ידיעה כתובה |

: מחסור במסגרות לגיל הרך במזרח ירושלים

חברה נכתב על ידי

קבוצת המטפלות של ארגון העובדים מען פונות אל שר העבודה והרווחה, חיים כץ ואל ראש עיריית ירושלים, ניר ברקת בדרישה לפתוח מסגרות לפעוטות במזרח ירושלים ומתן עבודה לנשים.

במזרח ירושלים ישנם כ-30,000 ילדים מתחת לגיל 4, אולם פועלים בה רק שלושה מעונות יום ו-28 משפחתונים במימון ציבורי. המחסור במעונות ומשפחתונים משפיע על האבטלה בייחוד בקרב נשים ערביות שכבר ממילא סובלות מאבטלה קשה. לאחרונה פרסם ארגון העובדים מען דו"ח העוסק באבטלה בקרב נשים ממזרח ירושלים, ממנו עולה כי בשנים האחרונות רק 12% מהנשים משתתפות בשוק העבודה ושכרן נמוך משכר המינימום. היעדר גנים, משפחתונים ומעונות לילדים במזרח ירושלים סוגר מקומות עבודה לנשים רבות ובנוסף מונע מנשים לצאת לעבוד מכיוון שלילדיהן אין מסגרות מתאימות ולכן נאלצות לוותר על עבודה. כשגברים מרוויחים יותר כסף מנשים, ויותר משרות פתוחות עבורם כמובן שהאישה תשאר בבית עם הילדים ולא תצא לעבוד.
בוועדה למעמד האישה ולשוויון מגדרי בכנסת נערך דיון בנושא המחסור בגנים לגיל הרך. המרכז לחינוך משפטי קליני באוניברסיטה העברית, ארגון העובדים מען וקבוצת מטפלות הגישו פנייה לשר הרווחה והעבודה ולראש עיריית ירושליםבדרישה להפנות חלק משמעותי מתקציב המסגרות לגילאי4-0 להקמתם של משפחתונים ומעונות יום במזרח ירושלים. זאת, כחלק מהמאמץ להיאבק באבטלת הנשים הקיצונית השוררת בירושלים המזרחית. הרקע לדיון הוא הכרזתו של שר הרווחה לאחרונה על תוספת של 150 מעונות למערך מעונות היום לקראת שנת הלימודים הקרובה.

תור ללשכת התעסוקה במזרח ירושלים.
צילום: מען

עו"ד דנה גינוסר, הקליניקה לזכויות נשים בעבודה: "בהיעדר מסגרות לילדים, אימהות פשוט לא יכולות לצאת ולעבוד. נשים מספרות על ניסיונותיהן למצוא פתרונות, כולם ארעיים, שלא מאפשרים להן למצוא עבודה קבועה. לשכת התעסוקה לא מכירה בבעיה. כאשר אישה נאלצת לסרב לעבוד כי אין לה מסגרת לילד/ה,או שהיא לוקחת את הילד/ה עמה ומפוטרת בשל כך, בשני המקרים לשכת התעסוקה רושמת לה סירוב ושוללת ממנה את קצבת האבטלה. התקציבים לתמיכה במסגרות מסובסדות לגיל הרך בחברה הערבית אינם מגיעים למזרח ירושלים. המצב הנוכחי מהווה אפליה בוטה מצד המדינה ופוגע פגיעה קשה בזכותן של הנשים לשוויון הזדמנויות בתעסוקה, בזכותם של הילדים לשוויון הזדמנויות בחינוך ובזכותן של המשפחות לקיום בכבוד. אנחנו דורשים שנתח משמעותי מתקציב המעונות המוגדל יופנה למזרח ירושלים, וכן שהמדינה תתמוך בהרחבה משמעותית של מערך המשפחתונים, לכל הפחות בהיקף שישווה למערב העיר".
ארז וגנררכז סניף ארגון העובדים מען בירושלים: "ארגון העובדים מען מלווה שנים ארוכות דורשות עבודה ממזרח ירושלים. ירושלים המזרחית סובלת מעוני קיצוני המקיף כ-80% מהמתגוררים בה. לצערי החומות העומדות בפני נשים מירושלים המזרחית לבין שוק העבודה הן כה גבוהות, שהן דנות אותן לאבטלה. חומה אחת כזאת היא העדר מסגרות לגיל הרך, ופריצתה תקדם שינוי משמעותי ומבורך".
דועא אבו מאדיקבוצת המטפלות של ארגון העובדים מען: "בוועדת הכנסת שמעתי שהוקצה תקציב למסגרות לפעוטות במזרח ירושלים אבל הוא לא הועבר, לא ידוע מה עשו אתו, ואולי הוא תקוע בעירייה. תנו לנו לעבוד בגני ילדים ולאפשר לנשים אחרות לעבוד".

  כתבות ווידאו שחבל לפספס