכתבה »)

"גדלתי בשכונת אבו-כביר, שם יש היום אנשים שמנסים להוציא אותם מהבית שבו הם חיים כבר חמישים שנה. הם בסכנת גירוש, הם ישארו ללא קורת גג, לכן אני יכולה להבין את מצוקת הגירוש של מבקשי המקלט." דבריה של זהבה אקנין בהפגנה נגד גירוש מבקשי מקלט.
הופק ע"י: | עלה ב: 27/02/2018

אל חאג' חסן, מבקש מקלט מסודאן: "עכשיו משתמשים בנו בשביל המשחק הפוליטי שלו (של ראש הממשלה). אבל מדובר בעניין אנושי, לא פוליטי. אני הגשתי בקשת מקלט לפני 5 שנים, ואז כלאו אותו ל-18 חודשים ושחררו אותי. הממשלה פשוט לא מעוניינת לפתור את הבעיה שלנו. אנחנו תומכים בבקשה ליישב אותנו מחדש במדינות מערביות בטוחות. אם יחליטו לשלוח אותנו בחזרה למדינות מהן באנו – זה אומר שהממשלה בישראל מתעלמת מהמשבר בארצות מהן באנו ותומכת בממשלות של סודאן ואריתראה. עדיין יש לנו תקווה מכך שהציבור בישראל עדיין עומד ביחד איתנו. נמשיך למחות בכל הכלים העומדים לרשותנו. תודה רבה לכל מי שעומד ביחד איתנו בסוגיה המוסרית והאנושית הזו".

תכלית מיכאל, מבקש מקלט מאריתראה שחי בישראל כבר 10 שנים: "האם באתי לישראל או האם באתי לדרום ת"א? באתי לישראל כדי לבקש מקלט מהעם כאן ומהמדינה כאן. לא בוחנים את בקשות המקלט שלנו ולא נותנת לנו תשובות בזמן סביר. הגשתי את בקשת המקלט שלי כבר לפני 4 שנים, אבל עדיין לא קיבלתי תשובה. באתי לכאן בשביל לשמור על הביטחון שלי, לא בשביל לעשות עסקים או בשביל להשיג מטרה פוליטית. אני מבקש מהממשלה לבחון את בקשות המקלט שלנו לפי המשפט הבינלאומי."

צפו בתכלית מיכאל מדבר עם צוות של הטלוויזיה החברתית שבא לסקר הפגנה של מבקשי מקלט אל מול שגרירות רואנדה בחודש ינואר, לפני שבוטל ה"הסכם" עם רואנדה 

הכרה בפליט זו חובה מוסרית (לדף הכתבה »)(Available in English)

בעקבות החלטת המדינה לגרש את הפליטים ומבקשי המקלט האפריקאים לרואנדה במחיר של כ-5,000 דולר לראש, התאספו מאות מפגינים, ילדים ותומכים מול שגרירות רואנדה בהרצליה. בין קריאותיהם, "הכרה בפליט זו חובה מוסרית", "אנחנו לא מסוכנים, אנחנו פליטים", "די לסכנת חיים".
הופק ע"י: | עלה ב: 23/01/2018

ביסראת גבריה, בת 33 ואמא לשתי בנות, מבקשת מקלט מאריתראה : "אני רוצה להגיד לממשלת ישראל – אל תשתמשי בנו ככלי משחק עבור המטרות שלך. אנחנו בני אדם. אל תגידו שאנחנו אלה שמייצרים בעיות עבור דרום ת"א. כן, קשה כאן בשכונות האלה, אבל יש כאן גם אנשים טובים. אל תגידו לנו שאנחנו כאן בשביל כסף – אנחנו כאן כי אנחנו מאמינים שזה מקום דמוקרטי שישמור על הזכויות שלנו."

שולה קשת, מסכמת את מסיבת העיתונאים בהתייחסות לדברי ראה"מ על הקרן החדשה לישראל: "לא יאומן שראש הממשלה על כל הפאשלות שהוא עושה, חוסר המנהיגות, ההזנחה הפושעת – מפיל את זה גם על מבקשי המקלט, גם על הקרן החדשה, וגם מנצלים את המצוקה של השכונות שלנו בשביל לקדם מטרות פוליטיות".

מתןך עמוד הפייסבוק של ראש הממשלה

  כתבות ווידאו שחבל לפספס